Ananas pomaga w poprawie krążenia i nie tylko
Ananas- Jest to rodzaj owocu, który pochodzi z rodziny roślin zielnych bromeliowatych (Bromeliaceae). Istnieje około 7 gatunków.
Gdzie możemy spotkać ten owoc?
Przyszedł czas na to, aby opowiedzieć Wam, gdzie możemy spotkać ten owoc. A będzie to m.in.:
-Ameryka Południowa
Głównymi producentami ananasa należą m.in.:
-Brazylia
-Meksyk
-Filipiny
-Hawaje
-Wielka Brytania
Na co może nam pomóc jedzenie ananasa?
Kolejną informacją, o której chcę opowiedzieć Wam moi drodzy czytelnicy. A mianowicie będzie mowa o tym na co może nam pomóc jedzenie ananasa. Będzie to m.in.:
-Rozszerza naczynia krwionośne
-Poprawia krążenie krwi
-Poprawia potencję
-Stymuluje popęd płciowy
-Pomaga na niestrawność
-Może zapobiegać osteoporozie
– Na trudno gojące się rany
-Łagodzi stany zapalne
-Może pomóc w terapii przeciwnowotworowej
W jakich postaciach możemy spotkać ananas?
Kolejną ciekawą informacją, którą opisze w dzisiejszym artykule jest to w jakich postaciach możemy spotkać ananasa. A będą to m.in.:
-Proszek
-Tabletka
-Kapsułka
-Wyciąg
-Tabletki do ssania
-Szampony do włosów
-Odżywki do włosów
Jakie witaminy możemy znaleźć w ananasie?
Teraz opowiem o witaminach, które możemy znaleźć w ananasie. Możemy wyróżnić m.in.:
-Witamina C
-Witamina B1, B5, B6
-Witamina A
– Bromelainę
-Żelazo
-Miedź
-Magnez
-Flawonoidy
-Kwas foliowy
-Beta-karoten
-Związki białkowe
Jakie są przeciwwskazania do jedzenia ananasa?
Myślę, że ta informacja będzie najważniejszą, jaka się znajdzie w dzisiejszym artykule. A będzie mowa o przeciwwskazaniach do jedzenia tego owocu. Będzie to między innymi:
-Alergia
-Osoby cierpiące na chorobę wrzodową żołądka i dwunastnicy
-Chorobami wątroby i nerek
-Nadkwaśność
-Nie zaleca się kobietom w ciąży
-Nie wskazany jest dla osób cierpiącym na cukrzycę
SAŁATKA Z SELERA
Sałatka z selera konserwowego z ananasem, szynką i żółtym serem
SKŁADNIKI
-1 słoik selera (pokrojony, konserwowy)
-200 g szynki
-200 g sera żółtego
-1 puszka ananasa
-3 łyżki majonezu
-natka do dekoracji
PRZYGOTOWANIE
Selera odcedzić i odcisnąć (lekko, aby pozostał soczysty). Pokroić na mniejsze kawałki i włożyć do miski.
Plastry ananasa wyjąć z zalewy i pokroić w kosteczkę, dodać do miski.
Szynkę i ser żółty pokroić w kosteczkę i dodać do sałatki.
Wymieszać z majonezem i przełożyć do salaterki. Udekorować natką pietruszki.
WSKAZÓWKI
Do sałatki można też dodać 1/3 szklanki namoczonych rodzynek – jeśli je lubimy.
ZUPA KREM MARCHEWKOWO-ANANASOWA
Z imbirem, kurkumą i mlekiem kokosowym. Podawana z pestkami dyni.
SKŁADNIKI
-2 łyżki oleju kokosowego
-1 cebula
-biała część pora
-1 ząbek czosnku
-1 kg marchewki
-1 i 1/2 łyżki startego imbiru
-1 łyżeczka kurkumy
-3 szklanki bulionu jarzynowego lub wody
-1 szklanka soku ananasowego*
-1 łyżka soku z limonki
-400 ml mleka kokosowego
-8 łyżek pestek dyni
PRZYGOTOWANIE
W garnku na oleju zeszklić pokrojoną w kosteczkę cebulę (ok. 5 minut co chwilę mieszając), dodać pokrojonego na paseczki pora (tylko białą część), pokrojony w kosteczkę czosnek i smażyć jeszcze przez ok. 2 minuty.
Marchewkę obrać i pokroić na 1 cm kawałki, włożyć do garnka z cebulą, dodać imbir i co chwilę mieszając podsmażać przez ok. 2 minuty. Dodać kurkumę, wlać gorący bulion i zagotować na większym ogniu. Doprawić do smaku solą.
Zmniejszyć ogień, przykryć i gotować przez ok. 15 minut do miękkości marchewki. Następnie dodać sok ananasowy, sok z limonki oraz mleko kokosowe, zmiksować na krem. Podawać z zarumienionymi na patelni pestkami dyni.
WSKAZÓWKI
* Do zupy zamiast soku ananasowego można użyć miąższu ze świeżego ananasa (ok. 1 szklanki pokrojonego w kostkę).
SURÓWKA Z BIAŁEJ KAPUSTY, ANANASA I ORZECHÓW WŁOSKICH
SKŁADNIKI
2 PORCJE
-ok. 1/4 – 1/5 główki kapusty
-sól i świeżo zmielony pieprz
-garść suszonej żurawiny
-1/4 ananasa
-1/3 szklanki orzechów włoskich
-2 młode szczypiorki
SOS
-2 łyżeczki majonezu
-2 łyżeczki musztardy miodowej
-1 łyżeczka miodu
-1 łyżeczka octu ryżowego (lub 1/2 łyżeczki octu winnego)
-2 łyżeczki soku z limonki lub cytryny
PRZYGOTOWANIE
Kapustę obrać z zewnętrznych liści. Wykroić 1/4 (mniejszej) lub 1/5 (większej) główki. Opłukać, osuszyć a następnie cienko posiekać. Doprawić solą morską i świeżo zmielonym pieprzem.
Suszoną żurawinę zalać wrzątkiem i odstawić na kilka minut do namoczenia.
Ananasa obkroić ze skóry, przekroić pionowo na 4 części, wykroić głąb ze środka, miąższ pokroić na plasterki. Orzechy zrumienić na suchej patelni. Szczypiorki posiekać. Ananasa, orzechy, szczypiorek oraz odcedzoną żurawinę dodać do kapusty. Połączyć składniki sosu i wymieszać ze składnikami sałatki.
WSKAZÓWKI
Orzechy włoskie można zastąpić orzechami pekan.
DWUKOLOROWY KOKTAJL Z TRUSKAWKAMI
SKŁADNIKI
CZĘŚĆ CZERWONA
- 200 g truskawek, płukanych, bez szypułek
- 1 łyżka syropu z agawy lub cukru
- 1 łyżka soku z cytryny
CZĘŚĆ BIAŁA
- 1 nieduży banan, obrany
- 2 łyżki jogurtu naturalnego lub mleka roślinnego
- 100 g miąższu ananasa bez skóry
- 1 łyżka soku z cytryny
PRZYGOTOWANIE
Oddzielnie zmiksować część białą i czerwoną koktajlu, do szklanek nalać najpierw część białą a później czerwoną. Smacznego!
WSKAZÓWKI
Zamiast miąższu ananasa można użyć jogurtu naturalnego i zrobić koktajl z białą częścią na górze, czerwoną na dole.
Zamiast truskawek można użyć malin lub jagód.
Linki do produktów, które w składzie mają ananasa: