Dlaczego warto jeść prawdziwe jedzenie
Prawdziwe jedzenie to żywność, która jest jak najbardziej zbliżona do swojego naturalnego stanu. To przede wszystkim:
- nieprzetworzone
- bez dodatków chemicznych
- bogate w składniki odżywcze
Jednak odkąd żywność przetworzona stała się popularna w XX wieku, zachodnia dieta przesunęła się bardziej w stronę gotowych posiłków. Chociaż przetworzona żywność jest wygodna, może również potencjalnie wpływać na twoje zdrowie. Dlatego przestrzeganie diety opartej na prawdziwym jedzeniu może być jedną z najważniejszych rzeczy, które możesz zrobić, aby zachować dobre zdrowie.
Oto kilka niepodważalnych powodów, dla których warto jeść prawdziwe jedzenie.
Naładowane ważnymi składnikami odżywczymi
Nieprzetworzona żywność pochodzenia zwierzęcego i roślinnego może pomóc w dostarczaniu witamin i minerałów potrzebnych do zachowania optymalnego zdrowia. Na przykład 1 papryka czerwona, kiwi lub pomarańcz zawiera ponad 100% dziennego zapotrzebowania dla witaminy C.
Jaja i wątroba są szczególnie bogate w cholinę, składnik odżywczy niezbędny do prawidłowego funkcjonowania mózgu. A jeden orzech brazylijski zapewnia cały selen, którego potrzebujesz na cały dzień.
W rzeczywistości większość pełnowartościowych produktów spożywczych jest dobrym źródłem witamin, minerałów i innych korzystnych składników odżywczych.
Niska zawartość cukru
Badania jasno pokazują, że spożywanie słodkich pokarmów z dużą zawartością cukrów może zwiększać ryzyko otyłości, insulinooporności, cukrzycy typu 2, stłuszczenia wątroby i chorób serca. Ogólnie rzecz biorąc, prawdziwa żywność ma zwykle mniejszą zawartość cukru niż wiele przetworzonych produktów spożywczych.
Chociaż owoce zawierają cukier, są również bogate w wodę i błonnik, co czyni je o wiele zdrowszym rozwiązaniem niż napoje gazowane i przetworzona żywność.
Zdrowe serce
Prawdziwe jedzenie zawiera mnóstwo przeciwutleniaczy i składników odżywczych, które wspierają zdrowie serca, w tym magnez i zdrowe tłuszcze. Spożywanie diety bogatej w pożywne składniki, nieprzetworzonej żywności, może również pomóc w zmniejszeniu stanu zapalnego, który jest uważany za jedną z głównych przyczyn chorób serca.
Lepsze dla środowiska
Światowa populacja stale rośnie, a wraz ze wzrostem wzrasta zapotrzebowanie na żywność.
Jednak produkcja żywności dla miliardów ludzi może mieć negatywny wpływ na środowisko.
Wynika to częściowo z niszczenia lasów deszczowych na grunty rolne, zwiększonego zapotrzebowania na paliwo, stosowania pestycydów, gazów cieplarnianych i opakowań, które trafiają na wysypiska.
Rozwój zrównoważonego rolnictwa opartego na prawdziwej żywności może przyczynić się do poprawy zdrowia planety poprzez zmniejszenie zapotrzebowania na energię i zmniejszenie ilości nieulegających biodegradacji odpadów wytwarzanych przez ludzi.
Wysoka zawartość błonnika
Błonnik zapewnia wiele korzyści zdrowotnych, w tym poprawia funkcje trawienne, zdrowie metaboliczne i uczucie sytości. Pokarmy takie jak awokado, nasiona chia, siemię lniane i jeżyny są szczególnie bogate w zdrowy błonnik, podobnie jak fasola i rośliny strączkowe.
Spożywanie błonnika w całej żywności jest lepsze niż przyjmowanie suplementu, ponieważ sprawia, że czujesz się pełniejszy na dłużej, a także otrzymujesz dodatkowe składniki odżywcze z owoców lub warzyw.
Poziomem cukru we krwi
Spożywanie diety bogatej w rośliny włókniste i nieprzetworzoną żywność pochodzenia zwierzęcego może pomóc obniżyć poziom cukru we krwi u osób, które mają lub są narażone na cukrzycę.
Lepsze dla twojej skóry
Oprócz promowania lepszego ogólnego stanu zdrowia, prawdziwe jedzenie może pomóc odżywić i chronić skórę. Na przykład badania wykazały, że gorzka czekolada i awokado chronią skórę przed uszkodzeniami słonecznymi. Badania sugerują, że spożywanie większej ilości warzyw, ryb, fasoli i oliwy z oliwek może pomóc zmniejszyć zmarszczki, utratę elastyczności i inne zmiany skórne związane z wiekiem.
Co więcej, przejście z zachodniej diety bogatej w przetworzoną żywność na dietę opartą na prawdziwej żywności może pomóc w zapobieganiu lub redukowaniu trądziku.
Obniża poziom trójglicerydów
Na poziom trójglicerydów we krwi silnie wpływa spożycie pokarmu. Ponieważ poziom trójglicerydów może wzrosnąć, gdy spożywasz cukier i rafinowane węglowodany, najlepiej jest zminimalizować te produkty.
Włączenie nieprzetworzonej żywności, takiej jak tłuste ryby, chude mięso, warzywa i orzechy, znacznie obniża poziom trójglicerydów.
Przeciwutleniacze
Przeciwutleniacze to związki, które pomagają zwalczać wolne rodniki, które są niestabilnymi cząsteczkami, które mogą uszkadzać komórki organizmu. Można je znaleźć we wszystkich prawdziwych produktach spożywczych, zwłaszcza w produktach roślinnych, takich jak warzywa, owoce, orzechy, produkty pełnoziarniste i rośliny strączkowe. Świeże, nieprzetworzone pokarmy zwierzęce zawierają również przeciwutleniacze choć w znacznie niższych ilościach.
Na przykład żółtka jaja zawierają luteinę i zeaksantynę, które mogą pomóc w ochronie przed chorobami oczu, takimi jak zaćma i zwyrodnienie plamki żółtej.
Dobre dla twojego jelita
Spożywanie prawdziwego jedzenia może być korzystne dla mikrobiomu jelitowego, który odnosi się do mikroorganizmów żyjących w przewodzie pokarmowym. Rzeczywiście, wiele prawdziwych produktów spożywczych działa jako prebiotyki czyli żywność, którą bakterie jelitowe fermentują do krótkołańcuchowych kwasów tłuszczowych. Oprócz promowania zdrowia jelit, te kwasy tłuszczowe mogą poprawić zarządzanie poziomem cukru we krwi.
Zapobieganie przejadaniu się
Według badań wysokie spożycie przetworzonej żywności wiąże się z wyższym wskaźnikiem przejadania się, szczególnie u osób z nadwagą w porównaniu z osobami, które nie mają wyższej wagi. W przeciwieństwie do tego, prawdziwa żywność nie zawiera cukrów i aromatów, które obciążają przetworzoną żywność i mogą prowadzić do przejadania się.