Fasola i jej nieznane dotąd działanie w różnych dolegliwościach

Fasola zwyczajna- Jest to gatunek roślin jednorocznych należy do rodziny roślin bobowatych. Inne jej nazwy to m.in. fasola zwyczajna, fasola zwykła, groch niemiecki. 

Gdzie możemy fasole spotkać?

Jak dowiadujemy się z różnych źródeł fasola pochodzi z Ameryki Środkowej, a do dotarła do Europy po wyprawach Kolumba. Tysiąc lat temu była uprawiana na terenach dzisiejszego Peru i Meksyku. 

Jakie korzyści zdrowotne może przynieść jedzenie fasoli?

Przyszedł czas na to, aby odpowiedzieć na pytanie, które z pewnością zadaje sobie wielu z Was. A mianowicie jakie korzyści zdrowotne może przynieść jedzenie fasoli. Otóż moi kochani czytelnicy jedzenie fasoli może nam pomóc m.in. na:

-Moczopędnie 

-Przeciwzapalnie 

-Przeciwdrobnoustrojowo 

-Zmniejsza stężenie ,,złego” cholesterolu

-Chroni komórki mięśnia sercowego

-Przeciwcukrzycowe

-Przeciwutleniające

-Pomaga przy kamicy zwłaszcza fosforanowej

-Chorobach reumatycznych 

Krótka charakterystyka fasoli 

Pnącza zielone są jednoroczne i wieloletnie osiągają wysokość do 6m wysokości. Posiada wywijające się i przeważnie ma cienkie łodygi, która osiąga wysokość od 30cm do 4 m. Liście są złożone z trzema listkami i drobnymi przylistkami. Kwiaty są motylkowe, zebrane w luźne grona. Działki kielichów posiada 5 i są zrośnięte. Również tyle samo jest płatków korony są nierówne. Płatki mają barwę od białej przez pomarańczowo-czerwoną, po czerwoną. 

Jakie składniki odżywcze zawiera w sobie fasola?

Teraz opowiem o kolejnej ciekawej informacji jaka będzie dotyczyła fasoli. A mianowicie jakie składniki odżywcze możemy znaleźć w fasoli. Będzie to m.in.:

-Białko 

-Witamina B

-Witamina E

-Witamina C

-Kwasy fenolowe 

-Flawonoidy

-Polisacharydy

-Fenolokwasy

-Kwasy organiczne 

-Procyjanidy 

-Aminokwasy

-Alkaloidy 

-Fosfor

-Wapń

-Magnez

-Żelazo 

-Miedź 

-Cynk

-Potas 

-Błonnik 

-Witamina A

-Witamina K

-Witamina E 

-Witamina D

Jaka dzienna dawka będzie bezpieczna do przyjmowania i jak przygotować odwar?

A teraz opowiem o tym, ile wynosi bezpieczna dzienna dawka do przyjmowania. Odpowiedź brzmi od 5 do 15 gram owocni. Aby przygotować odwar należy 2 łyżki rozdrobnionej owocni fasoli zalać 1 szklanką letniej wody, pozostawiamy to do momentu napęcznienia, a następnie gotujemy pod przykryciem przez 5 minut. Po tym jak odczekamy 15 minut i odcedzamy, możemy spożywać świeżo przygotowany odwar pół szklanki od 2 do 3 razy dziennie. 

W jakich przypadkach nie możemy spożywać fasoli?

Myślę, że ta informacja będzie kolejną bardzo ważną jak nie najważniejszą. A mianowicie mam tu na myśli przeciwwskazania do jedzenia fasoli. A będą to osoby cierpiące m.in. na:

-Zaparcia

-Kobiety w ciąży

-Karmiące piersią

-Małym dzieciom

-Osobom starszym 

-Obrzęki spowodowane niewydolnością serca lub nerek

W jakich postaciach możemy spotkać fasolę?

Uważam, że ta informacja będzie kolejną, która może zaciekawić wiele osób. A mowa będzie o postaciach i formach w jakich możemy spotkać fasolę. Będzie to m.in.:

-Kapsułka

-Tabletka

-Susz

-Odwar 

-Napar

-Płyn doustny

Odmiany fasoli 

Myślę, że ta informacja będzie już ostatnią, którą umieszczę w dzisiejszym artykule. A omówię jakie są odmiany fasoli. Ogólnie wyróżniamy 400 różnych odmian fasoli. Ale nie wszystkie są, aż tak powszechnie znane. Najpopularniejszymi będą:

-Fasola biała- Pomaga wzmocnić serce, a także wątrobę, obniża cholesterol, hamuje powstawaniu komórek rakowych, nie zawiera sodu co pozwala nam skuteczniej chronić się przed nadciśnieniem  

-Fasola czerwona- Posiada w sobie żelazo, selen, cynk, kwas foliowy. Roślina zawiera w sobie lekkostrawną skrobię i substancje, które hamują rozrost tkanek nowotworowych, jak również błonnik, który pomaga usunąć z naszego organizmu nadmiar cholesterolu. Zawiera również izoflawony, które są zbawienne dla kobiet przechodzące menopauze. A także zmniejsza ryzyko raka prostaty u mężczyzn

-Fasola pinto(czyli, beżowa cętkowana) -Jest to odmiana fasoli zwyczajnej. Jest ona najpopularniejszą odmianą fasolą, która jest uprawiana w produkcji roślinnej w północnym Meksyku, a także południowo-zachodnich Stanach Zjednoczonych. I jest ona najczęściej spożywana w całości lub tłuczona, a następnie można ją podsmażyć 

-Fasola szparagowa- Jest to gatunek roślin jednorocznych, który należy do rodziny roślin bobowatych. Pochodzi ona z Ameryki Środkowej i Południowej. Jej nazwa naukowa to phaseolus vulgaris

-Fasola nerkowata- Jest to odmiana fasoli pospolitej. Nazwa jej pochodzi od tego, że jej kształt jest podobny do nerki. 

-Fasola czarna

-Fasola mungo- Pochodzi ona z Indii, jest uprawiana ona na terenach tropikalnych i subtropikalnych. Osiąga wysokość do 80cm. Liście są duże, trójlistkowe. Kwiaty drobne w kolorze żółtym jest typu motylkowego. 

-Fasola adzuki- Osiąga wysokość do 30cm wysokości. Strąki i nasiona ma jadalne. Uprawiana jest w krajach Dalekiego Wschodu m.in. Korei, Chinach i Japonii. Wprowadzona została do uprawy również w USA

-Fasola ostrolistna- Pochodzi z północnej i środkowej Ameryki. Jest to roślina roczna, która osiąga 2 metry długości. Posiada wijące się pędy, trójlistkowe liście. Kwiatostany są typu skąpokwiatowego, motylkowe o barwie od białej po różową

-Fasola wielokwiatowa-Pochodzi z Ameryki Środkowej, uprawiana jest w obu Amerykach, Europie, a także w Azji. Łodyga ma długości 4 m, liście są duże, trójlistkowe. Kwiaty mają barwę czerwoną lub białą 

-Fasola półksiężycowata (Phaseolus lunatus)Występuje na terenach tropikalnych Ameryki Środkowej i Ameryki Południowej. Liście są duże, trójlistkowe. Kwiatostan o drobnych kwiatach typu motylkowego

-Fasola zwykła- Pochodzi z Ameryki Środkowej i Południowej. Łodyga jest słabo rozgałęziona, w dolnej części zdrewniałe. Osiąga wysokość od 25 do 60 cm u odmian karłowych od 60 do 120 cm u odmian biczykowych o łodydze płożącej 2 do 3m u odmian tycznych. Liście pierwsze dwa są całobrzegie, następnie trójlistkowe, barwy jasno lub ciemno-zielonej

Linki: