,,Blada, chuda z długą natką”, czy już wiecie o kim mowa – Pietruszka
Pietruszka zwyczajna (Petroselinum crispum)- Jest to gatunek dwuletniej rośliny, która pochodzi z rodziny selerowatych. Możemy ją spotkać dziko rosnącą na Bałkanach, a także na półwyspie Apenińskim, północno-zachodniej Afryce oraz Wyspach Kanaryjskich. Natomiast jako roślinę dziko rosnącą możemy spotkać również w Europie, Nowej Zelandii, Australii, Japonii oraz Ameryce.
Jak zbudowana jest pietruszka?
W pierwszym roku wzrostu tworzy przyziemną rozetę liści, a także spichrzowy korzeń, natomiast w drugim roku rośnie jej łodyga, która jest naga i rozgałęziona. Jej wysokość może sięgać nawet do 90 cm. Liście tego warzywa są połyskujące. Kwiaty pietruszki są drobne, o barwie zielono-żółtej. Owoc tej rośliny jest podługowaty, lekko jajowaty, o barwie zielonkawo-brunatnej. Jego średnica wynosi od 2,5 do 3 mm. Korzeń tej rośliny jest palowy, ma funkcję spichrzową. Jego barwa najczęściej jest biała, a miąższ jest zwarty i twardy. Dolna część pietruszki jest jedną z części użytkowych.
Do czego możemy wykorzystać pietruszkę?
Przyszedł czas by powiedzieć o tym, do czego możemy wykorzystać pietruszkę.
- Roślina uprawna – Uprawia się ją jako warzywo, spożywać możemy zarówno część zieloną (natkę), jak i korzeń. Z pietruszki możemy wytwarzać także olejek, który wykorzystywany jest w lecznictwie.
- Zastosowanie pietruszki w kulinariach– Wchodzi w skład włoszczyzny, najczęściej wykorzystywana do zup, sosów, soków, koktajli, dań głównych, marynaty do mięs, sałatek, do ryb i owoców morza, a także jako dodatek do nadzień. Zielone listki natki pietruszki często wykorzystywane są też do zrobienia pesto.
Jakie witaminy i minerały zawarte są w tym warzywie?
Przyszedł odpowiedni czas, aby powiedzieć jakie minerały i witaminy zawiera warzywo jakim jest pietruszka. A będą to m.in.:
- Żelazo
- Witamina A
- Witamina C
- Chlorofil
- Potas
- Wapń
- Błonnik
- Magnez
- Foliany
- Betakaroten
- Ma właściwości odświeżające oddech
- Witamina E
- Witamina K
- Witaminy z grupy B
- Sód
Pozytywny wpływ pietruszki na nasze zdrowie
Teraz wspomnę o tym, jakie korzyści ma uwzględnienie pietruszki w naszej diecie. A będą to m.in.:
- Doskonały suplement diety dla osób chorujących na nowotwory
- Osób zmagających się z wysokim cholesterolem
- Osób mających problemy z prawidłową pracą układu krążenia, czy sercem
- Pozwala szybciej wygoić rany
- Pomaga w problemach z anemią
- Wzmacnia kości i skórę, a także usprawnia pracę układu odpornościowego
- Polepsza wzrok
- Odbudowuje florę bakteryjną
- Przyspiesza proces trawienia
- Stosowana podczas diety odchudzającej
- Działa moczopędnie, dzięki czemu zapobiega tworzeniu się kamieni nerkowych
- Ma działanie, rozkurczające, dlatego też świetnie sprawdzi się jako ,,lek” przy bólach menstruacyjnych
- Pomaga usunąć nadmiar wody z organizmu
Przepis na krewetki z pietruszką
Składniki
-2 sztuki papryki pepperoni czerwonej
-1 sztuka Sos sałatkowy francuski
-1 sztuka papryki pepperoni zielonej
-750 gram krewetek
-5 ząbków czosnku
– Pęczek natki pietruszki
-Sok z cytryny
-Oliwa z oliwek
Przygotowanie
Krok 1
Pepperoni oczyść, usuń nasiona i drobno pokrój. Posiekaj czosnek.
Krok 2
100 mililitrów oliwy dobrze wymieszaj z jedną łyżką soku z cytryny.
Krok 3
Dodaj Sos sałatkowy koperkowo – ziołowy i dokładnie wymieszaj.
Krok 4
Dodaj krewetki i pozostałe składniki, wymieszaj i piecz wszystko w temperaturze 175 stopni przez 10 minut. Udekoruj pietruszką i podawaj na gorąco, na przykład z grzankami.
ZUPA KREM Z PIETRUSZKI – PIETRUSZKOWY KREM
SKŁADNIKI
1 LITR BULIONU WARZYWNEGO LUB DROBIOWEGO
SZKLANKA MLEKA, 3,2% TŁUSZCZU
2 PEŁNE ŁYŻKI MASŁA KLAROWANEGO
2 DUŻE ZĄBKI CZOSNKU
800 G PIETRUSZKI
400 G ZIEMNIAKÓW
0,5 DUŻEGO PĘCZKA NATKI
1 PEŁNA ŁYŻECZKA SUSZONEGO TYMIANKU
0,5-1 ŁYŻECZKA MIELONEJ GAŁKI MUSZKATOŁOWEJ
SÓL
PIEPRZ
1 BUŁKA WROCŁAWSKA POKROJONA NA KROMKI, A NASTĘPNIE W KOSTKĘ
OLIWA DO SKROPIENIA GRZANEK
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
Pietruszkę i ziemniaki obrać i pokroić w sporą kostkę. W rondlu, na średnim ogniu, rozpuścić klarowane masło i wrzucić pokrojoną pietruszkę. Smażyć ją przez 12-15 minut, do momentu aż zrobi się beżowa i zacznie się karmelizować na krawędziach.
Po tym czasie do rondla dodać ziemniaki i smażyć je razem z pietruszką przez kolejne 15 minut – do zmięknięcia pietruszki i lekkiego zrumienienia ziemniaków.
Dodać przeciśnięte przez praskę dwa ząbki czosnku i tymianek. Dokładnie wymieszać i smażyć minutę, uważając by nie przypalić czosnku.
Wlać mleko i bulion, doprowadzić zupę do zagotowania. Gotować na małym ogniu do czasu, aż ziemniaki będą tak miękkie, że same zaczną się rozpadać.
Przygotować grzanki – kromki bułki pokroić w równą kostkę, skropić dość obficie oliwą lub roztopionym masłem i zrumienić w rozgrzanym piekarniku.
Zupę zblendować na gładki krem, ponownie zagotować i doprawić do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Podawać z grzankami, obficie posypaną drobno pokrojoną natką pietruszki.
Linki: