Czekolada – wielosmakowe „złoto”, które jest dorobkiem narodowym wielu państw. Czekolada ma wiele właściwości zdrowotnych.
Historia
Ponad 4000 lat temu rozpoczęła się historia dziś opisywanej czekolady. Początkowo była to Ameryka Środkowa – dziś Meksyk, kiedy to odkryto pierwsze nasiona kakao.
Omlekowie, czyli najstarsza cywilizacja przedstawiła czekoladę jako napój z kwiatów kakao. Czekolada była stosowana nawet jako środek medyczny podczas rytuałów.
Czym właściwie jest czekolada?
Czekolada – wyrób cukierniczy sporządzany z miazgi kakaowej, tłuszczu kakaowego (masło kakaowe) lub innego tłuszczu roślinnego, środka słodzącego i innych dodatków.
Według dyrektywy 2000/36/WE czekoladę definiuje się jako wyrób otrzymywany z wyrobów kakaowych i cukrów, który zawiera nie mniej niż 35% suchej masy kakaowej.
Czekolada może występować w wielu rodzajach, a oto kilka z nich:
- Czekolada deserowa zawiera od kilkudziesięciu do 75 procent miazgi kakaowej. Pozostałymi zawartościami są m.in.:
- tłuszcz kakaowy,
- cukier,
- Inne dodatki.
Najważniejszą cechą tego gatunku jest słodkawy smak i ciemny kolor.
- Biała czekolada bez zawartości proszku kakaowego. W najbardziej wykwintnych czekoladach tego rodzaju jest zaledwie 33% masła kakaowego.
- Czekolada gorzka składa się z miazgi kakaowej – zawiera jej ponad 70%.
Innymi składnikami są:
- tłuszcz kakaowy,
- cukier.
W tym przypadku dobrym zwyczajem jest także dodać wanilię.
Warto wziąć jednak pod uwagę, że to są jedyne rodzaje, a występuje ich znacznie więcej.
Co właściwie zawiera tak popularna czekolada?
Z badań wynika, że w czekoladzie znajdziemy w sumie ponad kilkaset substancji mających dobroczynny wpływ na nasze nieocenione zdrowie. Są to m.in.:
- węglowodany
- białko,
- magnez,
- żelazo,
- potas,
- cynk,
- miedź,
- mangan,
- flawonoidy,
- błonnik,
- antyoksydanty,
- witaminy A,
- witamina B,
- witamina E,
- kwasy omega-6.
Na co pomaga?
- ma ogromny wpływ na działanie układu nerwowego,
- podnosi poziom serotoniny, która to jest odpowiedzialna za naszą koncentrację,
- cynk pełni ważne funkcje w organizmie – związane z prawidłową pracą układu odpornościowego, a nawet bólach głowy.
- Wspomaga odchudzanie.
- Jedną z najcenniejszych substancji zawartych w czekoladzie są flawonoidy -są silnie przeciwutleniające, które zwalczają wolne rodniki. Dzięki temu możemy spowolnić procesy starzenia lub zapobiec chorobom serca. Czekolada posiada wiele zastosowań prozdrowotnych dla nas, lecz o tym będzie nieco więcej w dalszej części artykułu.
Czekolada spotykana w wielu postaciach na co dzień
Idealny produkt do słodkich wyrobów takich jak:
- ciastka,
- lody,
- dodatek do kawy w różnych postaciach,
Produkt dla naszego zdrowia
- zapobiega odkładaniu się nadmiernej ilości cholesterolu, powstawaniu zakrzepów,
- zmniejsza ryzyko występowania niektórych chorób: zawałom mięśnia sercowego lub nowotworowych,
- pobudza pracę nerek,
- usprawnia obieg krwi,
- pomaga usunąć nadmiar wody i toksyn,
- wpływa na poprawę odporności organizmu,
- wpływa na lepsze funkcjonowanie pracy mózgu,
- przyspiesza i zwiększa produkcję niektórych hormonów, a ma to ogromne znaczenie przy złagodzeniu objawów stresu, a także bodźców menstruacyjnych,
- związki flawonoidowe zawarte w czekoladzie chronią naszą skórę podczas opalania, kiedy mamy do czynienia ze szkodliwym działaniem promieni UV.
Produkt wykorzystywany w kosmetyce
- ceniony w produkcji kremów, czy peelingów,
- stosowany do produkcji, pomadek,
- kosmetyki na bazie czekolady działają regenerująco, głęboko nawilżają, a ponadto poprawiają napięcie skóry i jej elastyczność.
- czekolada stosowana jest nawet po to, by zwalczać cellulit, jak również poprawić cerę.
Produkt uniwersalny
- posiada właściwości relaksujące i uspokajające,
- jest silnym afrodyzjakiem,
- przyśpiesza proces regeneracji organizmu,
W niektórych państwach w takiej formie podarunku znakomicie sprawdza się jako wysokiej jakości prezent.
Ciekawostka
Światowy Dzień Czekolady jest obchodzony 7 lipca. Dla wielu państw jest to możliwość, by pochwalić się swoim „dorobkiem” narodowym.
Czy wiesz, że …
Duński kucharz skomponował czekoladę, którą można kupić na zamówienie. Czekolada ta zawiera w sobie nutę wanilii połączoną z ciemną czekoladą.
Inną interesującą informacją może być to, że najdroższe czekolady mogą kosztować kilkaset dolarów, a nawet więcej.
W spożyciu czekolady od lat przoduje Szwajcaria. Według danych obywatel tego państwa zjada niecałe 9 kilogramów rocznie. Na drugim miejscu plasują się Niemcy z rezultatem 7,9 kilograma rocznie. Miejsce na podium zamykają Irlandczycy, którzy spożywają średnio 7,4 kilograma rocznie.
Linki