Dlaczego warto jeść mak? Korzyści dla zdrowia i urody

Mak- Przynależy do rodziny makowatych. Najczęściej można go spotkać na terenach Ameryki Północnej, Euroazji oraz Afryki. Występuje w liczbie od 100 do 150 gatunków. Większa ich część zajmuje półkulę północną, lecz tylko jeden występuje w południowej części Afryki. Liczne rodzaje maku można uznać za rośliny ozdobne. Z maku lekarskiego wytwarzane są takie substancje, jak: morfina, opium oraz heroina. Nasiona wykorzystywane są w przemyśle cukierniczym i piekarnictwie, natomiast niektóre rodzaje używane są do ziołolecznictwa. Nieliczne zajmują obszary górskie, a także strefę okołobiegunową. W Polsce występuje jeden typ tej rośliny, mianowicie mak alpejski. 

Wygląd i charakterystyka maku

W tej części artykułu omówiona zostanie budowa rośliny, z której można pozyskać ziarenka maku. 

Mak jest rodzajem rośliny zielnej, która może osiągnąć nawet do 1,2m długości. Mogą być to rośliny  jednoroczne, jak i dwuletnie, lecz ich cechą jest, to że nazywane są również bylinami. Liście mają formę pierzastodzielną lub niepodzieloną. Ich cechą charakterystyczną jest skrętoległość i odziomkowość. Wyrastają wzdłuż łodygi i obejmują łodygę u nasady. Często są owłosione. Liście dolne występują przeważnie na ogonkach, natomiast górne są siedzące. 

Kwiaty mają średnicę do 16 cm, formie pojedynczej, na długich szypułkach. Gdy pączki kwiatowe się otwierają, są wyprostowane. Dwie, lecz czasami trzy działki kielicha są szybko opadające. Płatki występują w liczbie 4, w rzadkich przypadkach 6. Ich barwy są między innymi: w większości pomarańczowa lub czerwona, rzadziej jednak ciemnopurpurowa, różowa, biała, fioletowa i żółta. Pręciki pojawiają się w dużej liczbie. Zalążnia ma formę jednokomorowej górnej. Makówki posiadają liczne nasiona. 

Witaminy i inne składniki występujące w maku

Ta część artykułu będzie poświęcona witaminom, jak i innym składnikom, które występują w składzie maku. Można tu wyróżnić między innymi: 

– wielonienasycone kwasy tłuszczowe

– białka

– węglowodany

– cukry- większość stanowi błonnik pokarmowy

– tłuszcze dostarczające fitosteroli

– kwas oleinowy

– kwas linolowy

– składniki mineralne

– witamina E

– witaminy z grupy B

– cynk

– witamina A

– witamina D

– kwas foliowy

– miedź

– fosfor

– wapń

– żelazo

– potas

– magnez

– chrom

Korzyści płynące ze spożywania maku 

Można tu wymienić takie przykłady, jak: 

– chrom zapewnia prawidłowe funkcjonowanie organizmu

– kwasy tłuszczowe i fitosterole skutecznie obniżają poziom cholesterolu

– błonnik pokarmowy przeciwdziała miażdżycy

– zapobiega powstawaniu nowotworu wątroby

– mak zawiera opium, ale w śladowych ilościach, więc w żaden sposób nie wpłynie to na pogorszenie samopoczucia

– witaminy E, A, D ułatwiają usuwanie toksyn z organizmu, jak również regulują rytm wypróżnień

– mak pozytywnie wpływa na pracę układu sercowo- naczyniowego

– reguluje procesy zapalne w organizmie oraz pełni ważną rolę w krzepliwości krwi, jak również w kurczeniu mięśni 

Przeciwwskazania do jedzenia maku

W tym momencie chciałabym przybliżyć Wam, moi drodzy czytelnicy, jakie przeciwskazania może nieść za sobą spożywanie maku. Można tu wspomnieć między innymi o:

– nie jest polecany dla osób będących na diecie, ponieważ uznawany jest za wysokokaloryczny 

– unikać go powinny osoby, które borykają się z problemami trawiennymi 

– powinny na niego uważać osoby cierpiące na nadciśnienie

Przepisy na potrawy z makiem

Makowiec

Składniki:

– 500 g mąki pszennej

– 50 g świeżych drożdży

– 50 g cukru

– 200 ml mleka

Przygotowanie:

Ciasto drożdżowe:

Do miski wsypać mąkę, zrobić dołek, wkruszyć do niego drożdże i posypać cukrem. Stopniowo wlewać do dołka ciepłe mleko mieszając je z drożdżami i zagarniając do środka kilka łyżek mąki. Przykryć ściereczką i odstawić na 10 minut do wyrośnięcia. Dodać żółtka oraz roztopione masło i zacząć powoli wyrabiać składniki. Wyrabiać ciasto przez ok. 10 – 15 minut aż będzie gładkie i elastyczne. Uformować kulę, umieścić ją w misce i odstawić w ciepłe miejsce na ok. 1 godzinę do wyrośnięcia.

Masa makowa:

Masę makową wymieszać z bułką tartą oraz z posiekanymi orzechami i żurawiną – jeśli ich używamy. Białka ubić na sztywną pianę z dodatkiem szczypty soli, delikatnie wymieszać z masą makową.

Formowanie i pieczenie:

Ciasto wyłożyć na stolnicę i chwilę wyrabiać, podzielić na 2 części. Rozwałkować jedną część ciasta na prostokąt o wymiarach ok. 30 x 35 cm, wyłożyć połowę masy makowej zachowując ok. 1,5 cm wolnego brzegu. Zwinąć roladę wzdłuż dłuższego boku i zlepić brzegi. Docisnąć ciasto dłońmi (aby nadzienie równomiernie się rozłożyło i ciasto do niego przywarło). Ułożyć na natłuszczonym papierze do pieczenia. Zawinąć struclę w papier zostawiając w środku ok. 2 cm wolnej przestrzeni na wyrośnięcie ciasta. Powtórzyć z drugim kawałkiem ciasta. Obydwa makowce (wraz z papierem) położyć łączeniem do dołu na dużej blaszce do pieczenia i odstawić na ok. 20 minut do podrośnięcia. Piec przez 35 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C. Po przestudzeniu polać lukrem: gorący sok z cytryny wymieszać ze skórką pomarańczową oraz ze stopniowo dodawanym cukrem pudrem.

Kluski z makiem 

Składniki na kluski:

– 2 szklanki mąki pszennej

– niecałe pół szklanki gorącej wody

-1  łyżka oleju roślinnego 

– 1 mniejsze jajko

– szczypta soli 

Pozostałe składniki:

– 300 g masy makowej 

– suszone owoce i orzechy do dekoracji

– 1/3 szklanki śmietanki kremówki (według uznania)

Wykonanie: 

W jednej misce umieścić wszystkie składniki na ciasto: dwie szklanki mąki pszennej np. tortowej, czyli około 320 gramów mąki; niecałe pół szklanki gorącej wody, czyli około 115 ml wody; jedna łyżka oleju roślinnego; jedno mniejsze jajko oraz szczypta soli.

Całość zamieszać, a po chwili wyrobić ciasto, najlepiej ręcznie. Powinno być miękkie, plastyczne i elastyczne. Ciasto zawinąć w folię i odłożyć na 20 minut. Ciasto po leżakowaniu będzie bardziej jednolite. Dodatkowo ciasto mniej kurczy się podczas wałkowania. Po tym czasie wyłożyć je na obsypany mąką blat lub stolnicę i jeszcze obsypać mąką od góry. Ciasto można sobie podzielić np. na trzy mniejsze kawałki i każdy rozwałkować na podłużny pasek o grubości około 2 mm. Nożykiem pokroić dowolnej szerokości kluseczki. Posypywać je mąką, by się nie sklejały. Wszystkie kluski umieścić razem w dużym garnku z osoloną, gotującą się wodą. Kluski zamieszać. Wyławiać je przy pomocy cedzaka po około 3-4 minutach od ich wypłynięcia na powierzchnię. Jeszcze gorące kluski można od razu wymieszać z masą makową. Kluski z makiem można podać jeszcze lekko ciepłe lub też na zimno. 

Linki

https://suplementy-ziola.pl/wp-content/uploads/2022/10/5902367410032-300×300.webp