Amarantus wspomaga odchudzanie i nie tylko

Amarantus- Może być znany również pod taką nazwą jak szarłat. Jest to najstarszy gatunek zboża jak również jest to jedna z najstarszych roślin, która jest uprawiana przez człowieka. Nasiona amarantusa mają wielkość ziarenek maku. Posiadają jasnobrązową barwę lub żółtą, a także mają lekko orzechowy smak.

Gdzie możemy go spotkać?

W tym momencie opowiem Wam moi drodzy czytelnicy o tym, gdzie możemy spotkać amarantus. A będzie to m.in.:

-Ameryka Północna i Południowa 

-Europa

-Afryka (Mozambik, Nigeria, Uganda)

-Azja Południowo-Wschodnia (Himalaje, Indie, Cejlon, Nepal)

Na co pomaga jedzenie amarantusa?

Uważam, że ta informacja bardzo zaciekawi wielu z Was. A mianowicie opowiem, o tym w czym może pomóc nam jedzenie amarantusa. Będzie to m.in.:

-Pomaga oczyścić organizm 

-Wspomaga układ immunologiczny 

-W naturalny sposób pomaga zregenerować nasz organizm 

-Pomaga w procesie odchudzania 

-Zapobiega problemom z utrzymaniem ciąży i pomaga w prawidłowym rozwoju płodu 

-Ma działanie grzybobójcze

-Pomaga w walce z anemią 

-Wspiera prawidłowe działanie układu krążenia

-Pomaga zachować zdrowe oczy

Jakie witaminy znajdują się w amarantusie?

Myślę, że to jest odpowiedni moment na to, aby opowiedzieć o tym, jakie witaminy możemy znaleźć w amarantusie. A będzie to m.in:

-Witamina B

-Witamina A 

-Witamina C

-Witamina E

-Błonnik 

-Tłuszcz

-Białko

-Węglowodany 

-Żelazo 

-Wapń 

-Magnez 

Do jakich potraw możemy dodać nasiona amarantusa?

Teraz opowiem o tym, do jakich potraw możemy dodać nasiona amarantusa. A będzie to m.in.: 

-Sosy 

-Desery 

-Sałatki 

-Zapiekanki 

-Jogurtu 

-Płatków 

-Zupy

-Kotlety

-Mąka

-Zupa mleczna

Deser z amarantusem i chia

SKŁADNIKI:

-50 gram amarantusa ekspandowany 

-100ml mleka

-5 łyżek nasion chia 

-2 łyżki miodu lub cukru

-¼ łyżeczki esencji waniliowej lub migdałowej 

-1 szklanka jagód 

-140 gram serka homogenizowany waniliowego 

PRZYGOTOWANIE

Pudding chia:

W misie miksera umieszczamy mleko, miód / cukier, nasiona chia i olejek i wszystko miksujemy.

Następnie nasz jeszcze nie gotowy pudding chia przekładamy do mniejszej miski, przykrywamy folią spożywczą i chłodzimy całą noc w lodówce.

Jeśli rano pudding będzie zbyt gęsty możemy do rozcieńczyć odrobiną mleka.

Deser z amarantusem i chia:

Jagody lub inne wybrane owoce miksujemy.

Na spody szklanek / miseczek rozdzielamy serek waniliowy lub jogurt naturalny, następnie zmiksowane owoce.

Kolejną warstwę będzie stanowił amarantus, którego dajemy tak „na dwa palce” lub około 2cm. Na samą górę rozdzielamy pudding chia. Ozdabiamy owocami.

Dyniowe burgery z kaszy jaglanej i amarantusa

Składniki

-200g dyni hokkaido

-3 łyżki amarantusa

-4 łyżki kaszy jaglanej

-1 łyżeczka ostropestu plamistego

-przyprawy: curry, koperek, kurkuma

Przygotowanie

Kaszę jaglaną opłukać i ugotować, w oddzielnym garnku tak samo postąpić z amarantusem (obu nie zalewać zbyt dużą ilością wody, ponieważ później ze względu na małe ziarenka będą trudności z odcedzaniem). Dynię pokroić i grillować w piekarniku, a następnie zblendować na puree i dodać do ugotowanej kaszy i amarantusa. Całość przyprawić, dodać ostropest, dokładnie wymieszać i uformować burgery. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 30 minut.

Czy wiesz, że…? 

Zapewne nie wiecie, ale amarantus możemy również wykorzystać jako dodatek do produkcji kosmetyków. Mogą one pomóc złagodzić alergię, zapobiegać nadmiernej suchości skóry, jak również łuszczeniu oraz występowaniu łojotoku. Dodaje się go do kremów i balsamów. Pomagają poprawić wygląd skóry, zregenerować ją, ujędrnić i spowolnić procesy starzenia.

Linki do produktów, które w składzie zawierają amarantus: