Galaretka i jej znane jak również nieznane działanie

Galaretka- Jest to nic innego jak spożywczy wyrób o galaretowatej konsystencji. Powstaje m.in. dzięki zawierającym w sobie właściwości żelujących z dodatkiem agaru, żelatyny lub pektyny. Podaje się go zawsze na zimno, dlatego, że w wysokiej temperaturze może się upłynnić. Galaretki możemy podzielić na słone i słodkie. Słowo galart pochodzi z języka niemieckiego – das Gallert, die Gallerte oznacza galaretę lub żelatynę. Galart lub też tzw. zimne nóżki to popularna w Wielkopolsce zimna przekąska, przyrządzana z nóżek wieprzowych i warzyw.

Rodzaje galaretek 

Myślę, że dobrym pomysłem będzie to, żeby w pierwszej kolejności opisać z jakim rodzajem galaretek możemy się spotkać. Wyróżniamy 2 rodzaje galaretek, a będą to m.in.: 

-Galaretka słona- Ten rodzaj możemy również nazywać jako auszpikiem. Jest ona wykonywana z wywaru mięsnego, warzywnego lub rybnego, a w składzie powinna znajdować się żelatyna. 

-Galaretka słodka- Ten rodzaj galaretek powstaje m.in. na bazie aromatów owocowych, albo soków. Możemy ją jeść w formie deseru z dodatkiem bakalii, bitej śmietany, owoców.   

Na co może nam pomóc jedzenie galaretek? 

Kolejną ciekawą i jednocześnie bardzo ważną informacją, która dotyczy opisywanych dzisiaj galaretek. Jest to na co może nam pomóc jedzenie galaretek. A będzie to m.in.: 

-Pomaga w walce z anemią 

-Reguluje perystaltykę jelit 

-Wspomaga trawienie 

-Przeciwdziała zaparciom

-Zaleca się osobom odchudzającym 

-Usuwa toksyny z wątroby

-Pomaga w walce z bezsennością

-Zaleca się na bóle stawów 

-Pomaga w reumatoidalnym zapaleniu stawów 

-Wzmacnia organizm 

Czy wiesz, że…?

Galareta z dodatkiem sałaty i mięsa została podana już w roku 1518 roku na przyjęciu weselnym króla Zygmunta I Starego i Bony Sforzy. 

Czy kobiety w ciąży mogą jeść galaretki?

Odpowiedź na wyżej postawione pytanie brzmi nie kobiety w ciąży nie mogą jeść galaretek. Gdyż zawarte w nich utwardzone tłuszcze trans, mogą negatywnie wpłynąć na nasz organizm, a w szczególności na układ krążenia. 

Jak wykonać galaretkę?

Do przygotowania domowej galaretki będzie nam potrzebne tylko 3 składniki słodzik, owoce, żelatyna. Dodajemy 3 łyżeczki żelatyny na każde 0,5 l płynu (woda lub sok). Jeśli chcecie, aby ona miała orzeźwiający smak warto jest dodać sok z cytryny. A dodatkowo możemy dodać do niej kawałki owoców jak również ulubione bakalie. 

Deser z kaszy manny i dodatkiem galaretki 

Składniki 

-szklanka mleka 

-łyżki cukru 

-łyżki masła 

-100g kaszy manny

-1 szklanka wiśni 

-1 opakowanie galaretki wiśniowej 

Przygotowanie

Krok 1

Galaretkę dokładnie rozpuścić w 1,5 szklanki gorącej wody.

Krok 2

Mleko zagotuj z cukrem.

Krok 3

Masło rozpuść w rondlu, wsypuj do niego powoli, ciągle mieszając, kaszę mannę.

Krok 4

Gdy kasza się przyrumieni, wlej gorące mleko, dokładnie rozmieszaj i gotuj przez 5 minut.

Krok 5

Gotową masę wylej do płaskiego naczynia, pozostaw do ostygnięcia.

Krok 6

Ostudzoną masę pokrój w kostkę, przełóż do 4 kompotierek, następnie dodaj wiśnie.

Krok 7

Deser zalać gęstniejącą Galaretką, odstawić do zastygnięcia.

Krok 8

Podawaj udekorowany miętą.

Arbuz z galaretki – deser dla dzieci

Składniki

3 opakowania galaretek o truskawkowym smaku 

3 opakowań galaretka o smaku agrestowym

120 ml Śmietanka 30%

2 kawałków Czekolada

Przygotowanie

Krok 1

Keksówkę o wymiarach 20 x 12 cm wyłóż folią aluminiową.

Krok 2

Jedną galaretkę agrestową rozpuść w 250 ml wrzącej wody, odstaw do ostudzenia. Mniej więcej 1/3 galaretki wlej do keksówki, włóż do lodówki do stężenia.

Krok 3

Do pozostałej galaretki dodaj połowę śmietany. Wylej na zastygniętą zieloną galaretkę i od razu włóż do lodówki.

Krok 4

Wszystkie galaretki truskawkowe rozpuścić w 950 ml wrzącej wody. Odstaw do wystudzenia, włóż do lodówki.

Krok 5

Gdy galaretka mocno się schłodzi, ale nadal będzie płynna, wlej ją do keksówki i zostaw w lodówce do całkowitego stężenia.

Krok 6

Ostatnią galaretkę agrestową rozpuść w 250 ml wrzącej wody, ostudź.

Krok 7

Do 2/3 galaretki wlej pozostałą śmietanę, wymieszaj. Wylej do keksówki, wstaw do lodówki.

Krok 8

Gdy warstwa galaretki ze śmietaną stężeje, wlej pozostałą zieloną galaretkę i ponownie wstaw do całkowitego stężenia.

Krok 9

Po 2 godzinach od stężenia ostatniej warstwy (a najlepiej chłodzeniu przez całą noc w lodówce) wyciągnij galaretkę na deskę. Ściągnij folię aluminiową, pokrój w plastry o grubości 1-1,5 cm. Każdy plaster pokrój na trójkąty imitujące kawałki arbuza.

Krok 10

Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej. Pałeczką do sushi lub wykałaczką maluj z czekolady kropki imitujące pestki arbuza. Gdy czekolada zastygnie, możesz podawać deser.

Ananasowy deser plażowy

Składniki

1 opakowanie

Galaretka o smaku lemoniady ananasowej WINIARY

3 plastrów

Ananas w syropie (z puszki, nie świeży)

450 g

Jogurt naturalny (lub kokosowy)

1 łyżka

Cukier puder

18 g

Wiórki kokosowe

0.5 

Skórka z cytryny

Herbatniki

trochę

Opcjonalnie: żelki misie

trochę

Czekoladki frutti di mare (opcjonalnie)

trochę

Mięta świeża


Przygotowanie

Krok 1

Galaretkę o smaku lemoniady ananasowej WINIARY przygotuj według przepisu na opakowaniu i rozlej do 3 szklanek.

Krok 2

Do płynnej galaretki włóż po 2 połówki plastrów ananasa z puszki (nie może być świeży, ponieważ galaretka nie stężeje).

Krok 3

Pozostaw do zastygnięcia – wystudzoną wstaw do lodówki na ok. 2 godziny.

Krok 4

Jogurt wymieszaj z cukrem, wiórkami kokosowymi i skórką z cytryny.

Krok 5

Tak przygotowany rozłóż do szklanek z zastygniętą galaretką.

Krok 6

Herbatniki zmiel w blenderze lub drobno pokrusz i wsyp do szklanek, tworząc kolejną warstwę deseru.

Krok 7

Udekoruj plażowe desery ulubionymi dodatkami, np. czekoladkami w kształcie muszelek lub żelkowymi misiami wylegującymi się na kocykach z listków świeżej mięty. Wykorzystaj również kolorowe parasolki do napojów.

Linki do galaretek