Hyzop lekarski na schorzenia górnych i dolnych dróg oddechowych i nie tylko
Hyzop lekarski- Hyssopus officinalis L. inaczej może być znana pod takim nazwami jak izap lekarski, józefek, józefka. Jej nazwa pochodzi od hebrajskiego słowa ezob, co tłumaczy się jako ,,święte ziele”
Gdzie możemy tą roślinę spotkać?
Rodzimy obszar występowania hyzopu lekarskiego to Afryka Północna, Europa Południowa i Środkowa, Azja Zachodnia i Kaukaz. Ta roślina rozprzestrzeniła się po całej Europie i Ameryce Północnej jako gatunek zawleczony lub z upraw. W Polsce hyzop lekarski występuje przede wszystkim na niżu i na najniższych partiach terenów górskich.
Krótki opis hyzopu lekarskiego
Hyzop lekarski jest krzewinką o wysokości 40-60cm. Wytwarza silnie rozwinięty korzeń palowy. Łodygę ma wzniesioną, rozgałęzioną, czterokanciastą, u dołu drewniejącą. Jego liście są drobne, ciemnozielone, bezogonowe, lancetowate i ułożone naprzeciwlegle. Kwiaty dwuwargowe zebrane w nibyokółki tworzą niebieskofioletowy, różowofioletowy lub biały pozorny kłos na szczytach pędów. Roślina kwitnie od czerwca do sierpnia.
Co jest surowcem hyzopu lekarskiego i jaki ma skład?
Surowcem hyzopu lekarskiego jest ziele, w skład którego wchodzi m.in. olejek eteryczny, flawonoidy, kwasy fenolowe, laktony diterpenowe(marubina) oraz garbniki. Jakie ma wymagania hyzop lekarski?
Hyzop wymaga stanowiska ciepłego i osłoniętego od wiatrów. Udaje się na glebach lżejszych, piaszczysto-gliniastych, ale bogatych w wapń. Nie zaleca się przeznaczać pod jego uprawę gleb kwaśnych oraz zimnych. Najlepszym przedplonem są rośliny okopowe na pełnej dawce obornika. Udaje się też po warzywach, rzepaku i roślinach motylkowatych.
Jakie przeznaczenie ma ta roślina?
Ziele używane jest jako przyprawa o ostrym smaku i zapachu, zarówno w postaci świeżej, jak i suszonej. Dodaje się je do zup, mięs, warzyw, pasztetów, serów, sosów, surówek, sałatek, ryb, jajecznicy. Jest przyprawą używaną do kwaszenia ogórków oraz aromatyzowania win i likierów.
Ziele hyzopu lekarskiego dzięki marrubinie ma właściwości wykrztuśne, dezynfekujące, rozkurczowe. Stosowane jest w leczeniu dolegliwości układu oddechowego (kaszel, zapalenie oskrzeli, nieżyt nosa). Wyciągi z ziela działają również antyseptycznie, ściągająco, pobudzają trawienie. Ziele jest składnikiem mieszanek ziołowych i płukanek do włosów.
Na co jeszcze może nam pomóc hyzop lekarski?
Hyzop lekarski może również nam pomóc na problemy trawienne, na reumatyzm i artretyzm. Ciekawą informacją będzie to, że hyzop lekarski działa uspakająco. Stosowany pod kontrolą lekarza hyzop lekarski może skutecznie obniżyć ciśnienie krwi. Ta roślina ma zastosowania przeciwpasożytnicze. Może pomóc na gazy, bóle brzucha, na zaparcia oraz kolce. Ciekawą informacją, którą zapewne niewiele z Was może wie, ale hyzop lekarski może być stosowany przy kamicy nerkowej. Może pomóc na astmę oskrzelową. Dodatkową zaletą hyzopu lekarskiego jest to, że ma ona działanie moczopędne.
Jakie są przeciwskazania do stosowania tej rośliny?
Jednym z przeciwskazań do stosowania hyzopu lekarskiego będzie ciąża, gdyż ta roślina w większych dawkach może powodować poronienia, nie jest wskazany osobom cierpiącym na padaczkę.
Co wchodzi w skład hyzopu lekarskiego?
Oprócz olejku eterycznego, flawonoidów, kwasu fenolowego, laktony diterpenowe (marubina), garbników, ale także pinokamfonu, izopinokamfonu.
Jaka może być dzienna dawka do spożycia tej rośliny?
Teraz myślę, że przyszedł idealny moment na to, aby powiedzieć jaka może być przyjmowana dzienna dawka do spożycia z hyzopu lekarskiego. Napar należy pić po pół szklanki trzy razy dziennie po jedzeniu.
Jak smakuje hyzop lekarski?
Liście hyzopu mają miętowy aromat i przenikliwy, gorzki smak, natomiast jego kwiaty przypominają w smaku i zapachu anyż, dlatego mogą go zastąpić w przepisach zarówno w postaci świeżej jak i suszonej. Białe kwiaty są najłagodniejsze w smaku.
Przepis na nalewkę z hyzopu lekarskiego
Rozdrobniony hyzop zalewa się wódką w słoju i odstawia w ciemne miejsce (temperatura pokojowa) na 2-3 tygodnie. W tym czasie dobrze jest co kilka dni wstrząsać naczyniem. Następnie zlewa się nastaw, odciska masę ziołową i macerat przelewa do butelki z ciemnego szkła.
Kiedy kwitnie kłosowiec?
Kłosowiec fenkułowy może dorastać do 50-100 cm wysokości i tworzyć szeroką, zaokrągloną, gęstą kępę. Oprócz pokroju jego największą zaletą jest długie kwitnienie, które trwa od początku lata, aż do późnej jesieni.
Czy kłosowiec jest jadalny?
Zachwycają pięknym aromatem, a w dodatku są jadalne, więc odpowiedź na powyższe pytanie brzmi tak kłosowiec jest jadalny. Liście kłosowca fenkułowego całkowicie odmienią smak zwykłej herbaty.
Najpopularniejsze odmiany kłosowca
Ta informacja będzie już ostatnią, którą w dzisiejszym artykule podam, a mianowiecie jakie wyróżniamy odmiany kłosowca.Najpopularniejszymi odmianami kłosowca będą m.in.:
– Kłosowiec pokrzywolistny- W naszym kraju charakteryzuje się tym, że jest to roślina częściowo zdziczała
-Kłosowiec fenkułowy- jedna z roślin miododajnych Ameryki Północnej. Przez wielu nazywany jest również ,,miętą meksykańską”
-Kłosowiec meksykański- to dość wysoka bylina, która osiąga 1m wysokości. Kielichy mają fioletowe lub różowo- niebieskie zabarwienie
-Kłosowiec pomarszczony-miododajna bylina, która osiągać może wysokość 130cm. Największą różnicą w porównaniu do innych kłosowców jest jego barwa te przyjmują jasny, kremowy kolor
Podsumowując myślę, że naprawdę warto jest zacząć stosować na co dzień hyzop lekarski, gdyż może ona nam pomóc na wiele dolegliwości m.in. bóle brzucha, artretyzm, reumatyzm, kamicę nerkową, astmę oskrzelową, a także ta roślina działa moczopędnie. Ale pamiętajmy, że powinniśmy podchodzić do niej z wszelką ostrożnością i przed rozpoczęciem jej stosowania zalecane jest udać się do lekarza, żeby z nim się w tym temacie skonsultować. Bo chcemy, aby ona nam pomogła, a nie zaszkodziła.