Czy warto spożywać ryby? Czy to dobry pomysł, by ryba stanowiła podstawowy składnik naszej diety?

W ujęciu ogólnym

Ryba jest źródłem kwasów omega-3. To nie wszystko, ponieważ ryby mogą zawierać w sobie szereg witamin, takich jak:

  • witaminę A,
  • witaminę  E,
  • witaminę  D
  •  oraz witaminy z grupy B. 

Ryby zawierają witaminę E oraz wszystkie z grupy B , które przyczyniają się do optymalnego funkcjonowania układu nerwowego i odpornościowego człowieka. Tłuste ryby zawierają witaminę D, która jest rozpuszczalna w tłuszczach. Witamina D pełni także inną ważną rolę. Chodzi o przyswajalność wapnia i fosforu w kościach. Witamina D jest również ściśle powiązana ze zdrowiem naszych zębów. Wspomniana witamina ta odgrywa również rolę w hamowaniu komórek nowotworowych.

Ryba i Omega 3

Omega 3 może wpłynąć na poprawę naszego nastroju. Odpowiednie i regularne spożywanie oleju rybnego może być wskazana w przypadku zaburzeń depresyjnych.

Cholesterol, a kwestia Omega-3

Kiedy mówimy o cholesterolu w pierwszej kolejności myślimy o problemach, jakie powoduje. Wiele osób ignoruje istnienie dobrego cholesterolu. Dobry cholesterol jest niezbędny dla zdrowia, ponieważ zapobiega gromadzeniu się tłuszczu na ściankach tętnic. Kwas omega-3 ogranicza wchłanianie „złego” cholesterolu. 

Niedobór Omega-3 nosi ze sobą pewne skutki, takie jak:

  • sucha skóra,
  • podrażnienie skóry,
  • obniżona odporność.

Ponadto ryby mogą dostarczyć nam:

  • białko,
  • selen,
  • sód,
  • żelazo.

W jednym z poprzednich artykułów wspomniano o pierwiastkach śladowych. 

  • Selen przyczynia się do tego, by zapewnić prawidłowe funkcjonowanie układu odpornościowego. Skutkami niedoboru selenu mogą być bóle stawów, słabsza odporność, co wiążę się z podatnością na wszelkiego rodzaju infekcje.
  • Dla naszej wątroby ogromną rolę odgrywa żelazo. Dlaczego? Zwiększa ochronę przed wolnymi rodnikami. Ponadto ten pierwiastek śladowy jest istotnym elementem przy produkcji czerwonych krwinek.
  • Fosfor jest istotny dla człowieka pod względem zdrowia zębów i kości. Osłabienie kości i mięśni może być skutkiem niedoboru fosforu. 

Jakie są pozytywne strony regularnego konsumowania ryb?

  • spożywanie ryb zmniejsza ryzyko wystąpienia chorób serca.
  • ryby mogą stanowić podstawę diety dla osób uprawiających sport, ponieważ dostarczają ogromne ilości białka.
  • spożywanie ryb wpływa na optymalną pracę układu krążenia.

Często można usłyszeć o kolagenie rybim. Jakie daje korzyści? 

  • jest konieczny, by utrzymać w optymalnej kondycji nasze paznokcie, skórę lub włosy.
  • wpływa na zwiększenie elastyczności skóry.

Co z niedoborem jodu?

Wiele osób zmaga się  niedoborem jodu. Z czego to wynika? Przyczyną może być zbyt małe spożycie niektórych produktów, takich jak: ryby, czy owoce morza. Warto pamiętać o tym, iż regularna konsumpcja ryb może poprawić nasze wyniki – przywracając odpowiedni poziom jodu w naszym organizmie.

Ryby w daniach na co dzień

Ryby mogą być ważnym elementem wielu dań. Można je śmiało dodać do:

  • makaronów,
  • pizzy,
  • sałatek,
  • sosów.
  • kanapek.

Spożywanie innych ryb na przykładzie tuńczyka 

Warto wspomnieć o tym, że tuńczyk jest chudą rybą. Zawiera kwas DHA, który jest niezbędny do  prawidłowego funkcjonowania, w tym przypadku mowa o pracy mózgu. Kwas DHA pozytywnie wpływa na wchłanialność wapnia.

Czy są jakieś kontrowersje?

Tuńczyk to stosunkowo duża ryba. W łańcuchu pokarmowym tuńczyk zjada małe ryby, co wiąże się z tym, iż przez to może gromadzić rtęć w swoim ciele. Przy zakupie ryby zaleca się wybierać mniejsze gatunki tuńczyka, aby zmniejszyć negatywne skutki działania rtęci na nasz organizm.

Czy należy zwrócić na coś uwagę?

Istotna jest zawartość soli, kiedy kupujesz rybę w puszce.

Był tuńczyk, a teraz makrela

Makrela jest porównywana do sardynki, ponieważ obie są tłustymi rybami. 

Makrela jest doskonałym źródłem witaminy D i witaminy B2. Ta druga  znana jest pod nazwą „ryboflawina”. Odgrywa ogromną rolę w metabolizmie energetycznym komórek. Dodatkowo przyczynia się do wzrostu i regeneracji tkanek, hormonów i produkcji krwinek czerwonych. Witamina B2 jest używana jako  dodatek do żywności pod nazwą E101. Prawidłowy poziom witaminy B2 może wpłynąć na nasze lepsze samopoczucie. Łamliwość paznokci oraz słaba kondycja włosów może być rezultatem niedoboru witaminy B2.

Jak przechowywać ryby?

Aby zachować ten charakterystyczny zapach ryb należy je przechowywać w folii. Zwyczajowo, ryba powinna być w lodówce maksymalnie 48 godzin.

Jak wybrać rybę, aby była świeża?

  • Zwróć uwagę na oczy,
  • Zwróć uwagę na barwę skóry ryby,
  • Ważny jest też zapach ryby.

Linki: