Jabłka w różnej postaci. Ocet jabłkowy powinien być w każdym domu? Jadalne owoce to nie wszystko. Nieco więcej o jabłkach.
Jak powstaje olej jabłkowy i w jakiej formie można go znaleźć?
Ocet jabłkowy powstaje w wyniku fermentacji cukrów znajdujących się w jabłkach. W sklepach możesz zobaczyć ocet jabłkowy oznaczony jako „filtrowany” – postaci przezroczystego płyn lub w innej formie jako niefiltrowany.
Co zawiera?
Omawiany właśnie teraz ocet jabłkowy zawiera między innymi: polifenole, a także inne witaminy.
Jakie są korzyści zdrowotne wynikające ze stosowania octu jabłkowego?
- Może poprawiać poziom glukozy i insuliny po spożyciu węglowodanów.
- Może zwiększyć uczucie sytości, pomagając zmniejszyć spożycie kalorii.
- Może wspomagać redukcję wagi i tkanki tłuszczowej.
- może mieć korzystny wpływ na poziom cholesterolu i ciśnienie krwi.
- Podobnie jak inne rodzaje octu, ma właściwości antybakteryjne.
- Wspomaga proces detoksykacji naszego organizmu.
- Pomaga wchłaniać minerały.
Wapń, magnez i żelazo potrzebują określonego pH, nawet powszechnie znane: witamina K, witamina C, a nawet witamina B12 potrzebują kwasu, aby się wchłonęły.
Na jakie utrapienia w codziennym życiu może pomóc ocet jabłkowy?
- Pomaga w walce z łupieżem.
- Wyeliminuje nieświeży oddech.
- Wyeliminuje problem „matowych” włosów. Nada Twoim włosom blasku.
- Pomoże w walce z trądzikiem.
Jak można stosować ocet jabłkowy?
Podstawową zasadą picia octu jabłkowego jest umiar. Ocet jabłkowy można dodawać do codziennego gotowania lub dodając go do sosów sałatkowych ubogacać smak, a także aromat. Ocet jabłkowy można dodawać nawet do makaronów. Stosowany jest także do marynowania mięs i grzybów. Z kolei, decydując się pić ocet jabłkowy, zaleca się by był on odpowiednio rozcieńczony, ponieważ sam w sobie jest zbyt kwaśny.
Ocet jabłkowy możesz stosować nawet w domowym zaciszu, a wszystko po to, by przedłużyć trwałość lakieru do paznokci.
Ciekawostka
Ocet jabłkowy może znaleźć swoje zastosowanie podczas pielęgnacji paznokci. Chcesz dowiedzieć się nieco więcej? W tym kontekście octu jabłkowego nie stosuje się jako powszechnie znanej klasycznej bazy. Lepiej użyć go jako swego rodzaju środek czyszczący do paznokci. Wystarczy nałożyć odrobinę octu na wacik i delikatnie wetrzeć go w paznokcie i skórki.
Jakie negatywne skutki i dolegliwości mogą nas spotkać, gdy spożywamy ocet jabłkowy?
- Bóle brzucha.
- uszkodzenie szkliwa Twoich zębów.
- hipoglikemia –ta z kolei jest niebezpieczna dla diabetyków.
- Może występować także zgaga.
Zalecenia
Warto też dodać, że przy stosowaniu octu jabłkowego powinny zachować ostrożność osoby stosujące leki obniżające poziom cukru we krwi.
Należy także zachować ostrożność i ograniczyć czas spożywania octu do jednego tygodnia. Jeśli w ramach kuracji codziennie stosujemy ocet, zaleca się zrobić miesięczną przerwę po każdym tygodniu stosowania diety octowej.
Coś więcej o historii samych jabłek
Biorąc pod uwagę jabłko to wszystko zaczęło się od Azji, docierając później do Europy poprzez Jedwabny Szlak. Można przypuszczać, że jabłka były znane już kilkadziesiąt tysięcy lat temu. Ałmaty – miasto, które położone w jest Kazachstanie już od wieków słynęło z tego, iż jest pełne jabłek. Obecnie miasto jest centrum państwa pod względem naukowym i gospodarczym, a także kulturowym. Z różnych powodów Jabłko może kojarzyć się negatywnie jak i pozytywnie.
Czym należy się kierować przy wyborze odpowiednich jabłek?
- nie powinny mieć ciemnych plamek na skórce, ponieważ może to wpływać na sam miąższ.
- unikaj tych, które posiadają widoczne odgniecenia. Odgniecenia mogą przyspieszyć proces psucia.
- Brązowe plamy mogą mieć wpływ na powstawanie toksyn i idące za tym dolegliwości bólowe.
Korzyści ze spożywania jabłek
- Jabłka są bogatym źródłem manganu.
- Duża ilość witaminy K, która wspomaga produkcję białek. Białka, zaś odgrywają ważną rolę w procesie krzepnięcia krwi.
- Ogromne źródło witaminy C. Z kolei witamina C ma właściwości przeciwutleniające.
- Jabłka zawierają beta-karoten
Oto kilka powszechnie znanych odmian jabłek
- Lobo
- Gala
- Ligol
- Szara reneta
Warto pamiętać o tym, że odmian jest znacznie więcej. Jedna odmiana jest dobra do kompotów, a inna może być idealna do szarlotki.
Uwaga!
Jabłka posiadają dużą ilość fruktozy, dlatego nie zaleca się spożywania dużych ilości w przypadku osób, które zmagają się z cukrzycą. Jak w każdym przypadku należy zachować umiar i zdrowy rozsądek.
Linki: