Estragon na zaburzenia żołądkowe i nie tylko

Bylica estragon- Artemisia dracunculus L. inaczej może być nazywana również jako bylica głupich, estragon, draganek

Gdzie możemy ją spotkać?

Bylica estragon występuje dziko na obszarze krajów śródziemnomorskich, w Azji Środkowej i Ameryce Północnej, południowej Rosji, na Syberii, Hiszpanii, Włochy, Francja oraz Bułgarii, Turcji, Iraku oraz Iranu. Spotykana jest również czasem przy drogach, budynkach oraz na rumowiskach.

Krótki opis estragonu

Bylica estragon kształtem oraz wysokością zbliżona jest do bylicy piołunu, lecz słabiej rozkrzewiona. Łodygę ma prostą, na wpół zdrewniałą, a jej wysokość osiąga do 150cm. Liście są lancetowate lub równowąskie, zaostrzone, całobrzegie i lekko zwisające. Kwiaty zbudowane są z koszyczków i osadzone wzdłuż gałązek szczytowych. Kwitnie od lipca do października. Roślina wytwarza silne i liczne kłącze, porośnięte drobnymi i włóknistymi korzeniami. Ta roślina występuje w dwóch odmianach: francuskiej (zwanej także niemieckim lub prawdziwym) i rosyjskiej.

Jakie wymagania ma estragon

W klimacie na obszarze Polski ta roślina udaje się dobrze. Estragon lubi stanowiska nasłonecznione. Wymaga pola osłoniętego, z wystawą południową, gleb ciepłych, żyznych, próchniczych, o wysokiej kulturze i odpowiedniej wilgotności. Udaje się dobrze na glebach gliniasto- piaszczystych, przewiewnych o dobrej zasobności wodnej, ale nie podmokłych. Najlepszym przedplonem dla estragonu są ziemniaki i warzywa na pełnej dawce obornika.

Estragon jaki ma skład

Surowcem jest ziele estragonu, zebrane w czasie kwitnienia, o zapachu aromatycznym, silnym oraz ostrym, gorzkim i korzennym smak. Głównym składnikiem ziela jest olejek oraz garbniki i gorycze. Dobry surowiec powinien mieć barwę zbliżoną do naturalnej.

Jakie ma przeznaczenie ta roślina

Ziele estragonu używane jest w gospodarstwie domowym, gastronomi oraz w przemyśle spożywczym. Służy do wyrobu octu i musztardy estragonowej, jako przyprawa do potraw mięsnych i sosów. Niewielki dodatek przy kiszeniu ogórków czy kapusty nadaje im pożądaną jędrność i przeciwdziała zepsuciu. Ziele działa żółciopędnie, lekko moczopędnie, przeciwzapalnie i przeciwskurczowo, wzmaga wydzielanie soków trawiennych. Można go stosować w kuracjach wzmacniających, w przypadku braku apetytu lub zaburzeniach żołądkowych. Posiada również działanie grzybobójcze oraz antybakteryjne. Co ważne, wpływa na obniżenie cholesterolu. Ciekawą informacją będzie to, że tą roślinę dawno stosowano również na cukrzycę, migrenę oraz epilepsje, przeciwtrądzikowo, pomaga ograniczyć chorobę lokomocyjną, przeciwnowotworowe, przeciwdepresyjne.

Jakie witaminy zawiera w sobie estragon

Jak możemy dowiedzieć się z różnych źródeł estragon zawiera w sobie wiele cennych witamin. Będą to m.in. prowitaminę A, witaminę C, a także sporo minerałów będą to takie jak miedź, cynk, potas, żelazo, wapń, mangan, magnez, jod oraz sole mineralne, rutyna, fitosterole, kemferol, kwercetyna, flawonoidy, olejki eteryczne, garbniki, fenolokwasy, luteolina, kumaryny, poliacetyleny, alkamidy, eskuletyna, skopoletyna, stigmasterol, beta-sitosterol, kumaryna, estragole, artemidyna, artemidynal.

Czy estragon posiada jakieś przeciwskazania, aby móc ją stosować

Mam dobrą wiadomość, która dotyczy tej roślin. Otóż ta roślina/ przyprawa nie posiada żadnych przeciwskazań do jej stosowania. Możemy ją spokojnie stosować w każdej ilości i bez ograniczeń.

Do czego możemy dodawać estragon

Jak mogliśmy się już wcześniej dowiedzieć estragon wspomaga trawienie, dlatego też warto ją dodawać do ciężkostrawnych dań. Dopełni smak wszelkich dań rybnych, z kurczaka, wieprzowiny, jagnięciny, grzybów, ziemniaków. Świetnie też będzie się komponować z pomidorami, cukinią, szparagami oraz ogórkami. Dodanie świeżych gałązek tej rośliny pozwoli podkreślić szczególnie smak octu. Pozwala udoskonalać smak zup. Doskonale również może smakować z serami, kwaśną śmietaną czy jogurtem.

Z czym możemy łączyć tą roślinę/przyprawę

Jak już wspomniałam nieco wyżej estragon doskonale będzie się łączył m.in. z:

-pomidorami

-cukinią

-szparagami

-ogórkami

-ziemniakami

-daniami rybnymi

-kurczaka

-jagnięciny

-wieprzowiny

-grzybów

-marchewki

-brokuły

-buraki

-kalafiora

-jajek

-cielęciny

Czy wiesz, że …

Nazwa ,,estragon” pochodzi od francuskiego słowa esdragon, znaczącego tyle co mały smok. Korzenie przypominające smoka potrafią udusić roślinkę, jeśli nie są często rozdzielane. W legendach i mądrościach ziołolecznictwa, każda roślina z takim systemem korzeniowym posiada właściwości pomagające leczyć ukąszenia węża i wściekłych psów. Starożytni Grecy często żuli gałązki tej rośliny/przyprawy, aby uśmierzyć ból zębów i dziąseł. Olejek pozyskiwany z estragonu może być wykorzystywany jako dodatek do perfum oraz wód kolońskich. W średniowieczu damy obdarowywały swoich żołnierzy gałązkami estragonu, aby uchronić ich przed urokami, chorobami oraz nieszczęściami. 

Czy estragon można mrozić

Odpowiedź na to pytanie brzmi tak można estragon mrozić. Jest to równie dobry sposób jak suszenie, a dokładniej liście. Ale nie tylko tą roślinę/przyprawę możemy suszyć również pietruszkę, szczypiorek, koperek, estragon, lubczyk, cząber.

 W jakich postaciach możemy spotkać estragon

Odpowiedź na to pytanie będzie ostatnią jaka się znajdzie w tym artykule. A mianowicie z jakimi postaciami możemy się spotkać tej rośliny. Będzie to m.in.:

-Susz

-Napar

-Odwar

-Nalewka

Podsumowując mam nadzieje, że tym artykułem zachęciłam osoby, które do tej pory jej nie używali do rozpoczęcia stosowania. Jak mogliśmy się dowiedzieć nie posiada ona żadnych przeciwskazań, aby ją stosować. Możemy ją również dodawać do wielu potraw pozwala ona wzbogacić ich smak, a co najważniejsze możemy ją mrozić. A także to z jakimi postaciami tej rośliny możemy się spotkać.

linki do produktów, które zawierają w składzie estragon:

https://suplementy-ziola.pl/produkt/przyprawa-do-indyka-bio-50-g-dary-natury/https://suplementy-ziola.pl/produkt/przyprawa-do-kaczki-bio-40-g-dary-natury/