Dynia: Jesienny Skarb Pełen Smaku i Korzyści Dla Zdrowia
Dynia jest nieodłączną częścią europejskiej jesieni. Pojawia się nie tylko w kuchni, jak również jest jednym z najpopularniejszych warzyw w Stanach Zjednoczonych.
Jakie są odmiany dyni?
- Najbardziej znaną odmianą dyni to Hokkaido. Pochodzi z Japonii. Jej waga to mniej więcej 2 kg. Ma charakterystyczny kształt, a jej skórka cechuje się delikatnością. Miąższ Hakkaido przypomina ziemniaka. Ten rodzaj dyni jest popularnym składnikiem zup, wypieków, sałatek i past kanapkowych, jak również wielu innych potraw.
- Kolejną opisywaną odmianą tego warzywa będzie dynia Lunga di Napoli, która ma całkiem odmienny kształt, ponieważ jest podłużnego kształtu. Wielu osobom jej wygląd przypomina cukinię. Ten rodzaj dyni pochodzi z Włoch. Dla pewnej grupy ludzi może być zdumiewające to, że potrafi osiągnąć imponujące rozmiary, sięgające nawet do 20 kilogramów. Lunga di Napoli dodawana jest do sałatek. Dodatkowo, wykorzystując ten rodzaj dyni można przygotować m.in. włoskie potrawy takie jak: gnocchi i risotto. Znakomicie smakuje też po upieczeniu, gdy skropi się ją oliwą i posypie ziołami.
- Dynię makaronową wyróżnia specyficzna barwa o odcieniu żółto-zielonym. Miąższ po ugotowaniu przypomina spaghetti. Charakterystyczne dla tej odmiany dyni jest to, że po obróbce termicznej rozpada się na tzw. „nitki”. Znakomitym dodatkiem, do tego rodzaju dyni jest sos pomidorowy lub duża porcja warzyw.
- Dynia piżmowa jest podłużna i lekko okrągła na jej zakończeniu. Miąższ jest aromatyczny. Kolor miąższu tej dyni jest pomarańczowy, w smaku dość słodki. Perfekcyjnie nadaje się do gotowania i pieczenia, a także jest wyśmienitym dodatkiem do zup w formie kremu, delikatnych klusek, purée, curry, czy past kanapkowych, sosów, ciast, a także deserów.
- W Polsce znana jest też dynia bezłuskowa. Wyglądem przypomina tradycyjną odmianę tego opisywanego dziś warzywa. Zwyczajowo jej waga nie przekracza 3 kilogramów. Miąższ jest miękki, w kolorze żółtym. Pestki tej dyni nie mają twardej łupiny, co powoduje to,że od razu można je spożywać.
Co zawiera dynia?
Kolor dyni może na wiele zdradzić. W przypadku tej najbardziej znanej – miąższ jest żółtopomarańczowy zawiera ogromne ilości:
- karotenu,
- witaminy E,
- witaminy C,
- kwasu foliowego.
Dynia zawiera także potas, żelazo, magnez, czy też wapń. Dynia może okazać się pomocna, gdy jest elementem diety odchudzającej, ponieważ posiada niewiele kalorii, nieznaczne ilości węglowodanów i wcale nie zawiera tłuszczu. Kolejną cechą jest to, że dynia jest lekkostrawna.
Czy dynia ma również działanie lecznicze?
Działa uspokajająco, oraz ma również działanie przeczyszczające i wzmacnia układ odpornościowy. Niegdyś stosowano ją przy zaparciach, problemach z nerkami i jelitami. Największą korzyść terapeutyczną pestek dyni są m.in.: pomagają zwalczać robaki, a konkretnie to tasiemce. Zawarty w dyni aminokwas pomaga we wspomnianej dolegliwości, a jednocześnie wspomaga powrót do normalnego funkcjonowania organizmu.
Pestki dyni zawierają najwięcej kukurbitacyny. Stosowanie wyżej wymienionej substancji wspomaga wykluczenie z organizmu m.in. owsików, tasiemca, glisty ludzkiej.
Skąd pochodzi dynia na Halloween?
Halloween pierwotnie wywodzi się od Celtów. Ten zwyczaj obchodzony był już kilka tysięcy lat temu. Ze względu na tak długi czas jest i jest jednym z najsłynniejszych „świąt” ludzkości. Sama nazwa wzięła się później od katolickiego święta „Wszystkich Świętych”.
Dla kogo jest polecana?
Dynie uznaje się też za jeden z afrodyzjaków.
Do diety powinni też włączyć je mężczyźni. Dynię docenią szczególnie panowie po 40 roku życia. Składniki zawarte w dyni są pomocne w zapobieganiu przerostu prostaty. Dynia jest też źródłem cynku. Cynk wspomaga płodność, zwiększa ilość nasienia i plemników oraz korzystnie oddziaływuje na ich żywotność.
Przepis z dodatkiem dyni.
Z dodatkiem tego warzywa możemy przygotować między innymi zupę krem. Ta potrawa jest znakomita na jesienne wieczory. Nie są konieczne ogromne zakupy w sklepie, ponieważ wystarczy kilka zapomnianych ziemniaków lub marchewek, puszka groszku albo fasoli, resztki dyni lub cukinii. Trochę wyobraźni i kulinarnego wyczucia, a dodając kilku przypraw i kremowa zupa może być gotowa w kilka chwil. To danie jest idealne dla osób, które nie mają czasu na gotowanie ze względu na codzienne życie. Zupę można ugotować na dowolnym bulionie lub na wodzie. Zawsze można dodać nieco masła lub ulubionego oleju.
Zupa krem bez blendera
Jeśli nie posiadasz blendera – zawsze możesz ugotować warzywa. Gdy już warzywa staną się miękkie. Następnie możesz je zetrzeć, dzięki temu uzyskasz oczekiwany i zbliżony efekt. Niektóre zupy nawet lepiej smakują przygotowane w ten sposób.
Linki: