Dziś rzepak w roli głównej. Roślina, która jest powszechnie znana. Przynosi same korzyści, czy są pewne ograniczenia?
Wstęp
Rzepak jest jedną z najbardziej rozpoznawalnych roślin uprawnych. Ze względu na szereg zastosowań cieszy się ogromną popularnością. Największymi producentami tej rośliny w Europie są Niemcy oraz Francja.
Skład
Aby zapewnić wysoką jakość opisywanego produktu zaleca się wybieranie oleju – otrzymywanego w procesie tłoczenia „na zimno”. Warto wspomnieć, iż na cenę oleju wpływa wiele czynników.
Co to właściwie znaczy, że olej jest pozyskiwany w procesie tłoczenia „na zimno”?
Dzięki temu procesowi olej nie traci swoich najcenniejszych właściwości. Kluczową rolę odgrywa temperatura. Dlaczego? Nie może ona przekraczać 40 stopni w skali Celsjusza.
Olej roślinny rzepakowy zawiera:
- kwasy Omega 3,
- kwasy Omega 6,
- kwasy Omega 9,
- witaminę E.
Jakie korzyści może przynieść ze sobą olej rzepakowy?
- Pomaga w stymulacji pracy mózgu.
- Ochrania ściany tętnic.
- Olej rzepakowy to znakomity przeciwutleniacz.
Kilka słów o wymienionych składnikach oleju rzepakowego
Kwasy omega-3 to nienasycone kwasy tłuszczowe, które powinny znajdować się w diecie każdego człowieka. Istotny jest odpowiedni balans. Drobna uwaga! Ważne jest, by kwasy omega-6 przyjmować w zrównoważonych proporcjach z innymi kwasami tłuszczowymi, takimi jak między innymi:kwasy omega-3.
Jakie są przyczyny niedoboru omega-3?
Przyczyna jest prozaiczna.
Wpłynął na to rozwój rolnictwa i sposób hodowli, który doprowadził do zmniejszenia ilości kwasów omega-3 występujących w wielu produktach spożywczych. Mowa tu między innymi o mięsie, jajach, czy rybach.
Jak wspomniano we wcześniejszym artykule związanym z konsumpcją ryb:
- spożywanie ryb zmniejsza ryzyko wystąpienia chorób serca.
- ryby mogą stanowić podstawę diety dla osób uprawiających sport, ponieważ dostarczają ogromne ilości białka.
- spożywanie ryb wpływa na optymalną pracę układu krążenia.
Dlaczego omega-3 jest istotne?
To nienasycone kwasy tłuszczowe. Nie jesteśmy w stanie ich wytworzyć, zatem muszą zostać dostarczone wraz z pożywieniem.
Ponadto kwasy Omega-3 mogą wpłynąć na poprawę naszego nastroju. Odpowiednie i regularne spożywanie oleju rybnego może być wskazane w przypadku zaburzeń depresyjnych.
Jaką rolę ma omega-3?
- wpływa na zdrowie naszych oczu,
- wspiera równowagę układu sercowo-naczyniowego,
- poprawia pamięć i koncentrację.
Niedobór Omega-3 nosi ze sobą pewne skutki, takie jak:
- sucha skóra,
- podrażnienie skóry,
- obniżona odporność.
Problem cholesterolu, a kwasy omega-3
Kiedy mówimy o cholesterolu w pierwszej kolejności myślimy o problemach, jakie powoduje. Wiele osób ignoruje istnienie dobrego cholesterolu. Dobry cholesterol jest niezbędny dla zdrowia, ponieważ zapobiega gromadzeniu się tłuszczu na ściankach tętnic. Kwas omega-3 ogranicza wchłanianie „złego” cholesterolu.
Czy kwasy omega-6 są groźne?
Te kwasy mogą mieć właściwości uznawane za prozapalne, dlatego też należy zachować umiar w ich spożywaniu. Należy zauważyć, iż omega-6 spożywane z umiarem mogą:
- poprawić zdrowie naszych kości,
- wpłynąć na kondycję naszych włosów,
- poprawić metabolizm.
Pora na kwasy omega-9
Gdzie występuje?
Występuje w oliwie z oliwek, orzechach, olejach roślinnych.
Jakie korzyści?
- obniżają „zły” cholesterol,
- zmniejszają ryzyko wystąpienia cukrzycy typu 2,
- poprawiają odporność.
Z kolei witamina E
- przyczynia się do neutralizacji wolnych rodników w organizmie,
- wpływa na pracę układu krążenia,
- rozszerza naczynia krwionośne,
- ma właściwości przeciwzapalne,
W jakich produktach występuje witamina E?
Szukając witaminy E można śmiało spożywać owoce takie jak: truskawki, czy maliny. Ponadto owoce te zapewnią nam uczucie sytości. Konsumpcja tych owoców ułatwi nam kontrolę naszej wagi, gdy chcemy pozbyć się niechcianych kilogramów.
Nadmiar i niedobór witamin
Niedobór witamin może wpłynąć na pogorszenie naszego samopoczucia. Niedobór witamin może okazać się ogromnym zmartwieniem. Należy zwrócić uwagę, iż tak samo szkodliwy jest nadmiar witamin.
Przeciwwskazania związane z olejem rzepakowym
Zbyt duża ilość może być szkodliwa ze względu na występowanie kwasu erukowego.
Kwas erukowy to substancja zanieczyszczająca, która może wpłynąć na niewłaściwą pracę serca, wątroby, jak również ogólne pogorszenie stanu zdrowia.
W związku z tym kilkadziesiąt lat temu zostały wprowadzone przepisy określające maksymalne limity kwasu erukowego – występującego w olejach roślinnych. Ciekawostką może być też to, iż podobne przepisy zostały zatwierdzone w Stanach Zjednoczonych.
Linki