,,Blada, chuda z długą natką”, czy już wiecie o kim mowa – Pietruszka

Pietruszka zwyczajna (Petroselinum crispum)- Jest to gatunek dwuletniej rośliny, która pochodzi z rodziny selerowatych. Możemy ją spotkać dziko rosnącą na Bałkanach, a także na półwyspie Apenińskim, północno-zachodniej Afryce oraz Wyspach Kanaryjskich. Natomiast jako roślinę dziko rosnącą możemy spotkać również w Europie, Nowej Zelandii, Australii, Japonii oraz Ameryce. 

Jak zbudowana jest pietruszka?

W pierwszym roku wzrostu tworzy przyziemną rozetę liści, a także spichrzowy korzeń, natomiast w drugim roku rośnie jej łodyga, która jest naga i rozgałęziona. Jej wysokość może sięgać nawet do 90 cm. Liście tego warzywa są połyskujące. Kwiaty pietruszki są drobne, o barwie zielono-żółtej. Owoc tej rośliny jest podługowaty, lekko jajowaty, o barwie zielonkawo-brunatnej. Jego średnica wynosi od 2,5 do 3 mm. Korzeń tej rośliny jest palowy, ma funkcję spichrzową. Jego barwa najczęściej jest biała, a miąższ jest zwarty i twardy. Dolna część pietruszki jest jedną z części użytkowych.

Do czego możemy wykorzystać pietruszkę?

Przyszedł czas by powiedzieć o tym, do czego możemy wykorzystać pietruszkę.

  • Roślina uprawna – Uprawia się ją jako warzywo, spożywać możemy zarówno część zieloną (natkę), jak i korzeń. Z pietruszki możemy wytwarzać także olejek, który wykorzystywany jest w lecznictwie.
  • Zastosowanie pietruszki w kulinariach– Wchodzi w skład włoszczyzny, najczęściej wykorzystywana do zup, sosów, soków, koktajli, dań głównych, marynaty do mięs, sałatek, do ryb i owoców morza, a także jako dodatek do nadzień. Zielone listki natki pietruszki często wykorzystywane są też do zrobienia pesto.

Jakie witaminy i minerały zawarte są w tym warzywie?

Przyszedł odpowiedni czas, aby powiedzieć jakie minerały i witaminy zawiera warzywo jakim jest pietruszka. A będą to m.in.:

  • Żelazo
  • Witamina A
  • Witamina C 
  • Chlorofil
  • Potas 
  • Wapń
  • Błonnik
  • Magnez
  • Foliany
  • Betakaroten
  • Ma właściwości odświeżające oddech
  • Witamina E
  • Witamina K
  • Witaminy z grupy B
  • Sód

Pozytywny wpływ pietruszki na nasze zdrowie

Teraz wspomnę o tym, jakie korzyści ma uwzględnienie pietruszki w naszej diecie. A będą to m.in.:

  • Doskonały suplement diety dla osób chorujących na nowotwory 
  • Osób zmagających się z wysokim cholesterolem 
  • Osób mających problemy z prawidłową pracą układu krążenia, czy sercem 
  • Pozwala szybciej wygoić rany
  • Pomaga w problemach z anemią 
  • Wzmacnia kości i skórę, a także usprawnia pracę układu odpornościowego 
  • Polepsza wzrok 
  • Odbudowuje florę bakteryjną
  • Przyspiesza proces trawienia
  • Stosowana podczas diety odchudzającej
  • Działa moczopędnie, dzięki czemu zapobiega tworzeniu się kamieni nerkowych 
  • Ma działanie, rozkurczające, dlatego też świetnie sprawdzi się jako ,,lek” przy bólach menstruacyjnych 
  • Pomaga usunąć nadmiar wody z organizmu 

Przepis na krewetki z pietruszką 

Składniki 

-2 sztuki papryki pepperoni czerwonej 

-1 sztuka Sos sałatkowy francuski 

-1 sztuka papryki pepperoni zielonej 

-750 gram krewetek

-5 ząbków czosnku

– Pęczek natki pietruszki 

-Sok z cytryny 

-Oliwa z oliwek 

Przygotowanie 

Krok 1

Pepperoni oczyść, usuń nasiona i drobno pokrój. Posiekaj czosnek.


Krok 2

100 mililitrów oliwy dobrze wymieszaj z jedną łyżką soku z cytryny.

Krok 3

Dodaj Sos sałatkowy koperkowo – ziołowy i dokładnie wymieszaj.

Krok 4

Dodaj krewetki i pozostałe składniki, wymieszaj i piecz wszystko w temperaturze 175 stopni przez 10 minut. Udekoruj pietruszką i podawaj na gorąco, na przykład z grzankami.

ZUPA KREM Z PIETRUSZKI – PIETRUSZKOWY KREM

SKŁADNIKI

1 LITR BULIONU WARZYWNEGO LUB DROBIOWEGO

SZKLANKA MLEKA, 3,2% TŁUSZCZU

2 PEŁNE ŁYŻKI MASŁA KLAROWANEGO

2 DUŻE ZĄBKI CZOSNKU

800 G PIETRUSZKI

400 G ZIEMNIAKÓW

0,5 DUŻEGO PĘCZKA NATKI

1 PEŁNA ŁYŻECZKA SUSZONEGO TYMIANKU

0,5-1 ŁYŻECZKA MIELONEJ GAŁKI MUSZKATOŁOWEJ

SÓL

PIEPRZ

1 BUŁKA WROCŁAWSKA POKROJONA NA KROMKI, A NASTĘPNIE W KOSTKĘ

OLIWA DO SKROPIENIA GRZANEK

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

Pietruszkę i ziemniaki obrać i pokroić w sporą kostkę. W rondlu, na średnim ogniu, rozpuścić klarowane masło i wrzucić pokrojoną pietruszkę. Smażyć ją przez 12-15 minut, do momentu aż zrobi się beżowa i zacznie się karmelizować na krawędziach.

Po tym czasie do rondla dodać ziemniaki i smażyć je razem z pietruszką przez kolejne 15 minut – do zmięknięcia pietruszki i lekkiego zrumienienia ziemniaków.

Dodać przeciśnięte przez praskę dwa ząbki czosnku i tymianek. Dokładnie wymieszać i smażyć minutę, uważając by nie przypalić czosnku.

Wlać mleko i bulion, doprowadzić zupę do zagotowania. Gotować na małym ogniu do czasu, aż ziemniaki będą tak miękkie, że same zaczną się rozpadać.

Przygotować grzanki – kromki bułki pokroić w równą kostkę, skropić dość obficie oliwą lub roztopionym masłem i zrumienić w rozgrzanym piekarniku.

Zupę zblendować na gładki krem, ponownie zagotować i doprawić do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Podawać z grzankami, obficie posypaną drobno pokrojoną natką pietruszki.

Linki: