Czy oliwa z oliwek się psuje?
Dzisiaj przychodzę do Was z kolejnym pytanie i co za tym idzie natychmiastową odpowiedzią. Czy oliwa z oliwek się psuje ? Otóż odpowiedź brzmi nie. Nie uważa się ,że oliwa z oliwek jest produktem, który łatwo się psuje. Nie stanowi zagrożenia dla zdrowia .
Czym może charakteryzować się oliwa z oliwek?
Jak podają źródła krajem z, jakiego pochodzi oliwa z oliwek są to kraje śródziemnomorskie. Jest to olej nieschnący. W jego skład wchodzi m.in. nasycone kwasy tłuszczowe to jest (14,86g na 100g), kwas palimitynowy (2,51g), mirystynowy(0,04). Przydatność do jego zużycia po otwarciu jest to około 8-10 miesięcy.
Oliwa z Oliwek jak produkt wykorzystywany w kosmetyce
Kolejną informacją jaką możemy się dowiedzieć z różnych źródeł jest to, że oliwę z oliwek możemy wykorzystać nie tylko w gastronomi, ale także w przemyśle kosmetycznym. Jest stosowana zarówno w pielęgnacji paznokci jak i w maskach do włosów. Oliwka ma właściwości m.in. poprawiające ukrwienie jak i rozgrzewające. Oliwę z oliwek możemy stosować do produkcji m.in. kremów, różnego rodzaju mydła, balsamów do ciała, ale również możemy go wykorzystać do produkcji asortymentu, który jest przeznaczony dla dzieci. Oliwę z oliwek możemy stosować do produkcji m.in. kremów, różnego rodzaju mydła, balsamów do ciała, ale również możemy go wykorzystać do produkcji asortymentu, który jest przeznaczony dla dzieci.
Oliwa z Oliwek i jej właściwości w różnych chorobach
W oliwie jest zawarty kwas oleinowy, który należy do kwasów tłuszczowych jednonienasyconych, może on pełnić funkcje ochronną w profilaktyce, chorób serca, miażdżycy, nadciśnienia tętniczego jak i cukrzycy. Spożywanie oliwy może przyczynić się do zmniejszenia stężenia cholesterolu, substanacji zwiększającej krzepliwość krwi. Obecny w oliwie skwalen ma działanie ochronne przed tworzeniem się jak i rozwojem się komórek nowotworowych. Dodatkową cechą oliwy z oliwek jest to, że zapobiega powstawaniu udaru mózgu. Kolejną zaletą spożywania oliwy z oliwek jest to, że chroni przed rozwojem astmy oskrzelowej jak i alergiami, ale także chroni przed promieniowaniem UV, który jest szkodliwy dla naszej skóry. Oliwa z oliwek sprawdzi się u osób, które mają problemy z zaparciami. Ostatnią zaletą spożywania oliwy z oliwek jest to, że może pomóc przy kamicy żółciowej. Może zapobiegać zakrzepicy. Nienasycone kwasy tłuszczowe Omega-3 i 6 może wspomagać metabolizm jak, również może pomóc w usuwaniu toksyn z organizmu.
Oliwa z oliwek skąd pochodzi?
No dobrze dowiedzieliśmy się już jak możemy go wykorzystać to znaczy nie tylko w kuchni, ale także w kosmetyce, jak również o jego właściwościach prozdrowotnych. To teraz przyszła kolej na odpowiedź na pytanie jakie właściwie ta oliwa z oliwek ma pochodzenie. Otóż historia oliwy przypada na rok 3000 r. p.n.e .Uważa się, że to drzewo pochodzi ze starożytnej Mezopotamii, ale to Fenicjanie przyczynili się do tego, aby pomóc rozprzestrzenić się tego drzewa oliwnego między innymi w rejonie basenu Morza śródziemnego. A uważa się, że na Polskie stoły trafiła za pośrednictwem królowej Bony.
Oliwa z oliwek jakie ma witaminy?
Oliwa z oliwek zawiera w sobie dużo witamin między innym będą takie jak witamina A, D, C, B, K, E ale również składniki mineralne będą takie potas, fosfor, jak i magnez. Niedobór witaminy E prowadzi między innym do zmęczenia, jest zwiększona podatność na różnego rodzaju infekcje, jak i problemów z kośćmi, oraz problemów z zębami. Oliwa z Oliwek zawiera także skwalen, chlorofile.
Jakie są rodzaje oliw?
Teraz Wam powiem coś co może zaciekawić wiele osób, a mianowicie jakie wyróżniamy rodzaje oliw i jakie są jego nazwy:
1.Olej z pierwszego tłoczenia- To są takie oleje, które są wytwarzane przy użyciu tylko i wyłącznie procesów mechanicznych jak i również co najważniejsze to w niskich temperaturach. Nie wymaga dalszej obróbki chemicznej i nadaje się, aby od razu można byłoby go zacząć używać
2.Olej Extra Virgin- Jest to olej, który jego kwasowość jest mniejsza, lub jest równa 0,8%. Idealnie nadaje się do dań na zimno między innymi sałatki, ale także sosów na tego typu oliwie zaleca się krótkotrwałe smażenie
3.Oliwa Virgin- To jest olej, który jego kwasowość wynosi więcej niż 2,0%. Sprawdza się idealnie do przygotowywaniu potraw za równo na ciepło jak i na zimno
4.Olej niezdatny do spożycia inaczej zwany lampante – Jest to olej, który jego kwasowość wynosi więcej niż ,2,0%
5. Oleje inne niż pierwszego tłoczenia – To są takie oleje, które są otrzymywane przy zastosowaniu rozpuszczaliników, lub z wykorzystaniem innych środków chemicznych w wysokich temperaturach
6. Rafinowana oliwa z oliwek w tym procesie jest jeszcze nie zdatna do spożycia. W procesie rafirmacji zmniejsza się takie rzeczy jak kwasowość oleju, który jednocześnie eliminuje on wiele korzystnych substancji. Kwasowość tych olei rafinowanych nie może przekraczać 0,3%. Zalecana jest do gotowania, ale również smażenia jest doskonałym zamiennikiem olejów, które są wytworzone z nasion
7. Oliwa z oliwek, który nie jest z pierwszego tłoczenia-Mieszanka oliwy z oliwek, która jest rafinowana i oliwa, która pochodzi z pierwszego tłoczenia o kwasowości wynoszącej poniżej 2%. Kwasowość tej mieszaniny nie może przekraczać 1%.
8. Surowa oliwa z oliwek ze skrawek- Skrawki jest to produkt odpadowy, który pochodzi z procesu ekstrakcji oleju z pierwszego tłoczenia. Te części stałe oliwki, z których nie możemy wydobyć mechanicznie większej ilości oleju na zimno są, one poddawane działaniu rozpuszczalnika jak również wysokiej temperatury.
9.Oliwa z oliwek ze skrawek- To jest mieszanka dwóch olei oleju rafinowanego są łączone ze skrawkami z olejem z pierwszego tłoczenia i jego kwasowość wynosi poniżej 2%. A kwasowość mieszaniny nie może przekraczać 1%.
Linki do oliwy: