Banan i jego właściwości zdrowotne

Banan- Słowo to pochodzi od arabskiego słowa, które oznacza ,,palec”. Jest jadalnym owocem tropikalnym z botanicznego punktu widzenia nazywany jest jagodą.

Gdzie możemy go spotkać?

Pierwszą rzeczą jaka będzie dotyczyła bananów to ta, gdzie możemy je spotkać. Najczęściej banany występują m.in. w Afryce, Azji, Ameryce Północnej i Południowej oraz na Pacyfiku. Indie, Chiny, Brazylia, Indonezja, Filipiny, Ekwador, Kolumbia, Tanzania, Meksyk, Wietnam, Kostaryka. 

Krótka charakterystyka banana

Banan jest owocem o podłużnej budowie o kremowym miąższu. Jego skórka jest gruba i niejadalna. Wielkość banana może się wahać między 10 a 15 cm, największy okaz może osiągnąć nawet 30 cm. 

Odmiany bananów 

Wyróżniamy około 400 odmian bananów, jednak najczęściej dzielimy je na:

-Owoce słodkie (musa sapienta, musa nana) są one przeznaczone bezpośrednio do spożycia. Najbardziej znaną odmianą jest (cavendish)

-Owoce mączyste (musa paradisiacal) nadają się one do gotowania i smażenia, ponieważ zawierają pokaźne ilości skrobi 

Lecznicze właściwości bananów 

W tym momencie opowiem Wam moi drodzy czytelnicy o pozytywnym wpływie bananów na nasze zdrowie. Owoce te pozytywnie mogą wpłynąć na takie dolegliwości jak: 

-Łagodzenie napięcia w żyłach i tętnicach dzięki czemu nasze narządy są lepiej dotlenione 

-Miażdżyca 

-Atak serca

-Udar

 -Szczególnie polecane są osobom, które mają delikatny przewód pokarmowy, skłonność do stanów zapalnych śluzówek oraz wrzodów żołądka.

-Posiadają właściwości antybakteryjne 

-Pomaga na wzdęcia 

-Dyskomfort trawienny 

-Przeciwdziałają nadciśnieniu tętniczemu

-Pomagają ograniczyć występowanie stanów zapalnych w organizmie  

-Idealnie nadaje się dla osób, które są osłabione po chorobie lub z nią walczą

-Zawarte w bananach karotenoidy, a także związki fenolowe przeciwdziałają chorobom przewlekłym

– Zapobiegają skutkom ubocznym stosowania używek (alkohol, papierosy)

-Wspomaga koncentrację

-Banany spożywane przez kobiety w ciąży skutecznie niwelują nieprzyjemne dolegliwości takie jak poranne mdłości, a także zgaga 

-Zaleca się dla osób, które cierpią na anemię 

-Jaskra 

-Ślepota nocna 

-Pomagają również zwalczyć różnego rodzaju zwyrodnienia 

-Zaćma

-Wyregulować cykle miesiączkowe

-Zwalcza wolne rodniki 

Składniki odżywcze zawarte w bananach 

Przyszedł czas, aby opowiedzieć o właściwościach odżywczych, które możemy znaleźć w bananach. A będą to m.in.:

-Potas

-Tryptofan jest czynnikiem wspomagającym produkcję melatoniny (jest to hormon, który odpowiada rytm dobowy organizmu, w tym także sen)

-Najważniejszymi witaminami, które są zawarte w bananach możemy wyróżnić m.in. witaminę A, C, E

-Fruktoza

-Żelazo

– Magnez

– Jod

– Fosfor

Przeciwwskazania do spożywania bananów 

W dzisiejszym artykule przedstawię Wam przeciwwskazania, jakie niesie za sobą spożywanie bananów. A będą to m.in.:

-Podniesienie poziomu cukru we krwi (szczególnie dotyczy to diabetyków)

-Negatywnie wpływa podczas stosowania diety odchudzającej (jest jednym z najbardziej kalorycznych owoców)

Jak prawidłowo przechowywać banany?

Myślę, że należy wspomnieć w jaki sposób prawidłowo przechowywać banany. Zacznijmy od rzeczy najważniejszej, czyli od dokładnego umycia owocu. Jak większość z Was z pewnością wie, banany transportowane są zielone. Ich skórka spryskiwana jest dużą ilością oprysków, które stosowane są w celu przedłużenia wytrzymałości podczas przewozu. 

Niewskazane jest przechowywanie bananów w lodówce ze względu na czernienie skórki. Należy jednak pamiętać, że ciemna skórka nie oznacza, iż owoc jest zepsuty.

Ile bananów możemy zjeść w ciągu dnia?

Jak możemy dowiedzieć się z różnych źródeł istnieją badania brytyjskie z Narodowej Służby Zdrowia, które wykazują, że dorosły człowiek powinien spożywać około 3500 mg potasu. A tymczasem jeden banan, który waży 125g zawiera około 450g potasu. A to oznacza, że dorosły może zjeść nawet do 7,5 bananów dziennie. 

Co możemy zrobić z bananów?

W zależności od tego, czy pieczemy banany na patelni, czy też w piekarniku. Możemy je pokroić w plasterki, lub też przekroić wzdłuż. Jeśli ktoś chce to warto jest posypać je cynamonem, orzechami czy czekoladą. Banan, który jest pieczony może doskonale się sprawdzić jako samodzielny deser jak również dodatek do jogurtu, owsianki, a także lodów. Banan można dodać przygotowując chlebek bananowy, ciasto, placuszki, budyń oraz muffinki.

Jak zrobić sok z banana?

Myślę, że ten przepis zaciekawi wszystkich, którzy lubią soki z owoców. W pierwszej kolejności obieramy banany ze skórki i kroimy na mniejsze kawałki. Następnie umieszczamy tak pokrojone banany w wyciskarce (ale oczywiście nie wszystkie na raz). Na koniec dodajemy mleko, sok, jogurt lub wodę do wyciskarki w czasie, gdy miksujemy owoce. 

Jak wykonać dżem z bananów?

Banany rozgniatamy lub rozdrabniamy, skórki z cytryny szatkujemy. Następnie dodajemy sok z cytryny i nektar bananowy, w dalszej kolejności mieszamy wszystko. Dodajemy cukier żelujący i dokładnie je wymieszaj. Gotujmy przez około 3 minuty, ciągle mieszając, tak żeby masa nie przywarła do dna garnka. Na koniec rozlewamy to do słoików i dobrze zakręcamy. 

Jak prawidłowo mrozić banany na lody?

Myślę, że ta kolejna informacja zaciekawi bardzo wiele osób, które będą chciały wykonać lody z bananów. A mianowicie będzie mowa o tym jak prawidłowo mrozić banany. Pewne jest to, żeby to nie były całe a także, żeby nie zawierały skórki. Bo wtedy będziemy mieli niemały problem. Dojrzałe banany obieramy ze skórki i kroimy i kroimy w plastry o średnicy 1 cm, następnie przekładamy do foliowej torebki i układamy na płasko w zamrażalniku. 

 Czy wiesz, że…?

Częstym mitem powielanym wśród konsumentów bananów jest fakt, iż końcówka tego owocu może zawierać lamblię, czyli pasożyta wywołującego lambliozę. 

Dłuższa końcówka owocu to pozostałość po szypułce kwiatu, natomiast krótsza końcówka owocu jest pozostałością po szyjce słupka kwiatu.

Kolejną ciekawostką, na którą warto zwrócić uwagę jest to, że banany łączą się w tzw.,,kiście”, ,,rączki” oraz ,,wiązki”.

W takiej postaci owoce trafiają do oferty handlowej.

Linki: