Cynamon – aromatyczna przyprawa

Czym jest cynamon?

 Cynamon- Najbardziej znany jest jako przyprawa kuchenna,występuje w formie sproszkowanej lub zwiniętej laski. Aromatyczny,koloru rdzawego.

Pochodzenie cynamonu

Niestety nie jest znana dokładna data odkrycia cynamonu. Pierwsze Polskie informacje jakie zostały odnalezione na temat surowca jakim jest cynamon pochodzą z 1750 roku,choć tak naprawdę znany on był już od czasów starożytnych. Istnieją dane, które potwierdzają używanie tego produktu do mumifikacji zwłok na terenach Egiptu. O cynamonie możemy także przeczytać w Piśmie Świętym, w historiach spisanych przez Herodota,a także licznych zapiskach prowadzonych przez lekarzy arabskich i muzułmańskich.

Jak wygląda cynamonowiec i jakie są jego rodzaje

Cynamonowce są drzewami sięgającymi różnych wysokości. Liście tych drzew są skórzaste o jajowatym kształcie, natomiast kwiaty rosną w postaci wiech lub baldachogron. Kolor kwiatów jest żółtawozielony. Owoce cynamonowca najczęściej są pestkowcami, jednak czasem zdarzają się jagody. Kolor tych owoców ma szeroką gamę barw od  sinych,aż po czerń, należą do rodziny wawrzynowatych. Na rynku najczęściej dostępne są dwa rodzaje cynamonu: cejloński oraz chiński, choć znanych jest ponad 250 gatunków. Produkt cejloński, jak podpowiada nam nazwa, możemy spotkać na wyspie Cejlon. Drzewa cynamonu cejlońskiego występują także w Ameryce Południowej, Atenach oraz Południowo- Wschodniej Azji. Odmiana taka jak cassia występują na obszarach Chin, Wietnamu, Birmy.

Istnieje także trzecia rzadko spotykana odmiana tej rośliny o nazwie: cynamonowiec kamforowy. Z pośród innych rodzajów wyróżnia się najpotężniejszym,a także najwyższym drzewem sięgającym nawet 50 metrów wysokości oraz 5 metrów grubości pnia. Uprawę cynamonowca Kamforowego spotkamy m.in. na terenach Japonii, Wietnamu, Australii,Chin,Cejlonie,Tajwanie.

Cynamon jako środek leczniczy 

Większość z nas cynamon kojarzy jako dodatek do ciast, pierniczków, czy dań. Nasze babcie,jednak używały cynamonu jako antidotum na:

  • wszelkiego rodzaju kolki
  • bóle brzucha  
  • nudności i wymioty

Cynamon jako środek leczniczy stosowany był między innymi w ajurwedzie oraz medycynie chińskiej. Leczono nim takie dolegliwości jak: 

  • reumatyzm
  • infekcje dróg moczowych
  • bóle zębów
  • duszności
  • impotencję 
  • trądzik

W miarę jak rozwijała się nauka, a także medycyna coraz więcej naukowców zaczęło się interesować tą intrygującą przyprawą, zaczęto udowadniać jej właściwości, a będą to m.in.:

  • przeciwgrzybicze
  • lecznicze
  • przeciwbakteryjne
  • wspierające metabolizm
  • przyspieszające odchudzanie 

Coraz częściej też cynamon dodawano do produktów spożywczych np. czekolad, napoi,deserów czy też alkoholi.

Cynamon – właściwości odżywcze

  • Witamina C
  • Białko
  • Tłuszcze
  • Błonnik
  • Witamina B6
  • Tiamina
  • Kwas foliowy
  • Ryboflawina
  • Witamina A
  • Witamina K
  • Witamina E
  • Wapń
  • Żelazo
  • Magnez
  • Potas 
  • Fosfor 
  • Sód
  • Cynk

Cynamon – właściwości zdrowotne

  • Może opóźnić wystąpienie choroby Alzheimera,a nawet zapobiec tej chorobie
  • Może odwrócić zmiany w mózgach osób cierpiących na chorobę Parkinsona
  • Wspomaga prawidłowe funkcjonowanie układu pokarmowego
  • Pobudza wydzielanie soku żołądkowego
  • Zapobiega zaburzeniom jelitowym
  • Wrzodom żołądka 
  • Pomaga w problemach sercowo – naczyniowych

Przykładowy przepis na danie z cynamonem

Oto przykładowy przepis na placuszki cynamonowe. Ten prosty i smaczny przepis sprawi, że Twój dom wypełni się aromatem cynamonu oraz zachwyci nasze podniebienia.

Składniki:

  • 1 łyżka cynamonu
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 jajko
  • 3/4 szklanki mleka
  • 2 łyżki masła (stopione)
  • 2 łyżki cukru
  • Szczypta soli
  • Olej do smażenia

Przygotowanie:

  • W misce wymieszaj mąkę, cynamon, proszek do pieczenia, cukier i sól.
  • W drugiej misce roztrzep jajko, dodaj mleko i stopione masło. Dokładnie wymieszaj.
  • Połącz zawartość obu misek, mieszając delikatnie do uzyskania jednolitego ciasta. Staraj się nie mieszać zbyt intensywnie, aby placuszki były puszyste.
  • Na patelni rozgrzej olej na średnim ogniu.
  • Łyżką nalewaj niewielkie porcje ciasta na patelnię, aby utworzyć placuszki. Smaż z obu stron, aż staną się złociste.
  • Gdy placuszki są gotowe, wyjmij je z patelni i odcedź na papierowym ręczniku.
  • Podawaj placuszki cynamonowe na ciepło. Możesz posypać je dodatkowym cynamonem lub polać syropem klonowym.

Smacznego!

Przeciwwskazania do stosowania cynamonu

  • Ciąża
  • Wrzody żołądka
  • Występowanie reakcji alergicznej
  • Skłonności do krwotoków 

Czy wiesz że…?

Cynamon jest rośliną wiecznie zieloną. Posiada owalne liście, grubą korę i owoce przypominające jagodę. Uprawia się je na zasadzie lasu odroślowego i ścina się jego pędy co dwa – trzy lata. W miejscu ścięcia w następnym roku odrastają kolejne pędy.

LINKI DO SKLEPU