Ananas pomaga w poprawie krążenia i nie tylko

Ananas- Jest to rodzaj owocu, który pochodzi z rodziny roślin zielnych bromeliowatych (Bromeliaceae). Istnieje około 7 gatunków. 

Gdzie możemy spotkać ten owoc?

Przyszedł czas na to, aby opowiedzieć Wam, gdzie możemy spotkać ten owoc. A będzie to m.in.:

-Ameryka Południowa

Głównymi producentami ananasa należą m.in.:

-Brazylia

-Meksyk

-Filipiny

-Hawaje

-Wielka Brytania

Na co może nam pomóc jedzenie ananasa?

Kolejną informacją, o której chcę opowiedzieć Wam moi drodzy czytelnicy. A mianowicie będzie mowa o tym na co może nam pomóc jedzenie ananasa. Będzie to m.in.:

-Rozszerza naczynia krwionośne 

-Poprawia krążenie krwi

-Poprawia potencję 

-Stymuluje popęd płciowy

-Pomaga na niestrawność 

-Może zapobiegać osteoporozie

– Na trudno gojące się rany

-Łagodzi stany zapalne

-Może pomóc w terapii przeciwnowotworowej

W jakich postaciach możemy spotkać ananas?

Kolejną ciekawą informacją, którą opisze w dzisiejszym artykule jest to w jakich postaciach możemy spotkać ananasa. A będą to m.in.:

-Proszek

-Tabletka 

-Kapsułka

-Wyciąg

-Tabletki do ssania 

-Szampony do włosów 

-Odżywki do włosów 

Jakie witaminy możemy znaleźć w ananasie?

Teraz opowiem o witaminach, które możemy znaleźć w ananasie. Możemy wyróżnić m.in.:

-Witamina C

-Witamina B1, B5, B6

-Witamina A

– Bromelainę

-Żelazo

-Miedź

-Magnez

-Flawonoidy

-Kwas foliowy

-Beta-karoten

-Związki białkowe

Jakie są przeciwwskazania do jedzenia ananasa?

Myślę, że ta informacja będzie najważniejszą, jaka się znajdzie w dzisiejszym artykule. A będzie mowa o przeciwwskazaniach do jedzenia tego owocu. Będzie to między innymi:

-Alergia

-Osoby cierpiące na chorobę wrzodową żołądka i dwunastnicy

-Chorobami wątroby i nerek

-Nadkwaśność 

-Nie zaleca się kobietom w ciąży

-Nie wskazany jest dla osób cierpiącym na cukrzycę 

SAŁATKA Z SELERA

Sałatka z selera konserwowego z ananasem, szynką i żółtym serem

SKŁADNIKI

-1 słoik selera (pokrojony, konserwowy)

-200 g szynki

-200 g sera żółtego

-1 puszka ananasa

-3 łyżki majonezu

-natka do dekoracji

PRZYGOTOWANIE

Selera odcedzić i odcisnąć (lekko, aby pozostał soczysty). Pokroić na mniejsze kawałki i włożyć do miski.

Plastry ananasa wyjąć z zalewy i pokroić w kosteczkę, dodać do miski.

Szynkę i ser żółty pokroić w kosteczkę i dodać do sałatki.

Wymieszać z majonezem i przełożyć do salaterki. Udekorować natką pietruszki.

WSKAZÓWKI

Do sałatki można też dodać 1/3 szklanki namoczonych rodzynek – jeśli je lubimy.

ZUPA KREM MARCHEWKOWO-ANANASOWA

Z imbirem, kurkumą i mlekiem kokosowym. Podawana z pestkami dyni.

SKŁADNIKI

-2 łyżki oleju kokosowego

-1 cebula

-biała część pora

-1 ząbek czosnku

-1 kg marchewki

-1 i 1/2 łyżki startego imbiru

-1 łyżeczka kurkumy

-3 szklanki bulionu jarzynowego lub wody

-1 szklanka soku ananasowego*

-1 łyżka soku z limonki

-400 ml mleka kokosowego

-8 łyżek pestek dyni

PRZYGOTOWANIE

W garnku na oleju zeszklić pokrojoną w kosteczkę cebulę (ok. 5 minut co chwilę mieszając), dodać pokrojonego na paseczki pora (tylko białą część), pokrojony w kosteczkę czosnek i smażyć jeszcze przez ok. 2 minuty.

Marchewkę obrać i pokroić na 1 cm kawałki, włożyć do garnka z cebulą, dodać imbir i co chwilę mieszając podsmażać przez ok. 2 minuty. Dodać kurkumę, wlać gorący bulion i zagotować na większym ogniu. Doprawić do smaku solą.

Zmniejszyć ogień, przykryć i gotować przez ok. 15 minut do miękkości marchewki. Następnie dodać sok ananasowy, sok z limonki oraz mleko kokosowe, zmiksować na krem. Podawać z zarumienionymi na patelni pestkami dyni.

WSKAZÓWKI

* Do zupy zamiast soku ananasowego można użyć miąższu ze świeżego ananasa (ok. 1 szklanki pokrojonego w kostkę).

SURÓWKA Z BIAŁEJ KAPUSTY, ANANASA I ORZECHÓW WŁOSKICH

SKŁADNIKI

 2 PORCJE

-ok. 1/4 – 1/5 główki kapusty 

-sól i świeżo zmielony pieprz

-garść suszonej żurawiny

-1/4 ananasa

-1/3 szklanki orzechów włoskich

-2 młode szczypiorki

SOS

-2 łyżeczki majonezu

-2 łyżeczki musztardy miodowej

-1 łyżeczka miodu

-1 łyżeczka octu ryżowego (lub 1/2 łyżeczki octu winnego)

-2 łyżeczki soku z limonki lub cytryny

PRZYGOTOWANIE

Kapustę obrać z zewnętrznych liści. Wykroić 1/4 (mniejszej) lub 1/5 (większej) główki. Opłukać, osuszyć a następnie cienko posiekać. Doprawić solą morską i świeżo zmielonym pieprzem.

Suszoną żurawinę zalać wrzątkiem i odstawić na kilka minut do namoczenia.

Ananasa obkroić ze skóry, przekroić pionowo na 4 części, wykroić głąb ze środka, miąższ pokroić na plasterki. Orzechy zrumienić na suchej patelni. Szczypiorki posiekać. Ananasa, orzechy, szczypiorek oraz odcedzoną żurawinę dodać do kapusty. Połączyć składniki sosu i wymieszać ze składnikami sałatki.

WSKAZÓWKI

Orzechy włoskie można zastąpić orzechami pekan.

DWUKOLOROWY KOKTAJL Z TRUSKAWKAMI

SKŁADNIKI

CZĘŚĆ CZERWONA

  • 200 g truskawek, płukanych, bez szypułek
  • 1 łyżka syropu z agawy lub cukru
  • 1 łyżka soku z cytryny

CZĘŚĆ BIAŁA

  • 1 nieduży banan, obrany
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego lub mleka roślinnego
  • 100 g miąższu ananasa bez skóry
  • 1 łyżka soku z cytryny

PRZYGOTOWANIE

Oddzielnie zmiksować część białą i czerwoną koktajlu, do szklanek nalać najpierw część białą a później czerwoną. Smacznego!

WSKAZÓWKI

Zamiast miąższu ananasa można użyć jogurtu naturalnego i zrobić koktajl z białą częścią na górze, czerwoną na dole.

Zamiast truskawek można użyć malin lub jagód.

Linki do produktów, które w składzie mają ananasa: