Indie. Ashwagandha, sorgo i szafran.

Roślina ta uprawiana jest głównie  na terytorium Indii, lecz występuje również w niektórych państwach azjatyckich, takich jak: Sri Lanka, czy Pakistan. Omawiana jako pierwsza dziś roślina z każdym rokiem zyskuje coraz większą popularność ze względu na swoje szerokie spektrum działania. Z ashwagandhy wykorzystuje się głównie korzenie. 

Rola ashwagandhy w organizmie

Istotną rolą ashwagandhy jest przywracanie równowagi w kontekście zdrowia  psychicznego, a także tego fizycznego. Rolą ashwagandhy jest również wzmocnienie organizmu.

Uprawa ashwagandhy

Gdy ashwagangha nadaje się do zbioru, jej korzenie są oddzielone od liści. Następnie są one suszone, by jak najlepiej wykorzystać jej właściwości.

Co wchodzi w skład omawianej dziś rośliny?

  • fitosterole,
  • alkaloidy,
  • aminokwasy,
  • witanolidy,
  • potas,
  • garbniki,
  • żelazo.

Na co może pomóc?

  • Wspomaga pamięć i pracę mózgu,
  • Poprawia koncentrację,
  • Wpływa na układ krążeniowo – oddechowy,
  • Redukuje liczbę wolnych rodników,
  • Poprawia metabolizm,
  • wzmacnia układ odpornościowy,
  • Pomaga w walce z bezsennością, optymalizując jakość naszego snu,
  • Wpływa na zmniejszenie odczucia stresu i niepokoju,
  • Obniża poziom cukru we krwi,
  • ma działanie osłonowe dla żołądka,
  • stosowany jest w walce ze „złym” cholesterolem,
  • Działa przeciwzapalnie.

Dlaczego ashwagandhę stosują ją sportowcy?

  • Roślina poprawia napięcie mięśniowe,
  • Poprawia wytrzymałość fizyczną.

Przeciwwskazania w przypadku ashwagandhy

  • Nie zaleca się stosowania  ashwagandhy u kobiet w ciąży lub karmiących piersią,
  • Dla osób zmagających zaburzeniami jelitowymi,
  • Dla osób z nadczynnością tarczycy lub chorobami autoimmunologicznymi,
  • Zaleca się również, aby nie łączyć ashwagandha z alkoholem.

Pora na szafran

Z kolei szafran jest najdroższą przyprawą na całym świecie. W czasach starożytnych szafran był jedynym w swoim rodzaju afrodyzjakiem. Dodawano go do kąpieli. Obecnie szafran uprawiany jest między innymi w Turcji, czy Iranie.

Co zawiera szafran?

  • Korczyna,
  • Witaminy,
  • Flawonoidy,
  • Witamina A,
  • Witamina C,
  • Potas,
  • Miedź,
  • Cynk.

Właściwości zdrowotne

  • Ma działanie przeciwutleniające,
  • Pomaga w walce z zaćmą,
  • Zmniejsza apetyt, jednocześnie dając uczucie sytości,
  • Przyczynia się do optymalnego funkcjonowania układu trawiennego,
  • Wspomaga redukcję wagi.

Gdzie wykorzystywany jest szafran?

  • Jest składnikiem kremów przeciwzmarszczkowych,
  • Pomaga w walce z przebarwieniami skóry,
  • Stosowany w kuchni jako barwnik do ciast, nadając im swój charakterystyczny żółty kolor i specyficzny aromat.

Oprócz ciast szafran dodawany jest także do:

  • Zup,
  • Mięs,
  • Owoców morza.

Przeciwwskazania

  • Dla kobiet karmiących piersią,
  • Dla osób zmagających się z niskim ciśnieniem krwi.

Ciekawostka

Dlaczego szafran ma tak wysoką cenę? 

Wszystko to wynika z tego, że szafran wymaga długotrwałego procesu uprawy. Szafran zbiera się tylko i wyłącznie raz w roku.

Przyszedł czas na sorgo

Roślina, która jest odporna na skrajne temperatury. Doskonale radzi sobie również w warunkach suszy. Charakteryzuje się  niską zawartością tłuszczów i cukrów. Ziarna sorga mogą mieć wiele barw, np. biały, czarny, beżowe, czy pomarańczowe.  Ziarna sorgo w kolorze pomarańczowym wykorzystuje się w przemyśle, zaś w celach konsumpcyjnych używa się te barwy białej.

Co zawiera sorgo?

  • Wapń,
  • Błonnik,
  • Fosfor,
  • Witaminy z grupy B,
  • Magnez.

Do czego wykorzystywane jest sorgo?

  • Dodatek do warzyw,
  • Dodatek do ryb,
  • Występuje mąka z sorgo,
  • Z sorgo wytwarza się kaszę,
  • Do wypieku chleba,
  • Dodatek do sałatek.

Jakie korzyści daje nam spożywanie sorgo?

  • Obniża ciśnienie krwi,
  • Obniża poziom cholesterolu,
  • Obniża ryzyko zachorowalności na choroby układu sercowo-naczyniowego,
  • Ma niski indeks glikemiczny, dlatego też jest często polecane dla osób, które chorują na cukrzycę.
  • zaleca się, by sorgo jadły osoby zmagające się z nietolerancją glutenu,
  • chroni przed wolnymi rodnikami,
  • przyśpiesza wzrost włosów,
  • zmniejsza ryzyko anemii,
  • ma wpływ na pracę tarczycy,
  • Wspomaga redukować wagę,
  • Zmniejsza ryzyko udaru,
  • Zmniejsza ryzyko zawału serca.

Przeciwwskazania

  • Może wywoływać reakcję alergiczne ze względu na obecność prokalcyny.
  • Sorgo może przyczynić się do wystąpienia alergii pokarmowej.

Ciekawostki dotyczące sorgo

W Stanach Zjednoczonych sorgo cukrowe wykorzystuje się także jako surowiec do produkcji bioetanolu. W porównaniu do kukurydzy lub trzciny cukrowej, sorgo cukrowe doceniane jest także ze względu na różnorodne spektrum swojego działania: jednoczesną produkcję żywności i energii.

Sorgo wykorzystuje do produkcji syropu słodzącego, które jest składnikiem w produkcji różnego rodzaju alkoholu.

Linki