Czosnek – stosowany w kuchni od wieków. Poprawi Twoją odporność.
Czosnek już od tysięcy lat znajduje swoje zastosowanie w wielu kuchniach całego globu. Często stosowany jest w kuchni azjatyckiej, europejskiej, a nawet śródziemnomorskiej.
Chiny uchodzą za największego producenta tej rośliny.
W niektórych kulturach czosnek jest uważany za niezbędny składnik chroniący przed pechem lub przynoszący szczęście.
Podczas II wojny światowej jedna z armii uciekła się do stosowania czosnku, gdy skończyła się im powszechnie znana penicylina.
Kilka wskazówek związanych z tą rośliną:
- Kupując czosnek szczególnie należy zwrócić uwagę, by wybierać te twarde i suche główki, bez żadnych, nawet znikomych oznak kiełkowania, czy też gnicia.
- Należałoby przechowywać w wentylowanym koszu, pojemniku, pomieszczeniu, aby zapewnić odpowiednią cyrkulację powietrza.
- Unikać ubierania ząbków czosnku niepotrzebnie. Wszystko po to, by nie wyrzucać później do kosza z powodu rozkładu.
Zastosowanie czosnku w kuchni:
Czosnek był używany w kuchni od tysiącleci w wielu kulturach na całym świecie. W Europie ceniono czosnek ze względu na jego walory kulinarne, które potrafiły odmienić smak niejednej potrawy. Czosnek doceniany był też ze względu za to, iż dawał wiele korzyści w aspekcie zdrowia człowieka.
Oto kilka powodów, dla których czosnek jest popularnym składnikiem w kuchni:
- Ma charakterystyczny zapach, który potrafi nadać nowego charakteru wielu potrawom.
- Czosnek można bez obaw stosować w szerokiej gamie potraw, azjatyckich, śródziemnomorskich, jak i tych z innego zakątka świata. Czosnek można dodać do zup, sosów, marynat, mięs, ryb, dań warzywnych.
- Czosnek jest przyprawą stosowaną do przyprawiania potraw, nawet tradycyjnej kuchni.
- Czosnek Jest bogaty w przeciwutleniacze i związki siarki.
Występuje wiele odmian czosnku. Oto te najbardziej popularne:
- Czarny czosnek to ten, który został odkryty w Japonii około dwadzieścia lat temu. Polega na zostawieniu ząbków czosnku do dojrzewania przez 15 do 20 dni w zamkniętym, ciepłym i wilgotnym miejscu.
- Czosnek chiński – jak sama nazwa wskazuje, jest importowany z Chin. Charakteryzuje się niezwykle białą barwą.
Jak uprawiać czosnek?
- Czosnek sadzimy jesienią (październik lub początek listopada) lub wiosną (marzec lub kwiecień).
- W odległości od 10 cm do 15 cm.
- Odczyn gleby powinien być obojętny. Najlepiej, gdy pH wynosi 6,8.
- Ze względu na swoje optymalne warunki rozwoju nie powinien być sadzony w zacienionym miejscu.
- Ważna jest głębokość sadzenia. Zbyt głębokie umiejscowienie może powodować nieodpowiedni rozwój liści. Z kolei, zbyt płytkie będzie powodowało przemarznięciem rośliny. Zaleca się, by głębokość sadzenia czosnku w formie „ząbków” wynosiła od 5 cm do 6 cm.
- Istotne jest również nawadnianie. Czosnek fatalnie znosi niedobór wody. Tutaj istotną informacją jest to, że należy mieć na uwadze jedną rzecz – 2 tygodnie przed zbiorem zaleca się ograniczyć lub całkowicie zaprzestać podlewanie.
- W przypadku uprawy tej rośliny dużą rolę odgrywa ściółkowanie. W tym przypadku fantastycznym rozwiązaniem jest kompost.
- Znakomitym miejscem zasadzenia czosnku może okazać się miejsce, gdzie wcześniej rosła: kapusta, kalafior, fasola, dynia, rzodkiewka lub rzepa.
- Zawsze warto pamiętać, że wielkość główki zależna jest od poszczególnego gatunku.
Na jakie dolegliwości dobra jest ta roślina?
- Ma wiele właściwości leczniczych. Zawiera związek zwany allicyną. Ten związek charakteryzuje się specyficznym i dość ostrym aromatem. Allicyna ma właściwości bakteriobójcze. Może to wpłynąć na poprawę naszej odporności, zwłaszcza w przypadku nadchodzącej zmiany pory roku i temperatur na zewnątrz.
- Czosnek może również obniżać ciśnienie krwi poprzez rozszerzanie naczyń krwionośnych, umożliwiając swobodniejszy przepływ krwi.
- Czosnek może pomóc przy dolegliwościach skórnych, ponieważ posiada właściwości antybakteryjne i przeciwgrzybicze. Niektóre choroby skóry, takie jak brodawki i ukąszenia owadów mogą również reagować na zmiażdżony, surowy ząbek czosnku.
- Badania sugerują również, że spożywanie czosnku może złagodzić objawy zapalne choroby zwyrodnieniowej stawów.
- Wspomaga trawienie i pobudza apetyt.
Przeciwwskazania i uwagi:
- Warto pamiętać, iż zażywanie czosnku zmienia zapach oddechu i skóry, który dla niektórych osób jest nieprzyjemny.
- Może powodować zgagę.
- Niektóre osoby są uczulone na czosnek.
- Czosnek ma działanie, które może obniżać ciśnienie krwi.
- Przyjmowanie może wywołać hipotoniczne reakcje krążeniowe.
- Może zwiększać ryzyko krwawienia, dlatego nie zaleca się przyjmować go kilka dni lub nawet tygodni przed zabiegiem chirurgicznym, czy stomatologicznym.
Linki: