Grzyby jako dodatek do potraw, czy może jako główny element codziennego jadłospisu? Kilka słów również o truflach.
Wstęp
Grzyby dostarczają przede wszystkim znaczne ilości witamin i minerałów.
Na świecie występuje wiele rodzajów grzybów. W Polsce bardzo dobrze znane są przede wszystkim takie jak:
- podgrzybek,
- kurka,
- kania,
- maślak.
Do czego przyczynia się błonnik?
Trufle słyną z tego, iż kojarzone są ze swojej wysokiej ceny, dzięki czemu zyskują przez to status produktu luksusowego. Błonnik pokarmowy to podstawowy element każdej zrównoważonej diety. Nie zmienia to, jednak faktu, że wspomniane grzyby dostarczają ogromne ilości błonnika. Ten z kolei:
- wspiera prawidłowe funkcjonowanie układu trawiennego,
- pomaga regulować pracę jelit,
- zmniejsza poziom cholesterolu,
- wspomaga w tym, by nasz poziom cukru był prawidłowy,
- przyczynia się do sprawniejszego trawienia.
Spożywanie grzybów – pozytywne strony
- źródło witaminy D
Witamina D w dużym stopniu przyczynia się do zdrowia kości i zębów, udostępniając wapń i fosfor we krwi, między innymi dla wzrostu struktury kości. Odgrywa także rolę w dojrzewaniu komórek, w tym komórek układu odpornościowego.
Brak światła słonecznego może znacząco wpłynąć na niedobór tej witaminy. Niedobór może spowodować zwiększone ryzyko wystąpienia osteoporozy.
- Źródło fosforu grzybach
Fosfor jest istotnym minerałem występującym w organizmie. Fosfor odgrywa ważną rolę w kontekście odpowiedniego stanu naszych kości i zębów. Warto wspomnieć, iż przyczynia się do tempa regeneracji tkanek oraz pomaga w utrzymaniu prawidłowego poziomu pH krwi.
Fosfor w dużych ilościach występuje w mleku, drobiu i mięsie.
Niedobór fosforu charakteryzować może się poprzez drętwienie lub mrowienie kończyn, ból kości, utratę apetytu lub występujące długotrwale zmęczenie organizmu.
- Bogactwo witamin z grupy B
Odgrywają kluczową rolę w metabolizmie energetycznym wszystkich komórek w organizmie. Niacyna, zaś bierze udział w wielu reakcjach metabolicznych, przyczyniając się przede wszystkim do wytwarzania energii ze spożywanych przez nas posiłków. Witamina B5 jest jednym z elementów syntezy hemoglobiny.
Ciekawostka związana z witaminą B5: Witamina jest często stosowana, gdy chcemy pozbyć się niechcianego trądziku. Zażywanie tej witaminy jest wskazane, gdy chcemy przyspieszyć wzrost paznokci i włosów.
- Zdrowie naszego serca
Grzyby dostarczają także składników odżywczych i związków roślinnych. Wszystko to wspomaga prawidłową pracę serca.
- Odpowiedni metabolizm
Spożywanie grzybów wpływa na metabolizm. Wspomniane już wcześniej witaminy z grupy B przekształcają żywność w energię dla organizmu.
- Źródło żelaza
Żelazo pełni istotną rolę w procesie transportu tlenu do krwi. Ponadto, żelazo ma inną istotną rolę. Jaką? Przyczynia się do produkcji nowych komórek, hormonów i neuroprzekaźników.
Jaką rolę pełni żelazo?
Żelazo jest podstawową substancją dla zdrowia. Żelazo pełni istotną rolę w produkcji czerwonych krwinek i transporcie tlenu do narządów. Niedobór żelaza może powodować duże zmęczenie i osłabienie organizmu podczas wykonywanych codziennie czynności.
Suszone grzyby. Dobry pomysł?
Można suszyć grzyby na słońcu. Na rynku występują także specjalne, przewidziane do tego procesu, suszarki do grzybów.
Witaminy występujące w truflach
- Witaminy niezbędne do utrzymania w dobrej kondycji zdrowia naszego układu nerwowego.
- Witaminy wspomagające prawidłowe funkcjonowanie naszych mięśni, a także przyczyniające się do wzmocnienia kości.
- Witamina K, znana z tego, że pomaga w krzepnięciu krwi, a tym samym gojeniu.
Plastikowe torebki foliowe
Unikaj torebek plastikowych, ponieważ to właśnie one przyspieszają proces fermentacji.
Czy trufle są przeznaczone dla sportowców?
Osoby aktywnie uprawiające sport muszą zwrócić uwagę na trufle. Dlaczego? Nierzadko zdarza się, że po intensywnej serii ćwiczeń fizycznych odczuwamy ból mięśni. Spożywanie grzybów, jakimi są trufle może pomóc złagodzić te nieprzyjemne odczucia.
Przeciwwskazania
Grzybobranie to popularne hobby dla wielu osób.
Pamiętajmy, że niektóre grzyby są bardzo podobne do innych, lecz są niejadalne i niebezpieczne. Po zjedzeniu takich grzybów mogą występować bóle brzucha lub wymioty.
Podsumowanie
Obecność błonnika przynia się do tego, by zachować odpowiednią równowagę naszego organizmu, poprawiając przemianę materii. Błonnik obecny w grzybach może wspomóc ustabilizować poziom cukru we krwi. Spożywanie trufli daje odpowiednie korzyści nawet dla sportowców. Warto zwrócić uwagę, iż istotną kwestią jest zbilansowana dieta, która nie jest oparta tylko i wyłącznie na jednym składniku.
Linki: