Czekolada – wielosmakowe „złoto”, które jest dorobkiem narodowym wielu państw.  Czekolada ma wiele właściwości zdrowotnych.

Historia

Ponad 4000 lat temu rozpoczęła się historia dziś opisywanej czekolady. Początkowo była to Ameryka Środkowa – dziś Meksyk, kiedy to odkryto pierwsze nasiona kakao.

Omlekowie, czyli najstarsza cywilizacja przedstawiła czekoladę jako napój z kwiatów kakao. Czekolada była stosowana nawet jako środek medyczny podczas rytuałów.

Czym właściwie jest czekolada? 

Czekolada – wyrób cukierniczy sporządzany z miazgi kakaowej, tłuszczu kakaowego (masło kakaowe) lub innego tłuszczu roślinnego, środka słodzącego i innych dodatków.

Według dyrektywy 2000/36/WE czekoladę definiuje się jako wyrób otrzymywany z wyrobów kakaowych i cukrów, który zawiera nie mniej niż 35% suchej masy kakaowej.

Czekolada może występować w wielu rodzajach, a oto kilka z nich:

  • Czekolada deserowa zawiera od kilkudziesięciu do 75 procent miazgi kakaowej. Pozostałymi zawartościami są m.in.:
  •  tłuszcz kakaowy, 
  • cukier,
  • Inne dodatki. 

Najważniejszą cechą tego gatunku jest słodkawy smak i ciemny kolor.

  • Biała czekolada bez zawartości proszku kakaowego. W najbardziej wykwintnych czekoladach tego rodzaju jest zaledwie 33% masła kakaowego.
  • Czekolada gorzka składa się z miazgi kakaowej – zawiera jej ponad 70%. 

Innymi składnikami są:

  • tłuszcz kakaowy, 
  • cukier. 

W tym przypadku dobrym zwyczajem jest także dodać wanilię. 

Warto wziąć jednak pod uwagę, że to są jedyne rodzaje, a występuje ich znacznie więcej.

Co właściwie zawiera tak popularna czekolada? 

Z badań wynika, że w czekoladzie znajdziemy w sumie ponad kilkaset substancji mających dobroczynny wpływ na nasze nieocenione zdrowie. Są to m.in.:

  • węglowodany 
  • białko,
  • magnez,
  • żelazo,
  • potas,
  • cynk,
  • miedź,
  • mangan,
  • flawonoidy,
  • błonnik,
  • antyoksydanty,
  • witaminy A, 
  • witamina B,
  • witamina E,
  • kwasy omega-6.

Na co pomaga?

  • ma ogromny wpływ na działanie układu nerwowego,
  • podnosi poziom serotoniny, która to jest odpowiedzialna za naszą koncentrację,
  • cynk pełni ważne funkcje w organizmie – związane z prawidłową pracą układu odpornościowego, a nawet bólach głowy.
  • Wspomaga odchudzanie.
  • Jedną z najcenniejszych substancji zawartych w czekoladzie są flawonoidy -są silnie przeciwutleniające, które zwalczają wolne rodniki. Dzięki temu możemy spowolnić procesy starzenia lub zapobiec chorobom serca. Czekolada posiada wiele zastosowań prozdrowotnych dla nas, lecz o tym będzie nieco więcej w dalszej części artykułu.

Czekolada spotykana w wielu postaciach  na co dzień 

Idealny produkt do słodkich wyrobów takich jak:

  • ciastka,
  • lody,
  • dodatek do kawy w różnych postaciach,

Produkt dla naszego zdrowia

  • zapobiega odkładaniu się nadmiernej ilości cholesterolu, powstawaniu zakrzepów,
  • zmniejsza ryzyko występowania niektórych chorób: zawałom mięśnia sercowego lub nowotworowych,
  • pobudza pracę nerek,
  • usprawnia obieg krwi,
  • pomaga usunąć nadmiar wody i toksyn,
  • wpływa na poprawę odporności organizmu,
  • wpływa na lepsze funkcjonowanie pracy mózgu,
  • przyspiesza i zwiększa produkcję niektórych hormonów, a ma to ogromne znaczenie przy złagodzeniu objawów stresu, a także bodźców  menstruacyjnych,
  • związki flawonoidowe zawarte w czekoladzie chronią naszą skórę podczas opalania, kiedy mamy do czynienia ze szkodliwym działaniem promieni UV.

Produkt wykorzystywany w kosmetyce

  • ceniony w produkcji kremów, czy peelingów,
  • stosowany do produkcji, pomadek,
  • kosmetyki na bazie czekolady działają regenerująco, głęboko nawilżają, a ponadto poprawiają napięcie skóry i jej elastyczność.
  • czekolada stosowana jest nawet po to, by zwalczać cellulit, jak również poprawić cerę.            

Produkt uniwersalny

  • posiada właściwości relaksujące i uspokajające,
  • jest silnym afrodyzjakiem,
  • przyśpiesza proces regeneracji organizmu,

W niektórych państwach w takiej formie podarunku znakomicie sprawdza się jako wysokiej jakości prezent.

Ciekawostka

Światowy Dzień Czekolady jest obchodzony 7 lipca. Dla wielu państw jest to możliwość, by pochwalić się swoim „dorobkiem” narodowym. 

Czy wiesz, że … 

Duński kucharz skomponował czekoladę, którą można kupić na zamówienie. Czekolada ta zawiera w sobie nutę wanilii połączoną z ciemną czekoladą.

Inną interesującą informacją może być to, że najdroższe czekolady mogą kosztować kilkaset dolarów, a nawet więcej.

W spożyciu czekolady od lat przoduje Szwajcaria. Według danych obywatel tego państwa zjada niecałe 9 kilogramów rocznie. Na drugim miejscu plasują się Niemcy z rezultatem 7,9 kilograma rocznie. Miejsce na podium zamykają Irlandczycy, którzy spożywają średnio 7,4 kilograma rocznie.

Linki