Dziś słów kilka o królu czerwonych warzyw- pomidorze

,,Czerwony, pyzaty, smakowity latem. A na długą zimę będzie koncentratem.”

Skąd przywędrował pomidor?

Pomidor pochodzi z zachodniej części Ameryki Południowej. 

Nazwa tego warzywa została zapożyczona z języka włoskiego (pomodoro). W Europie po raz pierwszy pomidory opisał Włoch Pierandrea Matthioli, określił je mianem ,,złotego jabłka”. Miał na myśli to, że najpierw są zielone natomiast po dojrzeniu nabierają złotej barwy. Wspomniał także o pomidorach dojrzewających na czerwono. 

Jakie pozytywne skutki niesie za sobą spożywanie pomidorów?

Myślę, że ta informacja zaciekawi wiele osób. A mianowicie będzie mowa o tym, jakie pozytywne skutki może nieść za sobą spożywanie pomidorów. Będą to m.in.:

-Wzmocnienie odporności- Pomidory zawierają witaminę C, która utrudnia wnikanie wirusów do organizmu. Warzywo zawiera około 50% dziennej dawki witaminy C dla dorosłego człowieka. 

Pozytywnie wpływa na pracę układu krwionośnego- Ze względu na swoje właściwości moczopędne pomidor obniża ciśnienie krwi sprowadzając je do prawidłowych parametrów. –Wspomaga utrzymanie prawidłowej wagi – Dzięki zawartości błonnika w pomidorach, który przyczynia się do braku zaburzeń trawiennych łatwiej jest utrzymać prawidłową wagę. Warto wspomnieć o jednym z najważniejszych składników jaki jest zawarty w pomidorach, czyli potas. Składnik ten przyczynia się do utraty wody w organizmie czego skutkiem jest brak cellulitu lub jego znaczne zmniejszenie.

Mogą przyczynić się do poprawy wzroku– Zostały przeprowadzone testy, które wykazały, że pomidory hamują zniekształcenie plamki żółtej w oku. Odpowiada ona za prawidłowe widzenie w okolicach 60 roku życia.

Zapobiegają powstawaniu nowotworów-Według przeprowadzonych badań naturalny barwnik zawarty w pomidorach korzystnie wpływa na hamowanie rozwoju wolnych rodników. Zapobiega rozwojowi nowotworu szyjki macicy oraz prostaty.

-Są pomocne w walce z cukrzycą– Niewiele osób wie, że szklanka soku pomidorowego korzystnie wpływa na zdrowie osób zmagających się z cukrzycą. Ułatwia procesy metaboliczne glukozy, a co za tym idzie normalizuje poziom cukru. 

Poprawia wyniki krwi– Dzięki witaminom zawartym w pomidorach takich jak A, K, B oraz minerałom takim, jak żelazo, magnez, potas, miedź uzupełniane są niedobory. Ma to wpływ na poprawność wyników.

-Korzystnie wpływa na poprawę urody– Pomidory mają doskonały wpływ na stan cery. Silnie nawilżają i pomagają redukować zmarszczki mimiczne. Dodatkowym walorem tego warzywa jest pozytywny wpływ na błony komórkowe, dzięki zawartej witaminie E. Maseczki, które mają dodatek pomidorów rozjaśniają skórę oraz pomagają leczyć trądzik.

Przeciwdziałają szkodliwemu promieniowaniu UV- Kluczową rolę odgrywa tu likopen, czyli naturalny barwnik, który jest zawarty w pomidorach.  Blokuje on postępowanie zmian powstałych w wyniku promieniowania UV.

Jakie wyróżniamy odmiany pomidorów?

W tym momencie opowiem Wam moi drodzy czytelnicy o tym jakie możemy spotkać odmiany pomidorów. A będą to m.in.: 

Pomidory koktajlowe– Są to pomidory drobnoowocowe, które mają średnicę około 3-4 cm. Są słodkie i soczyste. Ich smak i zapach, jest bardziej intensywny niż tradycyjnych. Dzieci uwielbiają je jeść jako przekąskę, doskonale sprawdzą się w formie kiszonej, w zalewie, czy też marynowane. Wykorzystywane są także do sałatek i dekoracji. 

Pomidory podłużne- Jędrne, słodkie, średniej wielkości, bez gniazd nasiennych. Możemy je spotkać w kolorach żółtym, a także pomarańczowym. Idealnie się sprawdzą do smażenia jako keczup, do zup, sosów, a także doskonałe do suszenia.

Pomidory daktylowe– Podobnie jak pomidorki koktajlowe są drobnoowocowe. W kształcie przypominają daktyle.  Dobrze się mogą sprawdzić w formie sosu, czy marynowane, jednak ze względu na ich kształt i rozmiar zdecydowanie wolimy je jeść na surowo.

Pomidory bawole serca– Ta odmiana posiada oryginalny kształt przypominający serce. Są słodkie i mięsiste o delikatnej strukturze. Idealnie sprawdzą się na zupę, przecier, przetwory, jednak warto je jeść na surowo. 

Pomidory paprykowe– Kształtem przypominają paprykę. Są słodkie, soczyste, bardzo smaczne, a ich zaletą jest to, że nie posiadają gniazd nasiennych. W kuchni wykorzystywane są do sosów, zup, czy też w formie smażonej jako keczup. 

Pomidory san marzano– Rodzaj pomidorów gruszkowych. Uważane są za jedne z najsmaczniejszych. Ich kształt jest owalny, wydłużony, a kolor intensywnie czerwony. Ich zaletą jest niewielka ilość pestek. Zachowują swój kształt po obróbce cieplnej. Doskonale nadają się do przechowywania w całości, można je wykorzystać do zup czy też sosów.

Pomidory malinowe- Mają kuszący malinowy kolor. W kształcie są okrągłe, lekko spłaszczone. Ich smak jest słodki i delikatny. Są najczęściej wybierane przez kupujących, najlepiej smakują świeże np. ze śmietaną, nadają się również na przetwory. 

Pomidory gargamele-Te pomidory są wielkoowocowe, ciężkie, pojedyncze sztuki ważą od 0,5 kg do 0,7, bywają też większe. Ich barwa jest mocno czerwona, w smaku są bardzo soczyste, ale nie wodniste. Gargamele dobrze się sprawdzą na kanapkach, ale także na przetwory takie jak: zupa, sos, sok, przecier. Doskonałe także do faszerowania mięsem mielonym, kaszą czy pieczarkami.

Pomidory tygrysie- Czerwone lub żółte, przypominające umaszczenie tygrysa lub zebry. Posiadają kształt okrągły, twardy, średniej wielkości z małą ilością nasion. Ich smak jest kwaskowaty, niezbyt słodki. Mogą być wykorzystywane do sałatek, kanapek lub do bezpośredniego spożycia.

Odmiany pomidorów ze względu na uprawę:

-Gruntowe /polne

-Uprawiane pod folią lub w tunelu

-Szklarniowe

Czy wiesz, że…?

W 1554 Rembert Dodoens poświęcił rozdział pomidorom podając listę ich określeń w łacinie: Pomum Amoris, Poma Amoris, Pomum aureum oraz po francusku, niemiecku i angielsku i w każdym z tych języków nazwy te znaczyły „złote jabłka” lub „jabłka miłości”.

Linki: