Czarnuszka- pomaga na cukrzycę i nie tylko

Czarnuszka- Jest to rodzaj rośliny, która pochodzi z rodziny jaskrowatych.Istnieje od 25 do 26 gatunków. W Polsce dziko rośnie jeden gatunek czarnuszka polna N.arvensis.

Gdzie możemy ją spotkać spotkać?

Na początku dzisiejszego artykułu opowiem Wam moi drodzy czytelnicy o tym, gdzie możemy spotkać czarnuszkę. A będzie to m.in.:

-Obszary śródziemnomorskie

-Zachodnia Azja 

Na co pomaga nam spożywanie czarnuszki?

W tej części artykułu opowiem Wam moi drodzy czytelnicy o tym na co może pomóc nam jedzenie czarnuszki. A będzie to m.in.:

-Cukrzyca

-Osteoporoza

-Nowotwory

-Może też bronić nasz organizm przed bakteriami i pasożytami, grzybami, wirusami i toksynami 

-Reguluje ciśnienie krwi 

-Obniża poziom cukru we krwi 

-Pomaga regulować trawienie 

-Posiada działanie moczopędne, przeciwbólowe 

-Atopowe zapalenie skóry 

-Łuszczyca

-Spadek odporności 

W jakiej postaci możemy spożywać czarnuszkę?

Kolejną ciekawą informacją jaka znajdzie się w dzisiejszym artykule będą to postacie w, jakiej możemy spotkać czarnuszkę. A będzie to m.in.: forma nasion lub w całości. Co ciekawe można ją stosować zamiast pieprzu. Może też nadać naszym potrawom ostrego smaku. Należy jednak pamiętać, żeby nie pozbyć się jej właściwości nie wolno jej zbytnio podgrzewać. 

Przeciwwskazania do stosowania czarnuszki

Ta część artykułu będzie poświęcona najważniejszej rzeczy, która będzie dzisiaj zawarta. A mianowicie będzie mowa o przeciwwskazaniach do spożycia czarnuszki. Nie zaleca się jej kobietom w ciąży a także, które karmią piersią, jak również dzieciom poniżej 12 miesiąca życia, uczulenia oraz interakcje z innymi lekami. 

Z jakimi lekami nie należy łączyć czarnuszkę?

Myślę, że ta informacja będzie kolejną, która może Was zainteresować. A mianowicie będzie mowa o tym z, jakimi lekami nie wolno łączyć oleju z czarnuszki. Będzie to m.in:

-Immunosupresanty 

-Przeciwzakrzepowe

-Moczopędne

-Obniżające ciśnienie krwi

-Leki stosowane w leczeniu cukrzycy 

-Leki uspokajające 

-Leki przeciwlękowe 

–Leki antydepresanty 

Jakie witaminy możemy znaleźć w czarnuszce?

Kolejną ciekawą informacją jaka znajdzie się w dzisiejszym artykule to będą witaminy, które możemy znaleźć w czarnuszce. A będą to m.in.:

-Witaminy z grupy B1, B3, B6

-Witamina A

-Witamina F

-Witamina E

-Potas

-Cynk 

-Magnez

-Wapń 

-Selen 

-Żelazo 

-Węglowodany 

-Oleje 

-Tłuszcze roślinne: nienasycone kwasy tłuszczowe Omega-3 i Omega-6

-Fosfolipidy

-Flawonoidy

-Fitosterole 

-Saponiny (malantyna, która ma działanie przeciwbólowe)

-Białko 

-Alkaloidy 

-Olejki eteryczne

-Biotyna

-Sód

-Tymochinon (ma działanie przeciwnowotworowe, przeciwzapalne, utleniające oraz antybakteryjne)

Jaka jest zalecana dzienna dawka spożycia czarnuszki?

Następną ważną informacją, która znajdzie się w dzisiejszym artykule odpowiedź na pytanie. Jakie będzie zapotrzebowanie dziennej dawki do przyjęcia tej rośliny. Odpowiedź brzmi od 1 do 5 mililitrów. Dodatkową informacją będzie to, że dorośli mogą przyjąć nawet do 10 mililitrów (1 duża pełna łyżka).

Napar z czarnuszki

W dalszej części artykułu opowiem Wam moi drodzy czytelnicy o tym, jak przygotować napar z czarnuszki. Aby przygotować herbatę z czarnuszki, wystarczy jedną łyżeczkę nasion zalać szklanką wrzątku i pozostawić na około 10 minut. A następnie ten napar należy odcedzić i wtedy można go już pić. Aby napar miał lepszy smak możemy do niego dodać sok z cytryny lub miód.

Czy wiesz, że…?

Czarnuszka może być stosowana zewnętrznie lub wewnętrznie: 

-przyprawa w kuchni 

-olej 

-nalewka 

Nalewka z czarnuszki 

Składniki:

-szklanka nasion czarnuszki 

-pół litra alkoholu 40%

Przygotowanie 

Nasiona należy zmielić, wsypać do szklanego słoika, zalać alkoholem i szczelnie zamknąć. Odstawić w ciemne miejsce na tydzień. Po tym upływie czasu należy nalewkę przecedzić i rozlać do butelek. Po 3 dniach nalewka już jest gotowa do spożycia.

Roladki z ciasta francuskiego z łososiem wędzonym

Składniki:

-100 gram majonezu 

-100 gram łososia wędzonego

-40 gram czarnuszki 

-300 gram ciasta francuskiego

-1 jajko

-2 ząbki czosnku 

-150 mililitrów jogurtu greckiego 

-2 łyżki koperku 

-Trochę soli i pieprz 

Przygotowanie 

Ciasto francuskie wyjmij z lodówki na pół godziny przed przygotowaniem roladek. Piekarnik rozgrzej do 200°C. Następnie lekko rozwałkuj, na jedną trzecią ciasta połóż plastry wędzonego łososia, przypraw pieprzem.Następnie zwiń roladę tak, żeby zostało na końcu trochę ciasta. Posmaruj tę końcówkę roztrzepanym jajkiem, zwiń i sklej roladę. Zwiniętą roladę posmaruj też jajkiem przy pomocy pędzelka i posyp czarnuszką, a następnie przekrój na plastry – ślimaczki jednakowej grubości. Wyłóż roladki na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i piecz w rozgrzanym piekarniku przez ok. 20 minut – do zarumienienia się ciasta. W międzyczasie przygotuj sos czosnkowy – wymieszaj jogurt, majonez, koperek, przeciśnięty przez praskę czosnek. Dopraw solą i pieprzem.

Ciekawostka

Czarnuszka może być stosowana w kosmetologii. Świetnie działa na skórę m.in. pomaga na bóle reumatyczne oraz problemy skórne. 

Linki produktów, które w składzie mają czarnuszkę: