Batat, czyli słodki odpowiednik tradycyjnego ziemniaka

Bataty mogą być spotykane również pod takimi nazwami jak: patat, batat, kūmara, a także słodki ziemniak. Jest to gatunek byliny pochodzący z rodziny powojowatych. 

Z jakiej części świata pochodzą bataty?

W dzisiejszym artykule, który jest poświęcony batatom będzie mowa, o miejscu występowania tej byliny. Mianowicie możemy go spotkać w strefie tropikalnej, natomiast za najczęstsze miejsce występowania tego warzywa uznaje się obie Ameryki.  

Jak pozytywny wpływ ma jedzenie batatów na polepszenie naszego samopoczucia?

Przyszedł czas na to, aby powiedzieć Wam moi drodzy czytelnicy o czymś, co może zaciekawić wielu z Was. A zatem przejdźmy do konkretów i porozmawiajmy o pozytywnych aspektach spożywania batatów na nasze zdrowie. A będą to m.in.:

-Pomagają w ochronie organizmu przed szkodliwym działaniem wolnych rodników tlenowych, ze względu na fakt, iż mają silną zdolność przeciwutleniania 

-Ma korzystny wpływ na walkę z niektórymi chorobami układu sercowo-naczyniowego, a także może przeciwdziałać powstawaniu nowotworów 

-Posiada właściwości antyoksydacyjne 

-Jedzenie batatów może pomyślnie wpłynąć na poprawę naszego wzroku

-Polecany jest dla osób borykających się z zaparciami, a dodatkowo pomagają usprawnić pracę jelit 

-Zaleca się jeść bataty osobom, które walczą z hemoroidami 

– Idealnie się sprawdzą w jadłospisie dla osób otyłych, jak również mających nadwagę 

-Mogą je spożywać osoby, które cierpią na cukrzycę oraz insulinooporność , gdyż posiadają one niski indeks glikemiczny                                                                                              – Dodatkową zaletą jest to, że mogą je konsumować osoby, które na co dzień są aktywne fizycznie, ponieważ ze względu na dużą ilość węglowodanów mogą służyć jako posiłek potreningowy, który uzupełnia ich niedobór. 

Jakie mogą być przeciwwskazania w związku z jedzeniem batatów?
Uważam, że przyszedł odpowiedni moment na to, żeby przedstawić Wam moi drodzy czytelnicy, jakie są przeciwwskazania do spożywania batatów. A będą to m.in.:

-Słodkie ziemniaki nie są wskazane dla osób, które są na diecie lekkostrawnej po zabiegach chirurgicznych. Jednakże są one dobrze tolerowane przez nasz organizm 

Witaminy i inne składniki, które występują w batatach 

Myślę, że ta informacja równie bardzo jak poprzednie mogą Was zaciekawić. Będę mówiła w tym momencie o witaminach i innych składnikach, które znajdują się w batatach. Są to m.in.:

-Witaminy z grupy B 

-Witamina A 

-Witamina C

-Beta-karoten- Bataty zawdzięczają temu składnikowi swój charakterystyczny pomarańczowy kolor 

-Białko 

-Tłuszcz 

-Węglowodany 

-Wapń 

-Magnez 

-Potas 

-Błonnik 

-Miedź 

-Żelazo 

-Mangan 

-Cynk 

Jak prawidłowo przygotować bataty do spożycia?

Kolejną kwestią jaką omówię w dzisiejszym artykule jest to, jak prawidłowo przygotować bataty do spożycia. Jak możemy dowiedzieć się z dostępnych dla nas źródeł bataty należy gotować w całości przez około 30 minut. Drugą opcją może być pokrojenie ich w kostkę, co pozwala na skrócenie czasu gotowania. Możemy je gotować w wodzie, z dodatkiem soli lub cukru. 

Przepisy na potrawy z batatów  

Frytki z batatów

Większą popularnością cieszą się jednak pieczone bataty, szczególnie w postaci frytek. Można je przygotować na grillu bądź w piekarniku. Zanim przystąpimy do pieczenia, grubo pokrojone słodkie ziemniaki warto posmarować oliwą wymieszaną z miodem i słodką papryką. Frytki będą dobrze smakować z pieprzem, solą oraz sosem curry. Warzywa należy grillować około 20 minut. Jeśli frytki przygotowujemy w piekarniku, należy rozgrzać go do temperatury 200 stopni i piec bataty przez około 35 minut – do czasu aż się zarumienią.

Zupa z batatów z karmelizowanym porem i łososiem

Składniki: 

-Młody por 2 sztuki 

-Szczypta soli 

– 1 Łyżeczka cukru 

– 1 Łyżka masła klarowanego 

-O,5 kg batatów

– 3 łyżki bulionu warzywnego 

– 0,7 l wody 

-200g łososia wędzonego

– 1 młoda cebula 

– Szczypta suszonej papryczki chilli 

-Szczypta soli morskiej 

-Szczypta pieprzu czarnego

-łyżeczka suszonych pomidorów 

-łyżeczka papryczki chili w płatkach 

Krok 1 – Por karmelizowany

Pory umyć, pokroić na ok. 10 cm kawałki (czyli właściwie na pół długości, nie licząc ciemnozielonej części pora). Następnie pokroić każdy kawałek w poprzek i dobrze wypłukać ziemię pomiędzy poszczególnymi warstwami pora. Później pokroić pora wzdłuż w paski.

Krok 2

Wrzucić por na podgrzane na patelni masło, dodać szczyptę soli, dusić około 5 minut.

Krok 3

Po tym czasie posypać go cukrem, wymieszać i jeszcze chwilę dusić, od czasu do czasu mieszając.

Krok 4 – Krem z batatów

Cebulę pokroić w kosteczkę, zeszklić na sklarowanym maśle na niewielkiej mocy płyty.

Krok 5

W tym czasie bataty obrać, pokroić w kostkę (trochę drobniejszą niż np. ziemniaki do krupniku).

Krok 6

Do zeszklonej cebuli dodać bataty i chwilę dusić.

Krok 7

Dodać szczyptę papryczki chili, podlać wywarem warzywnym i gotować 15 minut.

Krok 8

Pod koniec gotowania doprawić zupę solą morską i pieprzem. Kiedy bataty zmiękną, zestawić zupę z płyty, zmiksować na gładki krem.

Krok 10

Krem z batatów podawać z kawałkami wędzonego łososia i karmelizowanym porem. Posypać płatkami suszonych pomidorów i papryczkami chili.

Krem czekoladowy z batatów

4 porcje

Składniki:

Bataty 500 g

Krem z orzeszków ziemnych (masło orzechowe) 2 łyżki

Kakao 2 czubate łyżki

Muesli (bez dodatków, same płatki) 4 łyżki

Syrop klonowy 4 łyżki

Mleko kokosowe lub sojowe 175 ml

Śliwki 400 g

Do dekoracji np. orzechy, jagody goji

Przygotowanie:

Bataty obierz, potnij na kawałki, ułóż na blasze i piecz (25 minut w temp. 180 stopni). Wystudzone przełóż do malaksera.

Dodaj mleko kokosowe, 2 łyżki syropu klonowego, masło orzechowe i kakao, zmiksuj na gładki krem. W razie potrzeby dodaj więcej mleka.

Śliwki umyj, przetnij na połówki lub ćwiartki, usuń pestki. Przełóż na patelnię, wlej 4-5 łyżek wody i duś przez 6-7 minut, pod koniec wlej pozostały syrop klonowy, wymieszaj, wystudź.

Do miseczek nałóż porcję kremu i śliwek, dodaj po łyżce musli. Udekoruj orzechami i jagodami goji.

Linki: