Daktyle niezwykłe działanie na układ sercowo-naczyniowy i nie tylko

Daktyle- Owoce daktylowca właściwego. Są to pestkowce o długości do 7 cm. Mają one konsystencję mięsisto-mazistą, są słodkie i w środku posiada jedną pestkę. 

Gdzie możemy spotkać daktyle?

Jak możemy dowiedzieć się z różnych źródeł daktyle możemy spotkać m.in.:

-na Bliskim Wschodzie

-Afryce Północnej 

-południowo-zachodnich Stanach Zjednoczonych

-Sonorze

-Iran 

-Algieria

-Zjednoczone Emiraty Arabskie

Odmiany daktyli

Jak czytamy w różnych zasobach informacji na świecie jest uprawiane ponad 1500 odmian daktyli. A najbardziej popularnymi będą m.in.:

-Ameri- Są to owoce o stosunkowo dużych rozmiarach, a także wydłużonym kształcie. Dojrzałe daktyle posiadają czerwono-brązową skórkę. Wyróżnia je to, że mają intensywny, słodki smak oraz miękki, mięsisty miąższ 

-Barhi- Niewielkie owoce mają złocistą, bursztynową skórkę. Mają delikatny, karmelowy smak

-Deglet Nour (lub Deglet Noor)- Jest to odmiana słodka i jednocześnie półtwarda o stosunkowo dużych owocach i ciemno brązowej skórce. Idealnie się sprawdzi jako dodatek do wypieków 

-Halawi (lub Halawy) -Słodki daktyl o niewielkich jasno brązowych owocach. Cechuje je to, że mają miodowy smak i delikatny miąższ 

-Khadrawy- Średniej wielkości słodki daktyl, posiada podłużny kształt i pomarańczowo-brązową lub jasnobrązową skórę. Zawiera jędrny miąższ i intensywną słodycz 

-Medjool- Jest to popularna odmiana o dużych owocach. Ma czerwono-brązową skórkę. Charakteryzuje je to, że mają bogaty, słodki smak, a także to, że mają miękki miąższ 

-Sayer- Ma owoce, które są średniej wielkości i ciemno pomarańczową lub brązową skórkę. Konsystencja jest słodka i syropowata

-Thoory- Nazywane również daktylami chlebowymi. Ma średnie lub duże rozmiary. Posiadają półsłodki, orzechowy smak

-Zahidi- Ta odmiana jest słodka, półsucha o średniej wielkości owocach i ma gładką skórkę. Cechą charakterystyczną tej odmiany jest to, że mają złocistożółty, mięsisty miąższ z dużą ilością syropu w sobie

Jakie wartości odżywcze mają w sobie daktyle?

Przyszedł czas na to, aby opowiedzieć Wam moi drodzy czytelnicy o rzeczy, która z pewnością pojawiła się w głowach wielu z Was. A mianowicie będzie mowa o, tym jakie wartości odżywcze mają w sobie daktyle. Będzie to m.in.: 

-Błonnika 

-Witamina A

-Witamina B1

-Witamina C

-Witamina B2 

-Sole mineralne 

-Witamina B6

-Witamina E

-Witamina K

-Białko 

-Miedź 

-Wapń 

-Magnez 

-Żelazo

-Mangan 

-Potas 

-Fosfor

-Cynk 

-Sód

Na co może nam pomóc jedzenie daktyli?

A teraz opowiem o kolejnej ciekawej informacji, która mogła się pojawić w głowach wielu z Was. Będę teraz mówiła na co może nam pomóc jedzenie daktyli. Daktyle będą pomocne m.in.: 

-Na pracę układu sercowo-naczyniowego 

-Układ pokarmowy 

-Pomaga zredukować stres

-Problemy z metabolizmem 

-Poprawia perystaltykę jelit 

-Zaparcia

-Zespół jelita drażliwego

-Obniża poziom cholesterolu 

-Pozytywnie wpływa na układ odpornościowy 

-Poprawia stan skóry 

-Wspomaga zdrowie kości

-Łagodzi reakcje alergiczne 

-Działa przeciwbólowo

-Przeciwdepresyjnie 

-Przeciwzapalne

-Pomagają obniżyć gorączkę

Jakie mogą być przeciwwskazania jedzenia daktyli?

Kolejną ważną informacją o jakiej opowiem w dzisiejszym artykule będzie mowa o przeciwwskazaniach. A nie wskazane jest osobom borykającymi się z takimi chorobami jak m.in.:

-Zaburzenia glikemii, czyli inaczej cukrzycą oraz insulinoopornością 

-Osoby bardzo otyłe 

-Osoby mające problem z utratą kilogramów 

-Migrena 

-Wzdęcia 

-Nieżyt żołądka 

Moczenie suszonych daktyli 

Jeżeli daktyle są świeże i dość miękkie w większości przypadków wystarczy szybkie namoczenie, które może trwać od 20 do 30 minut. Daktyle Medjool mogą być gotowe już po 10 minutach. Jeżeli nasze owoce należą do tych z gatunku suchych i są wyjątkowo twarde, wtedy moczenie może trwać od kilku godzin, a nawet całą noc.

Ile mogą leżeć suszone daktyle?

Kolejną ciekawą informacją będzie to, ile mogą leżeć suszone daktyle. Jak możemy przeczytać w różnych zasobach informacji najlepiej jest je włożyć do szczelnego pojemnika/ słoiczka lub foliowego worka próżniowego. W takich warunkach chłodniczych daktyle miękkie mogą utrzymać swoją świeżość nawet do 6 miesięcy. A jeśli chodzi o daktyle suche to możemy je trzymać nawet do 12 miesięcy.

Co zrobić z suszonych daktyli?

Następną ciekawą informacją, którą opisze w dzisiejszym artykule będzie mowa o tym do czego możemy dodać suszone daktyle. Posiekane suszone daktyle mogą stanowić jako dodatek do takich potraw jak m.in.:

-Owsianka 

-Jaglanka 

-Wypieki 

-Ciasta 

-Różnego rodzaju kremów 

-Batonów domowej roboty 

-Granola 

-Owocowa sałatka 

-Smoothie 

-Koktajl

-Sosów 

-Sałatek 

-Musów 

-Deserów lodowych 

Co lepsze daktyle czy rodzynki?

Rodzynki poprawiają zdrowie kości ze względu na to, że zawierają wapń i bor, które są niezbędne do ich prawidłowego rozwoju. A jeśli chodzi o daktyle to pomagają one poprawić zdrowie jelit. A ciekawostką jest to, że suszone figi pomagają zapobiec anemii, ponieważ zawierają żelazo.  Jak zrobić dżem z daktyli 

W pierwszej kolejności usuwamy pestki z daktyli. Następnie przekładamy masę daktylową na patelnię lub do płaskiego garnka z nieprzywierającą powłoką. Dodajemy 1 łyżeczkę ekstraktu lub cukru waniliowego, cynamon, mieszamy te składniki. Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy to na wolnym ogniu przez okres czasu od 10 do 20 minut. I tak gotowy dżem możemy zapasteryzować. 

Jaka dzienna dawka będzie bezpieczna do jedzenia daktyli?

Myślę, że ta informacja będzie już ostatnią, która się znajdzie w dzisiejszym artykule. Ale jakże ważna, a mianowicie będzie mowa o tym jaka dzienna dawka będzie bezpieczna do jedzenia daktyli. Należy pamiętać, że należą do tych owoców, które są wysokokaloryczne i stanowczo zabrania się przekraczanie zalecanej dawki, która wynosi max od 2 do 3 daktyli dziennie i to takim osobom, które nie podejmują się na co dzień aktywności fizycznej. W 100g daktyli znajduje się około 280 kalorii. 

Linki: