Cukier w wielu postaciach. Czy znasz je wszystkie? Czy łatwo można go zastąpić lub zrezygnować z niego na co dzień?

Wstęp

Cukier jako produkt spożywczy jest obecny praktycznie we wszystkich rodzajach żywności i napojów. Można też zetknąć się z cukrem pod inną nazwą: fruktoza lub sacharoza.

Na co warto uważać?

Cukier ma wysoką zawartość kalorii , co w rezultacie może przyczyniać się do niechcianej nadwagi. 

Produkty z zawartością cukru

  • soki owocowe, 
  • lody,
  • słodycze,
  • napoje energetyzujące,
  • napoje gazowane.

Co z tą nadwagą? 

Istotne jest ograniczenie lub rozsądne spożycie cukru. Ważne jest także podjęcie aktywności fizycznej, która może poprawić również nasze samopoczucie.  

Wracając do tematu głównego

Fruktoza

Fruktoza występuje naturalnie w owocach i warzywach. Cukier w postaci fruktozy zapewnia błyskawiczną możliwość dostarczenia węglowodanów do  organizmu.

Sacharoza

Pozyskiwana jest przede wszystkim z buraków i trzciny cukrowej. Sacharoza jest disacharydem złożonym z dwóch cząsteczek:

  •  fruktozy,
  • glukozy.

Sacharoza stosowana jest głównie:

  • w przemyśle spożywczym do produkcji wszelakich przetworów spożywczych. 

Jakie są zagrożenia związane z sacharozą?

Może przyczynić się do zwiększonego ryzyka zachorowalności na cukrzycę typu 2.

Cukier trzcinowy

  • Pozyskiwany jest z trzciny cukrowej.

Trzcina cukrowa była podawana jako lek na ból głowy.

Zalety cukru trzcinowego doceniane są przez wiele osób. Cukier trzcinowy jest wykorzystywany w przemyśle kosmetycznym. Trzcinę cukrową  pozyskuje się przede wszystkim w Brazylii, Indiach, czy Tajlandii.

Cukier nierafinowany

Spożywanie cukru nierafinowanego pomaga w walce z wieloma niechcianymi chorobami. 

  • Cukier nierafinowany może uchronić nas lub spowolnić wystąpienie chorób związanych z układem krążenia. 
  • Warto wspomnieć, iż zmniejsza się ryzyko zachorowania na  cukrzycę. 
  • Regularne spożywanie cukru nierafinowanego wzmacnia również układ odpornościowy. 
  • Cukier nierafinowany wspomaga trawienie oraz przyspiesza rozwój kości i zębów u dzieci. 

Melasa 

Melasa to gęsty syrop pozyskiwany z soku z trzciny cukrowej. Jej charakterystyczny i specyficzny –  intensywny smak bywa kojarzony z lukrecją. Melasa może być dodawana do deserów lub ciastek.  

Melasa dla naszego zdrowia

  • Wspomaga zdrowie kości

Melasa ma w sobie ogromne ilości wapnia, który to pomaga w utrzymaniu dobrego stanu naszych kości. Stosując melasę możemy zapobiegać lub spowolnić wystąpienie osteoporozy.

  • Melasa jako przeciwutleniacz

Spożywanie melasy pozwoli zatem spowolnić starzenie się komórek. Dlaczego? Melasa jest tak samo bogata w przeciwutleniacze jak miód. 

Czym jest agawa?

Agawa jest rośliną pochodząca z południowych obszarów Stanów Zjednoczonych. Agawa jest popularna także na terenach Ameryki Łacińskiej. Ze względu na szereg zastosowań prozdrowotnych jest dobrze znana i stosowana wśród mieszkańców Meksyku. 

Syrop z agawy

Syrop z agawy jest bogaty:

  •  w żelazo, pierwiastek śladowy, który jest niezbędny dla optymalnego funkcjonowania naszego organizmu.  

Jakie zadanie ma żelazo?  Usprawnia transport tlenu we krwi. Tlen, zaś jest składnikiem hemoglobiny zawartej w czerwonych krwinkach. Te z kolei odpowiadają za transport tlenu z płuc do tkanek.

O czym jeszcze warto wspomnieć, myśląc o syropie z agawy?

Syrop z agawy ma niski indeks glikemiczny. Z tego też powodu jest zalecany dla osób cierpiących na cukrzycę.

Stewia warta grzechu?

Codzienne spożywanie stewii pozwoli jeść słodkie potrawy. Stewia może zastąpić z cukier. Dlaczego jest warta grzechu? Stewia charakteryzuje się 0 ilością kalorii. Dobrą informacją jest również to, iż stewia nie zawiera glutenu.

Jakie zalety niesie ze sobą stewia?

  • pomaga w walce z próchnicą i zadbać o nasze zęby,
  • ma właściwości przeciwwirusowe.

Jest pewne, ale … Kto nie powinien spożywać na co dzień stewii?

  • dla osób, które są uczulone.
  • Zaleca się, aby kobiety w ciąży ograniczyły spożycie stewii w czasie ciąży.
  • kiedy zażywasz leki na cukrzycę, nadciśnienie zaleca się również unikanie jednoczesnego spożywania stewii ze względu na możliwość wystąpienia negatywnych interakcji, jakie mogą mieć swoje  konsekwencje dla zdrowia. 

Czy wiesz, co to jest aspartam?

Aspartam występuje w wielu produktach spożywczych dostępnych na rynku. Aspartam dopuszczony do stosowania w niemal 100 państwach. 

Aspartam – zastosowanie

Aspartam jest wykorzystywany słodzenia szerokiej gamy potraw i napojów.

Aspartam uintensywnia smak produktów

Aspartam ma zdolność intensyfikowania i rozwijania smaków owoców. Aspartam sprawia, że produkty mają bardziej intensywny słodki smak –  do czterech razy dłużej,niż jest w produktach słodzonych tradycyjnym cukrem.

Linki