Granat- owoc pomocny na odporność i nie tylko

Granat (łac. Punica granatum) Pochodzi z rodziny krwawnicowatych. Wielkość owoce z drzewa granatowca przypominają jabłka. Ale granat ma znacznie grubszą skórkę. Jadalna część tego owocu to czerwone, słodkie i niewielkie nasiona, które po oddzieleniu od skórek możemy spożywać bezpośrednio. 

Gdzie możemy spotkać owoce granatu?

Pierwszą rzeczą o, jakiej opowiem w dzisiejszym artykule będzie to, gdzie możemy spotkać owoce granatu. Jak możemy dowiedzieć się z różnych źródeł owoce granatu możemy spotkać m.in. w:

-Południowa i Środkowa Azja

-Iran

-Stany Zjednoczone

-Chiny 

-Hiszpania

-Indie 

-Izrael

Jakie wartości odżywcze możemy znaleźć w granacie?

Myślę, że to jest odpowiedni moment na to, aby opowiedzieć Wam moi drodzy czytelnicy o tym, jakie wartości odżywcze możemy znaleźć w granacie. A będzie to m.in.:

-Witamina A

-Witamina C

-Witamina B

-Witamina E

-Potas

-Fosfor

-Wapń 

-Jod

-Magnez

-Krzem

-Polifenole 

-Mangan 

-Miedź 

– Pelargonidynę

– Galokatechiny

– Katechiny

– Cyjanidynę

-Taniny

– Delfinidynę

– Kwasy tłuszczowe Omega 3

– Kwasy tłuszczowe Omega 6

Na co może pomóc jedzenie owoce granatu?

Uważam, że ta informacja, o, której powiem w tym momencie może zaciekawić wielu z Was. A mianowicie będę mówiła o tym na co może nam pomóc jedzenie owoców granatu. A będzie to m.in.:

-Wzmacnia odporność 

-Poprawia nastrój 

-Reguluje hormonów u kobiet i mężczyzn

-Poprawia sprawność seksualną 

-Reguluje stężenie cukru we krwi

-Hamuje rozwój nowotworów 

-Odmładza

-Zapobiega problemom z prostatą 

-Zapobiega zakażeniom

-Działa ochronnie na naczynia krwionośne

-Pomaga hamować reakcje zapalnych, a w szczególności w alergii i chorobach reumatycznych 

Jakie są przeciwwskazania do jedzenia owoców granatu?

Kolejną ważną informacją, o jakiej opowiem w dzisiejszym artykule będzie to komu nie wolno jeść owoców granatu. A będzie to m.in.: 

-Dolegliwości i choroby układu pokarmowego

-Zapalenie błony śluzowej 

-Choroba wrzodowa 

-Nadkwaśność

 SAŁATKA Z PIECZONYCH BURAKÓW, BATATÓW I JARMUŻU

Z awokado, granatem i orzechami oraz opcjonalnie z fetą 

SKŁADNIKI

-300 g buraków

-300 g batatów

-1 czerwona cebula

-1,5 łyżki oliwy

-50 g orzechów lub pestek dyni

-2 garście jarmużu

-szczypta płatków chili

-opcjonalnie 80 g sera feta lub brie

-1 awokado

-1/2 owocu granatu

SOS

-do wyboru: 1 łyżka tahini lub 2 łyżeczki musztardy

-2 łyżeczki miodu lub syropu klonowego

-1 łyżka oliwy extra vergine

-1 łyżka soku z cytryny

PRZYGOTOWANIE

Piekarnik nagrzać do 200 stopni C. Buraki i bataty obrać, pokroić w kosteczkę (buraczki w mniejszą kostkę niż bataty). Cebulę obrać i pokroić na nieduże kawałki. Warzywa włożyć do formy do pieczenia, doprawić solą, pieprzem i skropić 1 łyżką oliwą. Wstawić do piekarnika i piec przez 20 minut. Wyjąć i potrząsając blaszką lekko przemieszać warzywa. Rozłożyć na wierzchu posiekane liście jarmużu, dodać orzechy lub pestki dyni, posypać chili i skropić pozostałą oliwą. Można też dodać pokrojoną w kosteczkę fetę lub ser pleśniowy. Piec przez 10 minut. Awokado obrać, usunąć pestkę i pokroić na kawałki, dodać do pieczonych warzyw. Posypać granatem. Wymieszać składniki sosu i polać po sałatce.

BRUKSELKA ZAPIEKANA Z SEREM HALLOUMI

SKŁADNIKI

 -500 g brukselki

-sól i pieprz

-3 łyżki oliwy extra

-200 g sera halloumi (lub sera do grillowania)

-1 granat

-garść rukoli

PRZYGOTOWANIE

Piekarnik nagrzać do 230 stopni C. Brukselkę opłukać, doprawić solą i pieprzem i wymieszać z 1 łyżką oliwy. Wyłożyć do naczynia żaroodpornego i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec bez przykrycia przez 10 minut. Następnie dodać pokrojony w kosteczkę ser wymieszany z 1 łyżką oliwy i dalej zapiekać przez ok. 10 minut. W międzyczasie wyłuskać ziarenka z granatu. Wyjąć naczynie z piekarnika, posypać rukolą, granatem oraz skropić pozostałą oliwą.

Czy wiesz, że…?

Jeden owoc granatu może zawierać od 400 do nawet 700 nasion. Jest symbolem płodności, życia i zdrowia. A dodatkowo symbolizował energię, zmysłowość, nieśmiertelność, regeneracje jak również małżeństwo. 

Linki do produktów, które w składzie zawierają granat