Czosnek – stosowany w kuchni od wieków. Poprawi Twoją odporność.

Czosnek już od tysięcy lat znajduje swoje zastosowanie w wielu kuchniach całego globu. Często stosowany jest w kuchni azjatyckiej, europejskiej, a nawet śródziemnomorskiej. 

Chiny uchodzą za największego producenta tej rośliny. 

W niektórych kulturach czosnek jest uważany za niezbędny składnik chroniący przed pechem lub przynoszący szczęście.

Podczas II wojny światowej jedna z armii uciekła się do stosowania czosnku, gdy skończyła się im powszechnie znana penicylina.

Kilka wskazówek związanych z tą rośliną:

  • Kupując czosnek szczególnie należy zwrócić uwagę, by wybierać te twarde i suche główki, bez żadnych, nawet znikomych oznak kiełkowania, czy też gnicia.
  • Należałoby przechowywać w wentylowanym koszu, pojemniku, pomieszczeniu, aby zapewnić odpowiednią cyrkulację powietrza. 
  • Unikać ubierania ząbków czosnku niepotrzebnie. Wszystko po to, by nie wyrzucać później do kosza z powodu rozkładu. 

Zastosowanie czosnku w kuchni: 

Czosnek był używany w kuchni od tysiącleci w wielu kulturach na całym świecie. W Europie ceniono czosnek ze względu na jego walory kulinarne, które potrafiły odmienić smak niejednej potrawy. Czosnek doceniany był też ze względu za to, iż dawał wiele korzyści w aspekcie zdrowia człowieka. 

Oto kilka powodów, dla których czosnek jest popularnym składnikiem w kuchni: 

  • Ma charakterystyczny zapach, który potrafi nadać nowego charakteru wielu potrawom. 
  • Czosnek można bez obaw stosować w szerokiej gamie potraw, azjatyckich, śródziemnomorskich, jak i tych z innego zakątka świata. Czosnek można dodać do zup, sosów, marynat, mięs, ryb, dań warzywnych.
  • Czosnek jest przyprawą stosowaną do przyprawiania potraw, nawet tradycyjnej kuchni.
  • Czosnek Jest bogaty w przeciwutleniacze i związki siarki.

Występuje wiele odmian czosnku. Oto te najbardziej popularne:

  • Czarny czosnek to ten, który został odkryty w Japonii około dwadzieścia lat temu. Polega na zostawieniu ząbków czosnku do dojrzewania przez 15 do 20 dni w zamkniętym, ciepłym i wilgotnym miejscu. 
  • Czosnek chiński – jak sama nazwa wskazuje, jest importowany z Chin. Charakteryzuje się niezwykle białą barwą.

Jak uprawiać czosnek?

  • Czosnek sadzimy jesienią (październik lub początek listopada) lub wiosną (marzec lub kwiecień).
  • W odległości od 10 cm do 15 cm.
  • Odczyn gleby powinien być obojętny. Najlepiej, gdy pH wynosi 6,8.
  • Ze względu na swoje optymalne warunki rozwoju nie powinien być sadzony w zacienionym miejscu.
  • Ważna jest głębokość sadzenia. Zbyt głębokie umiejscowienie może powodować nieodpowiedni rozwój liści. Z kolei, zbyt płytkie będzie powodowało przemarznięciem rośliny. Zaleca się, by głębokość sadzenia czosnku w formie „ząbków” wynosiła od 5 cm do 6 cm.
  • Istotne jest również nawadnianie. Czosnek fatalnie znosi niedobór wody. Tutaj istotną informacją jest to, że należy mieć na uwadze jedną rzecz – 2 tygodnie przed zbiorem zaleca się ograniczyć lub całkowicie zaprzestać podlewanie.
  • W przypadku uprawy tej rośliny dużą rolę odgrywa ściółkowanie. W tym przypadku fantastycznym rozwiązaniem jest kompost.
  • Znakomitym miejscem zasadzenia czosnku może okazać się miejsce, gdzie wcześniej rosła: kapusta, kalafior, fasola, dynia, rzodkiewka lub rzepa.
  • Zawsze warto pamiętać, że wielkość główki zależna jest od poszczególnego gatunku.

Na jakie dolegliwości dobra jest ta roślina?

  • Ma wiele właściwości leczniczych. Zawiera związek zwany allicyną. Ten związek charakteryzuje się specyficznym i dość ostrym aromatem. Allicyna ma właściwości bakteriobójcze. Może to wpłynąć na poprawę naszej odporności, zwłaszcza w przypadku nadchodzącej zmiany pory roku i temperatur na zewnątrz.
  • Czosnek może również obniżać ciśnienie krwi poprzez rozszerzanie naczyń krwionośnych, umożliwiając swobodniejszy przepływ krwi. 
  • Czosnek może pomóc przy dolegliwościach skórnych, ponieważ posiada właściwości antybakteryjne i przeciwgrzybicze. Niektóre choroby skóry, takie jak brodawki i ukąszenia owadów mogą również reagować na zmiażdżony, surowy ząbek czosnku. 
  • Badania sugerują również, że spożywanie czosnku może złagodzić objawy zapalne choroby zwyrodnieniowej stawów. 
  • Wspomaga trawienie i pobudza apetyt.

Przeciwwskazania i uwagi:

  • Warto pamiętać, iż zażywanie czosnku zmienia zapach oddechu i skóry, który dla niektórych osób jest nieprzyjemny. 
  • Może powodować zgagę.
  • Niektóre osoby są uczulone na czosnek.
  • Czosnek ma działanie, które może obniżać ciśnienie krwi. 
  • Przyjmowanie może wywołać hipotoniczne reakcje krążeniowe.
  • Może zwiększać ryzyko krwawienia, dlatego nie zaleca się przyjmować go kilka dni lub nawet tygodni przed zabiegiem chirurgicznym, czy stomatologicznym.

Linki: