Czosnek i jego niezwykłe działanie na nasz organizm w walce z przeziębieniem i nie tylko
Czosnek (Allium L.)- Jest to rodzaj rośliny, która pochodzi z rodziny amarylkowatych. A dawniej była zaliczana do osobnej rodziny czosnkowatych lub liliowatych. Istnieje od 880 do nawet 1000 gatunków.
Gdzie możemy spotkać czosnek?
Pierwszą rzeczą o jakiej opowiem w dzisiejszym artykule będzie to, gdzie możemy spotkać czosnek. Jak podają różne źródła czosnek możemy spotkać m.in. w:
-środkowej Azji
-Południowej Afryce
Krótka charakterystyka czosnku
Gatunki niskie mogą osiągać wysokość od 15 do 25 cm. Natomiast gatunki silnie rosnące mogą urosnąć nawet do 200 cm. Posiadają one liście, które są płaskie, odziomkowe, szarozielone, równowąskie, rurkowate. Składają się z główki, baldachu na szczycie bezlistnej łodygi. Owoce mają w formie torebki, a nasiona są czarne.
Odmiany czosnku
Kolejną ciekawą informacją, o której opowiem, to będą odmiany, z jakimi możemy się na co dzień spotkać. A są to m.in.:
-Czosnek grzebieniasty
-Czosnek główkowaty
-Czosnek kątowaty
-Czosnek kulisty
-Czosnek niedźwiedzi
-Czosnek siatkowaty
-Czosnek skalny
-Czosnek syberyjski
-Czosnek sztywny
-Czosnek wonny
Istnieje jeszcze bardzo dużo odmian, których nie sposób jest tutaj wymienić, dlatego teraz wymieniłam tylko kilka z nich.
Na co pomaga jedzenie czosnku?
Nie od dziś wiadomo, że jedzenie czosnku pomaga zwalczyć przeziębienie. Ale również może nam pomóc m.in. w:
-Posiada właściwości bakteriobójcze, przeciwwirusowe
-Wspomaga układ pokarmowy
-Wzmacnia odporność
-Ma również działanie przeciwmiażdżycowe
-Korzystnie wpływa na układ oddechowy
-Pozytywnie wpływa na układ krążenia
-Pomaga obniżyć ciśnienie krwi
-Chroni przed udarem i zawałem
-Łagodzi bóle reumatyczne
-Działa moczopędnie
-Posiada działanie napotne
Przeciwwskazania do jedzenia czosnku
Informacja, o której teraz opowiem będzie jedną z najważniejszych w dzisiejszym artykule. A mianowicie mam tu na myśli to, jakie są przeciwwskazania do jedzenia czosnku. Będzie to m.in.:
-Kobiety w ciąży
-Ostry nieżyt żołądka i jelit
-Osoby, które mają zbyt niskie ciśnienie tętnicze krwi
Skutki uboczne jedzenia czosnku
Jak wiemy każda roślina, owoc, czy warzywo, gdy zjemy jej za dużo, może nieść za sobą różne skutki uboczne. Tak jest również i w tym przypadku. Mogą wystąpić takie dolegliwości, jak m.in.:
-Wzdęcia
-Zgaga
-Podrażnienie żołądka
-Ból brzucha
-Zaczerwienienia skóry
Jaka jest zalecana dzienna dawka jedzenia czosnku?
Kolejną ważną informacją, o jakiej teraz opowiem będzie to zalecana dzienna dawka jedzenia czosnku. Jak podają różne źródła, że najbezpieczniej będzie to, żeby jeść 2 lub 3 ząbki czosnku. Pamiętajmy, żeby tej dawki nie przekraczać, żeby nie wystąpiły skutki uboczne, o których wyżej powiedziałam.
Jakie witaminy zawiera w sobie czosnek?
Myślę, że przyszedł odpowiedni moment na to, żeby opowiedzieć Wam, moi drodzy czytelnicy o witaminach, które w sobie zawiera czosnek. I na co każda witamina może pomóc. A będą to m.in.:
-Witamina C- odpowiada za prawidłowe funkcjonowanie układu odpornościowego
-Białko
-Tłuszcz
-Węglowodany
-Związki flawonoidowe
-Saponiny
-Aminokwasy
-Magnez
-Potas
-Wapń
-Chrom
-Nikiel
-Kobalt
-Witamina PP
-Witamina B1
-Witamina B2
Kotleciki z brokuła i kalafiora
składniki
– 50 dag kalafiora
-50 dag brokuła
-4 jajka
-1 łyżka musztardy
-1 cebula
-2 ząbki czosnku
-2 łyżki kaszy manny
-2 łyżki mąki ziemniaczanej
-1 szklanka bułki tartej
-1 opakowanie pomysł na… kotlety mielone z cebulką
-150 gramów ser mozzarella (tarty)
-250 szklanka ugotowanego ryżu
-Olej do smażenia
Przygotowanie
Kalafior i brokuł ugotować na półmiękko w osolonej wodzie. Wyjąć z wody, ostudzić i zetrzeć na tarce o dużych oczkach.Cebulę i czosnek drobno posiekać i zeszklić na rozgrzanym maśle.3 jajka ugotować na twardo, ostudzić, obrać i zetrzeć na jarzynowej tarce. Przygotowane składniki włożyć do miski, dodać roztrzepane surowe jajko, musztardę, mąkę ziemniaczaną, kaszę mannę.Dodać pomysł na… kotlety mielone (bez wody, tylko sam proszek) oraz ser mozzarella. Formować okrągłe spłaszczone kotleciki, obtaczać w bułce tartej i smażyć z obu stron na rozgrzanym oleju. Usmażone osączyć z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku.Podawać z sosem lub jako dodatek do obiadu do dania z mięsem.
SOS CZOSNKOWY
SKŁADNIKI
-2 ząbki czosnku
-sól i pieprz
-1/2 szklanki (125 ml) majonezu
-1/2 szklanki (125 ml) gęstej śmietany 12% (lub jogurtu)
-2 łyżeczki soku z cytryny
-szczypta cukru
-(opcjonalnie) szczypta nasion gorczycy
Przygotowanie
Czosnek obrać i przecisnąć przez praskę, włożyć do miski. Doprawić solą i pieprzem.Dodać majonez, śmietanę (lub jogurt) oraz sok z cytryny i cukier.Nasiona gorczycy (jeśli mamy) rozgnieść np. w moździerzu lub płaską stroną noża. Dodać do składników w misce.Wszystkie składniki wymieszać. Podawać np. do pieczonych warzyw, frytek, potraw mięsnych, panierowanej ryby, kanapek, pizzy, quesadilli itp.
Linki do produktów, które w składzie zawierają czosnek: