Mango i jego super moce
Mango jest owocem zaliczanym do pestkowców, wyglądem przypominającym walec. Jego barwa zależna jest od etapu dojrzewania. Skórka może przybrać kolor ciemnozielony, żółty, pomarańczowy, aż po czerwony. Powierzchnia tego egzotycznego owocu mimo twardości jest gładka i dość cienka. W zależności od gatunku jego masa może osiągnąć nawet do 2 kilogramów. Dojrzałe mango wydziela przyjemny zapach.
Pochodzenie słowa mango
Słowo „mango” pochodzi od występującego w języku malajalam słowa māṅṅa. Do języków europejskich przeszło w formie zmodyfikowanej jako portugalskie słowo ,,manga”. Portugalczycy zapoznali się z tym owocem ze względu na handel przyprawami w Kerali.
Właściwości Mango:
Owoc ten jest pomocny w walce z nowotworem, działa pozytywnie na naszą skórę- doskonale ją nawilża. Mango jest dobre na przeziębienie, a także obniża cholesterol. Zapobiega chorobom serca, spowalnia proces starzenia. Dzięki temu, że ma niski indeks glikemiczny, warto dodać go do swojej diety. Jedzenie tego owocu wskazane jest dla osób z cukrzycą. Dodatkową zaletą tego owocu jest to, że możemy go wykorzystać w przemyśle kosmetycznym (kremy, balsamy, szampony, odżywki). Idealnie sprawdzi się w formie deseru, jak również jako dodatek do sałatek i dań mięsnych.
Jak przechowywać oraz jak wybrać dobre mango?
Aby wybrać dobre mango należy zwrócić uwagę na jego barwę (barwa zielona mówi o niedojrzałości owocu, barwa czerwona świadczy o jego przejrzeniu). Kolejnym elementem, na który warto zwrócić uwagę wybierając owoc jest brak plam, przebarwień oraz uszkodzeń. Jeśli zakupimy dojrzałe mango, zalecane jest trzymanie go w lodówce. A jeśli owoc jest zielony, wskazane jest przechowywanie w temperaturze pokojowej, aby dojrzało.
Czy wiecie jakie witaminy są zawarte w mango?
Mango podobnie jak inne owoce zawiera w sobie bogaty kompleks witamin i minerałów, który korzystnie wpływa na nasze samopoczucie. W tym owocu możemy znaleźć witaminy takie, jak:
-Witamina A
-Witamina K
-Witamina C
-Witamina B
-Witamina E
-Miedź
-Potas
-Antyoksydanty
-Błonnik
Przeciwwskazania jakie niesie za sobą spożywanie mango
Przyszedł czas na to, aby powiedzieć o przeciwwskazaniach do jedzenia mango. Zalicza się do nich m.in.:
-Zakrzepica żył głębokich
-Zatorowość płucna
-Reakcja alergiczna
Mango – jak prawidłowo je obrać i pokroić?
Ze względu na często pojawiające się to pytanie, uważam tą informację za dość istotną. Mianowicie dotyczy ona sposobu obierania tego egzotycznego owocu. Możemy wykonać tą czynność dwoma metodami:
- za pomocą szklanki- Najpierw przetnij mango na dwie części, prowadząc nóż 1 cm od linii dzielącej owoc wzdłuż dłuższej osi. Po wykonaniu tej czynności powstają nam dwie szerokie połówki, weź szklankę i przyłóż część owocu do krawędzi szklanki. Zsuń delikatnie mango po krawędzi szklanki tak, by skóra została na zewnątrz, a miąższ w środku – według mnie to prosty sposób na to, jak obrać mango szklanką. Myślę, że warto go wypróbować.
- przy pomocy nożyka – należy owoc przekroić wokół pestki, następnie pokroić go w kostkę. Kolejną czynnością jest wypchnięcie miąższu owocu za pomocą dłoni.
Kilka przepisów z wykorzystaniem mango
SKŁADNIKI:
(2 PORCJE)
pęczek botwinki z buraczkami
1 mango
80 g sera gorgonzola (lub brie, camembert)
4 łyżki płatków migdałów
SOS
2 łyżki syropu klonowego lub miodu
3 łyżki oliwy extra vergine
2 łyżki soku z cytryny
PRZYGOTOWANIE
1. Zagotować wodę do ugotowania buraczków. Botwinkę umyć, odciąć buraczki, wrzucić buraczki do wrzątku i gotować aż będą jędrne (ok. 15 minut, w zależności od wielkości). Wyłowić z wody, obrać i pokroić na mniejsze kawałeczki.
2. Wybrać najmniejsze i średnie (najbardziej jędrne i ładne) liście botwinki i posiekać je wraz z łodyżkami na desce. Resztę liści (jeśli takie są, zależy to od botwinki), można wykorzystać do surówki z botwinki lub do zupy itp. Można też wykorzystać do sałatki całą botwinkę.
3. Posiekane liście doprawić solą, pieprzem i łyżeczką oliwy, następnie rozłożyć do 2 salaterek. Dodać buraczki, pokrojone mango i ser gorgonzola.
4. Wymieszać składniki sosu, doprawić solą i świeżo zmielonym pieprzem, polać do sałatce. Posypać zarumienionymi na suchej patelni płatkami migdałów.
PORADA!
Jako dodatek do sałatki można użyć m.in.: bulgur, komosę ryżową czy kaszę.
SAŁATKA Z MANGO I AWOKADO
Z rukolą, orzechami włoskimi, serem z niebieską pleśnią i granatem
SKŁADNIKI
(2 PORCJE)
2 garście rukoli
1 mango
1 awokado
100 g sera z niebieską pleśnią lub brie, camembert
1/2 szklanki orzechów włoskich
1/3 granatu
sos: 2 łyżki oliwy z pierwszego tłoczenia, po 1 łyżeczce soku z cytryny i syropu klonowego
PRZYGOTOWANIE
1.Umytą i osuszoną rukolę ułożyć w salaterkach. Dodać obrane i pokrojone w kostkę mango, awokado oraz ser.
2.Dodać połamane orzechy włoskie i wyłuskane ziarna granatu. Wymieszać składniki sosu, doprawić odrobiną soli i świeżo zmielonym pieprzem. Polać po sałatce i podawać.
Zdrowy i szybki deser z mango, banana i jogurtu
przekładany pierniczkiem
Składniki:
(2 duże porcje lub 4 mniejsze)
1 mango
1 dojrzały banan
1 gęsty jogurt naturalny (ok. 300 ml)
2 pierniczki domowej roboty (lub inne ciasteczka – polecam wielozbożowe, digestive) – pomińcie całkiem w wersji “bez cukru”
Przygotowanie:
Pierniczki pokruszyć.
Mango zmiksować z bananem na gładki mus.
Do kieliszka wkładać na przemian: pokruszony pierniczek, jogurt, mus.
Można udekorować listkiem mięty.
Warto wiedzieć!!!
-Mango jest uważane za owoc narodowy Filipin, Pakistanu, Indii i Bangladeszu
-Przez Hindusów uważany jest za owoc bogów
-Mango znalazło się w Europie dzięki Portugalczykom, którzy sprowadzili je w XVI w.
-Istnieje ponad 1000 odmian, najpopularniejszymi odmianami będą mango afrykańskie i indyjskie
-Hindusi wierzą, że mango przynosi szczęście, dlatego w czasie ceremonii zaślubin obowiązkiem jest posiadanie 5 listków tegoż owocu dla zapewnienia pomyślności w związku -W Indiach pestki mango mogą być wykorzystywane do produkcji masła. Z pestek oraz owoców wytwarzany jest olej, który możemy wykorzystać zarówno w kuchni, jak i kosmetyce
– Owoc mango jest jednym ze składników, dzięki któremu tworzy się różnego rodzaju alkohole w tym domowe nalewki.
Linki: