Granat- owoc pomocny na odporność i nie tylko
Granat (łac. Punica granatum) Pochodzi z rodziny krwawnicowatych. Wielkość owoce z drzewa granatowca przypominają jabłka. Ale granat ma znacznie grubszą skórkę. Jadalna część tego owocu to czerwone, słodkie i niewielkie nasiona, które po oddzieleniu od skórek możemy spożywać bezpośrednio.
Gdzie możemy spotkać owoce granatu?
Pierwszą rzeczą o, jakiej opowiem w dzisiejszym artykule będzie to, gdzie możemy spotkać owoce granatu. Jak możemy dowiedzieć się z różnych źródeł owoce granatu możemy spotkać m.in. w:
-Południowa i Środkowa Azja
-Iran
-Stany Zjednoczone
-Chiny
-Hiszpania
-Indie
-Izrael
Jakie wartości odżywcze możemy znaleźć w granacie?
Myślę, że to jest odpowiedni moment na to, aby opowiedzieć Wam moi drodzy czytelnicy o tym, jakie wartości odżywcze możemy znaleźć w granacie. A będzie to m.in.:
-Witamina A
-Witamina C
-Witamina B
-Witamina E
-Potas
-Fosfor
-Wapń
-Jod
-Magnez
-Krzem
-Polifenole
-Mangan
-Miedź
– Pelargonidynę
– Galokatechiny
– Katechiny
– Cyjanidynę
-Taniny
– Delfinidynę
– Kwasy tłuszczowe Omega 3
– Kwasy tłuszczowe Omega 6
Na co może pomóc jedzenie owoce granatu?
Uważam, że ta informacja, o, której powiem w tym momencie może zaciekawić wielu z Was. A mianowicie będę mówiła o tym na co może nam pomóc jedzenie owoców granatu. A będzie to m.in.:
-Wzmacnia odporność
-Poprawia nastrój
-Reguluje hormonów u kobiet i mężczyzn
-Poprawia sprawność seksualną
-Reguluje stężenie cukru we krwi
-Hamuje rozwój nowotworów
-Odmładza
-Zapobiega problemom z prostatą
-Zapobiega zakażeniom
-Działa ochronnie na naczynia krwionośne
-Pomaga hamować reakcje zapalnych, a w szczególności w alergii i chorobach reumatycznych
Jakie są przeciwwskazania do jedzenia owoców granatu?
Kolejną ważną informacją, o jakiej opowiem w dzisiejszym artykule będzie to komu nie wolno jeść owoców granatu. A będzie to m.in.:
-Dolegliwości i choroby układu pokarmowego
-Zapalenie błony śluzowej
-Choroba wrzodowa
-Nadkwaśność
SAŁATKA Z PIECZONYCH BURAKÓW, BATATÓW I JARMUŻU
Z awokado, granatem i orzechami oraz opcjonalnie z fetą
SKŁADNIKI
-300 g buraków
-300 g batatów
-1 czerwona cebula
-1,5 łyżki oliwy
-50 g orzechów lub pestek dyni
-2 garście jarmużu
-szczypta płatków chili
-opcjonalnie 80 g sera feta lub brie
-1 awokado
-1/2 owocu granatu
SOS
-do wyboru: 1 łyżka tahini lub 2 łyżeczki musztardy
-2 łyżeczki miodu lub syropu klonowego
-1 łyżka oliwy extra vergine
-1 łyżka soku z cytryny
PRZYGOTOWANIE
Piekarnik nagrzać do 200 stopni C. Buraki i bataty obrać, pokroić w kosteczkę (buraczki w mniejszą kostkę niż bataty). Cebulę obrać i pokroić na nieduże kawałki. Warzywa włożyć do formy do pieczenia, doprawić solą, pieprzem i skropić 1 łyżką oliwą. Wstawić do piekarnika i piec przez 20 minut. Wyjąć i potrząsając blaszką lekko przemieszać warzywa. Rozłożyć na wierzchu posiekane liście jarmużu, dodać orzechy lub pestki dyni, posypać chili i skropić pozostałą oliwą. Można też dodać pokrojoną w kosteczkę fetę lub ser pleśniowy. Piec przez 10 minut. Awokado obrać, usunąć pestkę i pokroić na kawałki, dodać do pieczonych warzyw. Posypać granatem. Wymieszać składniki sosu i polać po sałatce.
BRUKSELKA ZAPIEKANA Z SEREM HALLOUMI
SKŁADNIKI
-500 g brukselki
-sól i pieprz
-3 łyżki oliwy extra
-200 g sera halloumi (lub sera do grillowania)
-1 granat
-garść rukoli
PRZYGOTOWANIE
Piekarnik nagrzać do 230 stopni C. Brukselkę opłukać, doprawić solą i pieprzem i wymieszać z 1 łyżką oliwy. Wyłożyć do naczynia żaroodpornego i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec bez przykrycia przez 10 minut. Następnie dodać pokrojony w kosteczkę ser wymieszany z 1 łyżką oliwy i dalej zapiekać przez ok. 10 minut. W międzyczasie wyłuskać ziarenka z granatu. Wyjąć naczynie z piekarnika, posypać rukolą, granatem oraz skropić pozostałą oliwą.
Czy wiesz, że…?
Jeden owoc granatu może zawierać od 400 do nawet 700 nasion. Jest symbolem płodności, życia i zdrowia. A dodatkowo symbolizował energię, zmysłowość, nieśmiertelność, regeneracje jak również małżeństwo.
Linki do produktów, które w składzie zawierają granat