Gruszka pomaga w pracy serca i nie tylko

Grusza (Pyrus L.)- Jest to rodzaj niedużych drzew, które pochodzą z rodziny różowatych. Te owoce mają wydłużony kształt oraz charakterystyczne zagłębienie, które znajduje się przy kielichu. 

Na co może pomóc nam jedzenie gruszek? 

Pierwszą rzeczą jaką poruszę w dzisiejszym artykule jest mianowicie to na co może nam pomóc jedzenie gruszek. A będzie to m.in.:

-Pomaga pracy serca

-Zapobiegają rozwojowi nadciśnienia 

-Wspierają pracę tarczycy 

-Pomagają w pracy szarych komórek 

-Zaparcia 

-Przeziębienie 

-Pomaga w wyglądzie skóry, włosów i paznokci

-Zmniejsza ryzyko wystąpienia cukrzycy typu 2

-Może pomóc zapobiec udarowi 

-Pomaga unormować stężenie cholesterolu we krwi

-Może pomóc uregulować rytm wypróżnień 

-Pomocne są w profilaktyce przeciw osteoporozie 

-Łagodzą stany zapalne dróg moczowych

-Pomaga w walce z kamicą nerkową 

-Posiada działanie przeciwgorączkowe i przeciwzapalne 

-Łagodzą bóle głowy 

-Przyspiesza gojenie się ran

Jakie wartości odżywcze zawierają w sobie gruszki?

Myślę, że to jest odpowiedni moment na to, aby opowiedzieć Wam moi drodzy czytelnicy o wartościach odżywczych, które znajdują się w gruszkach. A będą to m.in.:

-Witamina C

-Witamina A

-Witamina B1

-Witamina B2

-Witamina B3

-Witamina B6

-Witamina B9

-Witamina PP

-Witamina K

-Witamina E

-Potas

-Wapń 

-Fosfor

-Sód 

-Magnez

-Żelazo

-Miedź

-Jod 

-Bor

-Błonnik

-Kwasy organiczne

-Węglowodany

-Tłuszcz

-Białko 

-Ryboflawina 

-Tiamina 

-Niacyna

-Kwas foliowy

-Cynk 

-Beta-karoten

Jakie są przeciwwskazania do jedzenia gruszek?

Uważam, że to jest odpowiedni moment na to, aby opowiedzieć Wam moi drodzy czytelnicy o tym, jakie są przeciwwskazania do jedzenia grusze. A będą to m.in.:

-Zespół jelita drażliwego

-Stany zapalne układu pokarmowego

-Przerost flory bakteryjnej jelita cienkiego 

Ile gruszek możemy zjeść w ciągu dnia?

Kolejną istotną informacją, którą poruszę w dzisiejszym artykule będzie to ile gruszek możemy zjeść w ciągu dnia. Jak podają różne źródła w ciągu dnia możemy zjeść od 4 do 5 gruszek dziennie. Pamiętajmy, żeby nie przekraczać tej zalecanej dziennej dawki, bo chcemy, żeby ten owoc nam pomógł, a nie zaszkodził. 

Czy wiesz, że…?

Z drewna gruszy wytwarzane są elementy instrumentów dętych jak również fortepiany. Największa wyhodowana gruszka ważyła blisko 3 kilogramy. Gruszka była uprawiana już w starożytnej Grecji. Często się je używa w malarstwie, a także rzeźbiarstwie. 

SAŁATKA Z KOZIM SEREM, GRUSZKĄ I ORZECHAMI WŁOSKIMI

Z miodowym winegretem

SKŁADNIKI

-1 opakowanie mix sałat 

-2 dojrzałe i miękkie gruszki 

-2 łyżki soku z cytryny 

-150 g twarożku koziego

-50 g orzechów włoskich 

-1 pełna łyżka miodu 

-2 łyżki oliwy lub oleju ryżowego

– Sól

-Pieprz

-Można podać z bagietką z masłem 

PRZYGOTOWANIE

Mieszankę sałat rozłożyć do 2 talerzy (sprawdzić wcześniej na opakowaniu czy była myta i jest gotowa do spożycia. Gruszkę obrać, pokroić na ćwiartki, wykroić gniazda nasienne, ćwiartki pokroić jeszcze na ok. 1/2 cm plasterki. Włożyć do głębokiego talerza i skropić sokiem z cytryny.Wyjąć gruszki z soku i dodać je do sałatki. Do pozostałego w talerzu soku z cytryny dodać miód, oliwę oraz sól i pieprz. Energicznie wymieszać rózgą, odłożyć.Do sałatki dodać kawałki sera koziego oraz pokrojone orzechy włoskie. Polać sosem z talerza i podawać np. z bagietką z masłem.

WSKAZÓWKA

Orzechy włoskie można lekko podprażyć na suchej patelni.

ZUPA KREM PIETRUSZKOWO-GRUSZKOWA

SKŁADNIKI

-600g korzenia pietruszki 

-łyżka masła 

-1 łyżka oliwy extra vergine 

-1 dojrzała gruszka 

– 1/3 łyżeczki cynamonu 

-około 1 litr wywaru (bulionu) jarzynowego 

-250 ml mleka

-sól 

-świeżo zmielony pieprz

– 1/4 łyżeczki pieprzu cayenne (lub więcej świeżo zmielonego czarnego)

-1 łyżka soku z cytryny 

Do podania 

-tarty ser grana padano lub parmezan 

-Bazylia 

-Oliwa extra virgine

-płatki chili 

PRZYGOTOWANIE

Pietruszkę obrać i pokroić na 1/2 cm kostkę. Wrzucić do garnka razem z roztopionym masłem i oliwą, posolić i obsmażać na umiarkowanym ogniu przez około 5 minut, od czasu do czasu mieszając.Gruszkę obrać, pokroić na ćwiartki, usunąć gniazda nasienne. Pokroić na kawałki i dodać do garnka z pietruszką. Dodać cynamon i smażyć przez kolejne 5 minut od czasu do czasu mieszając.Doprawić świeżo zmielonym pieprzem i /lub pieprzem cayenne, wlać 1 litr bulionu i zagotować. Gotować przez 10 minut lub do miękkości warzyw. Wlać mleko i znów zagotować. Zmiksować na krem, doprawić sokiem z cytryny i ewentualnie solą. W razie konieczności zupę rozcieńczać większą ilością gorącego bulionu.Podawać gorącą z tartym serem grana padano lub parmezanem, bazylią, oliwą extra vergine i płatkami chili.

KONFITURA GRUSZKOWA

z tymiankiem

SKŁADNIKI

-300g twardych i małych gruszek 

-300g cukru

-kilka gałązek świeżego tymianku

PRZYGOTOWANIE

Gruszki obrać, pokroić na równe ćwiartki, usunąć gniazda nasienne. Włożyć do garnka, wsypać cukier, dodać tymianek i zagotować od czasu do czasu mieszając (początkowo cukier będzie sypki, z czasem się rozpuści i zagotuje). Odstawić z ognia, ostudzić.Powtórzyć tę samą czynność po upływie 24 godzin przez 3 kolejne dni. Przelać do słoiczków, zamknąć i odstawić do spiżarki.

Linki do produktów, które w składzie zawierają gruszkę: