Fasola i jej nieznane dotąd działanie w różnych dolegliwościach
Fasola zwyczajna- Jest to gatunek roślin jednorocznych należy do rodziny roślin bobowatych. Inne jej nazwy to m.in. fasola zwyczajna, fasola zwykła, groch niemiecki.
Gdzie możemy fasole spotkać?
Jak dowiadujemy się z różnych źródeł fasola pochodzi z Ameryki Środkowej, a do dotarła do Europy po wyprawach Kolumba. Tysiąc lat temu była uprawiana na terenach dzisiejszego Peru i Meksyku.
Jakie korzyści zdrowotne może przynieść jedzenie fasoli?
Przyszedł czas na to, aby odpowiedzieć na pytanie, które z pewnością zadaje sobie wielu z Was. A mianowicie jakie korzyści zdrowotne może przynieść jedzenie fasoli. Otóż moi kochani czytelnicy jedzenie fasoli może nam pomóc m.in. na:
-Moczopędnie
-Przeciwzapalnie
-Przeciwdrobnoustrojowo
-Zmniejsza stężenie ,,złego” cholesterolu
-Chroni komórki mięśnia sercowego
-Przeciwcukrzycowe
-Przeciwutleniające
-Pomaga przy kamicy zwłaszcza fosforanowej
-Chorobach reumatycznych
Krótka charakterystyka fasoli
Pnącza zielone są jednoroczne i wieloletnie osiągają wysokość do 6m wysokości. Posiada wywijające się i przeważnie ma cienkie łodygi, która osiąga wysokość od 30cm do 4 m. Liście są złożone z trzema listkami i drobnymi przylistkami. Kwiaty są motylkowe, zebrane w luźne grona. Działki kielichów posiada 5 i są zrośnięte. Również tyle samo jest płatków korony są nierówne. Płatki mają barwę od białej przez pomarańczowo-czerwoną, po czerwoną.
Jakie składniki odżywcze zawiera w sobie fasola?
Teraz opowiem o kolejnej ciekawej informacji jaka będzie dotyczyła fasoli. A mianowicie jakie składniki odżywcze możemy znaleźć w fasoli. Będzie to m.in.:
-Białko
-Witamina B
-Witamina E
-Witamina C
-Kwasy fenolowe
-Flawonoidy
-Polisacharydy
-Fenolokwasy
-Kwasy organiczne
-Procyjanidy
-Aminokwasy
-Alkaloidy
-Fosfor
-Wapń
-Magnez
-Żelazo
-Miedź
-Cynk
-Potas
-Błonnik
-Witamina A
-Witamina K
-Witamina E
-Witamina D
Jaka dzienna dawka będzie bezpieczna do przyjmowania i jak przygotować odwar?
A teraz opowiem o tym, ile wynosi bezpieczna dzienna dawka do przyjmowania. Odpowiedź brzmi od 5 do 15 gram owocni. Aby przygotować odwar należy 2 łyżki rozdrobnionej owocni fasoli zalać 1 szklanką letniej wody, pozostawiamy to do momentu napęcznienia, a następnie gotujemy pod przykryciem przez 5 minut. Po tym jak odczekamy 15 minut i odcedzamy, możemy spożywać świeżo przygotowany odwar pół szklanki od 2 do 3 razy dziennie.
W jakich przypadkach nie możemy spożywać fasoli?
Myślę, że ta informacja będzie kolejną bardzo ważną jak nie najważniejszą. A mianowicie mam tu na myśli przeciwwskazania do jedzenia fasoli. A będą to osoby cierpiące m.in. na:
-Zaparcia
-Kobiety w ciąży
-Karmiące piersią
-Małym dzieciom
-Osobom starszym
-Obrzęki spowodowane niewydolnością serca lub nerek
W jakich postaciach możemy spotkać fasolę?
Uważam, że ta informacja będzie kolejną, która może zaciekawić wiele osób. A mowa będzie o postaciach i formach w jakich możemy spotkać fasolę. Będzie to m.in.:
-Kapsułka
-Tabletka
-Susz
-Odwar
-Napar
-Płyn doustny
Odmiany fasoli
Myślę, że ta informacja będzie już ostatnią, którą umieszczę w dzisiejszym artykule. A omówię jakie są odmiany fasoli. Ogólnie wyróżniamy 400 różnych odmian fasoli. Ale nie wszystkie są, aż tak powszechnie znane. Najpopularniejszymi będą:
-Fasola biała- Pomaga wzmocnić serce, a także wątrobę, obniża cholesterol, hamuje powstawaniu komórek rakowych, nie zawiera sodu co pozwala nam skuteczniej chronić się przed nadciśnieniem
-Fasola czerwona- Posiada w sobie żelazo, selen, cynk, kwas foliowy. Roślina zawiera w sobie lekkostrawną skrobię i substancje, które hamują rozrost tkanek nowotworowych, jak również błonnik, który pomaga usunąć z naszego organizmu nadmiar cholesterolu. Zawiera również izoflawony, które są zbawienne dla kobiet przechodzące menopauze. A także zmniejsza ryzyko raka prostaty u mężczyzn
-Fasola pinto(czyli, beżowa cętkowana) -Jest to odmiana fasoli zwyczajnej. Jest ona najpopularniejszą odmianą fasolą, która jest uprawiana w produkcji roślinnej w północnym Meksyku, a także południowo-zachodnich Stanach Zjednoczonych. I jest ona najczęściej spożywana w całości lub tłuczona, a następnie można ją podsmażyć
-Fasola szparagowa- Jest to gatunek roślin jednorocznych, który należy do rodziny roślin bobowatych. Pochodzi ona z Ameryki Środkowej i Południowej. Jej nazwa naukowa to phaseolus vulgaris
-Fasola nerkowata- Jest to odmiana fasoli pospolitej. Nazwa jej pochodzi od tego, że jej kształt jest podobny do nerki.
-Fasola czarna
-Fasola mungo- Pochodzi ona z Indii, jest uprawiana ona na terenach tropikalnych i subtropikalnych. Osiąga wysokość do 80cm. Liście są duże, trójlistkowe. Kwiaty drobne w kolorze żółtym jest typu motylkowego.
-Fasola adzuki- Osiąga wysokość do 30cm wysokości. Strąki i nasiona ma jadalne. Uprawiana jest w krajach Dalekiego Wschodu m.in. Korei, Chinach i Japonii. Wprowadzona została do uprawy również w USA
-Fasola ostrolistna- Pochodzi z północnej i środkowej Ameryki. Jest to roślina roczna, która osiąga 2 metry długości. Posiada wijące się pędy, trójlistkowe liście. Kwiatostany są typu skąpokwiatowego, motylkowe o barwie od białej po różową
-Fasola wielokwiatowa-Pochodzi z Ameryki Środkowej, uprawiana jest w obu Amerykach, Europie, a także w Azji. Łodyga ma długości 4 m, liście są duże, trójlistkowe. Kwiaty mają barwę czerwoną lub białą
-Fasola półksiężycowata (Phaseolus lunatus)Występuje na terenach tropikalnych Ameryki Środkowej i Ameryki Południowej. Liście są duże, trójlistkowe. Kwiatostan o drobnych kwiatach typu motylkowego
-Fasola zwykła- Pochodzi z Ameryki Środkowej i Południowej. Łodyga jest słabo rozgałęziona, w dolnej części zdrewniałe. Osiąga wysokość od 25 do 60 cm u odmian karłowych od 60 do 120 cm u odmian biczykowych o łodydze płożącej 2 do 3m u odmian tycznych. Liście pierwsze dwa są całobrzegie, następnie trójlistkowe, barwy jasno lub ciemno-zielonej
Linki: