Cukinia- warzywo, które korzystnie wpływa na nasz wzrok i nie tylko
Cukinia- Inaczej może być również nazywana jako cukinia lub młody szpik jest to dynia letnia, pnąca się roślina zielna. Jej owoce zbiera się, gdy ich niedojrzałe nasiona jak również epikarp są miękkie i jadalne.
Na co pomaga jedzenie cukinii?
Pierwszą rzeczą o, jakiej opowiem Wam w dzisiejszym artykule będzie to na co pomaga jedzenie cukinii. A będzie to m.in.:
-Pozytywnie wpływa na naszą odporność
-Obniża ryzyko wystąpienia chorób cywilizacyjnych
-Korzystnie wpływa na nasz wzrok
-Zaleca się ją dla kobiet w ciąży i planujących zajść w ciąże
-Zaleca się ją jeść w diecie antyrakowej
Jakie są przeciwwskazania jedzenie tego warzywa?
Było o tym na co może nam pomóc jedzenie tego warzywa. To teraz opowiem Wam o przeciwwskazaniach dotyczące jedzenia cukinii. A będzie to m.in.:
-Wrzody żołądka
-Poważne choroby układu pokarmowego
-Biegunka
-Problemy z nerkami
-Problemy z woreczkiem żółciowym
Jakie wartości odżywcze znajdują się w cukinii?
Myślę, że to jest odpowiedni moment na to, aby opowiedzieć Wam moi drodzy czytelnicy o tym, jakie wartości odżywcze znajdują się w cukinii. A będą to m.in.:
-Witamina A
-Witamina C
-Witamina B
-Żelazo
-Jod
-Sód
-Potas
-Fosfor
-Żelazo
-Wapń
-Kwas foliowy
-Cholina
-Kwas pantotenowy
Jakie wymagania ma cukinia?
Myślę, że ta informacja może zainteresować wielu z Was, a mianowicie będę w tym momencie mówiła o tym, jakie wymagania ma cukinia. Jak możemy dowiedzieć się z różnych źródeł najlepsza gleba pod uprawę tego warzywa to taka, która jest średnio zwięzła, posiada znaczną zawartość próchnicy, przepuszczalna, żyzna jak również przewiewna, ma odczyn, który jest zbliżony do obojętnego i szybko się nagrzewa.
GNOCCHI Z KREWETKAMI, CUKINIĄ I POMIDORKAMI
SKŁADNIKI
– 400 g gotowych gnocchi lub kopytek lub klusek leniwych
– 200 g krewetek
-3 ząbki czosnku
-200 g pomidorków koktajlowych lub 1 większy pomidor
-1/2 cebuli cukrowej
-200 g cukinii (1 mała)
-3 łyżki oliwy extra
-1/2 łyżeczki suszonego oregano
-1 łyżka masła
-świeża bazylia
-dla chętnych – 2 łyżki startego sera Parmigiano Reggiano
PRZYGOTOWANIE
Większe kluski pokroić na mniejsze kawałki (zazwyczaj pęcznieją podczas podgrzewania).
Krewetki rozmrozić, oderwać ogonki, sprawdzić, czy są oczyszczone, pokroić na kawałeczki. Doprawić solą, pieprzem oraz wymieszać z przeciśniętym przez praskę czosnkiem.
Pomidorki pokroić na połówki. Dużego pomidora obrać ze skóry, wykroić twardy środek, miąższ pokroić w kosteczkę.
Cebulę pokroić w kosteczkę, cukinię wzdłuż na 4 części a potem na cienkie plasterki.
Rozgrzać dużą patelnię, wlać oliwę i zeszklić cebulę. Dodać cukinię i co chwilę mieszając smażyć przez ok. 2 minuty.
W międzyczasie na drugiej patelni na maśle podsmażać kopytka.
Przesunąć cukinię na bok patelni a w wolne miejsce włożyć krewetki, smażyć co chwilę mieszając przez ok. 1 minutę, następnie połączyć z cukinią i smażyć przez ok. 2 minuty.
Dodać pomidorki koktajlowe lub pokrojony miąższ pomidora, oregano oraz w razie potrzeby sól i pieprz. Smażyć przez ok. 1 – 2 minuty aż pomidory zmiękną i utworzy się sos.
Przełożyć do kopytek, wymieszać i posypać bazylią oraz dla chętnych tartym parmezanem.
ZUPA CURRY Z WARZYWAMI
Z ciecierzycą, soczewicą, cukinią i batatami
SKŁADNIKI
-2 łyżki oleju kokosowego
-1/2 cebuli
-2 ząbki czosnku
-2 łyżeczki przyprawy curry (w proszku)
-1/4 łyżeczki sproszkowanej chili lub płatków chili
-3 szklanki bulionu warzywnego
-1 puszka rozdrobnionych pomidorów
-1 słoik (540 g) ciecierzycy
-ok. 165 ml mleczka kokosowego
-400 g batata
-200 g cukinii
-1/3 szklanki czerwonej soczewicy
-do podania np. czerwona cebula, natka lub kolendra
PRZYGOTOWANIE
W garnku roztopić olej i zeszklić pokrojoną w kosteczkę cebulę.
Dodać obrany i starty czosnek, przyprawę curry oraz chili i chwilę razem podsmażyć mieszając łyżką.
Wlać bulion oraz rozdrobnione lub zmiksowane pomidory z puszki i zagotować. Doprawić pieprzem oraz solą (w razie potrzeby).
Przykryć i po zagotowaniu gotować przez ok. 10 minut.
Dodać ciecierzycę wraz z zalewą oraz suchą (nieugotowaną) soczewicę i mleczko kokosowe. Gotować przez ok. 5 minut.
Zagotować, następnie dodać pokrojoną w kosteczkę cukinię oraz obranego i pokrojonego w niedużą kostkę batata.
Gotować przez ok. 15 minut do miękkości warzyw.
LECZO Z DYNIĄ
Z kiełbasą, papryką i cukinią
SKŁADNIKI
-1 łyżka oleju
-1 cebula
-ok. 250 g kiełbasy wiejskiej
-1/2 cukinii
-1 czerwona papryka
-ok. 400 g obranej dyni
-1 ząbek czosnku
-po 1 łyżeczce papryki słodkiej i oregano
-po 0,5 łyżeczki kminu rzymskiego i wędzonej/ostrej papryki
-4 łyżki białego wina (opcjonalnie)
-1/2 szklanki bulionu
-1 puszka krojonych pomidorów
-natka pietruszki lub bazylia
PRZYGOTOWANIE
W szerokim, większym garnku na oleju zeszklić pokrojoną w kosteczkę cebulę.
Dodać obraną ze skórki i pokrojoną w kosteczkę kiełbasę i co chwilę mieszając podsmażać przez ok. 3 – 4 minuty.
Dodać pokrojoną w kostkę cukinię a po chwili pokrojoną paprykę. Podsmażać co chwilę mieszając przez około 3 – 4 minuty.
Dodać obraną i pokrojoną w kosteczkę dynię i znów mieszając podsmażać przez minutę.
Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek oraz przyprawy (papryka słodka, oregano, kmin rzymski, wędzono-ostra papryka). Doprawić solą i świeżo zmielonym pieprzem i całość wymieszać.
Wlać wino, jeśli je używamy i chwilę odparować.
Wlać bulion, wymieszać i zagotować. Gotować przez ok. 1 – 2 minuty.
Dodać posiekane pomidory z puszki, wymieszać i zagotować.
Przykryć pokrywą i gotować przez ok. 10 minut lub do miękkości warzyw. Pod koniec dodać posiekaną natkę lub bazylię.
Linki do produktów, które w składzie posiadają cukinię: