Jagoda kamczacka pomaga obniżyć ciśnienie tętnicze i nie tylko

Jagoda kamczacka- Znana może być pod taką nazwą jak wiciokrzew siny. 

Krótka charakterystyka 

Wyglądem przypomina podłużne borówki. Jej owoce mają długość od 2 do 3 cm. Są ciemnofioletowe, pokryte niebieskim nalotem. Jest to roślina długowieczna żyje od 30 do 35 lat. Krzak może osiągnąć wysokość od 1,5 do nawet 2 metrów wysokości. Intensywny smak można wyczuć jej słodycz, a także nutkę kwasowości i goryczki 

Odmiany jagody kamczackiej 

Kolejną informacją, jaka znajdzie się w dzisiejszym artykule będą to odmiany. A będą to m.in.:

-Borówka kamczacka 

-Borówka syberyjska 

-Borówka kamczacka 

W jakiej postaci możemy jeść te owoce?

Myślę, że ta informacja zainteresuje wielu z Was. A mianowicie będę teraz mówiła o tym, w jakiej postaci możemy jeść jagodę kamczacką. Będzie to m.in.:

-Na surowo

Jak i po przetworzeniu w postaci:

-Dżem 

-Sok 

-Konfitura

-Koktajl 

-Smoothie 

-Nalewki 

-Mrożonki 

-Susz 

-Dodatek do jogurtu lub miodu 

Na co pomaga jedzenie jagody kamczackiej?

Myślę, że to jest odpowiedni moment na to, aby wymienić na co może pomóc nam owoce jagody kamczackiej. Będzie to m.in.:

-Właściwości przeciwzapalne 

-Cukrzyca 

-Choroby układu krążenia 

-Wzmacnia odporność 

-Poprawia wzrok 

-Wspiera pracę mózgu 

-Działanie antybakteryjne 

-Wrzody żołądka 

Co zawiera w sobie jagoda kamczacka?

W tej części artykułu opowiem co zawiera w sobie jagoda kamczacka. A będzie to m.in.:

-Witaminy (witamina A, C, B) 

-Minerały 

-Antyoksydanty 

-Antocyjany 

-Polifenole 

Przeciwwskazania do spożycia tych owoców 

Ta informacja będzie najważniejszą jaka się znajdzie w dzisiejszym artykule. A mianowicie będzie mowa o przeciwwskazaniach do spożycia tych owoców. Będzie to m.in.:

-Zapalenie tarczycy

-Łuszczyca

-Hashimoto

-Reumatoidalne zapalenie stawów 

-Toczeń 

Gdzie najlepiej posadzić owoce jagody kamczackiej?

Stanowisko do uprawy jagody powinno być dobrze nasłonecznione. A gleba musi być żyzna i przepuszczalna. Jagoda urośnie nawet na mało żyznej glebie, a także suchej lub wilgotnej. Roślinę sadzimy do dołka o głębokości około 40 cm i uważamy, aby korzenie nie podwijały się. 

Czego nie lubi jagoda kamczacka?

Te owoce przepadają za światłem, ale także znosi miejsca o lekkim zacienieniu. 

W jakich krajach możemy spotkać jagodę kamczacką?

Kolejną ciekawą informacją i jednocześnie ostatnią, jaka znajdzie się w dzisiejszym artykule to będą kraje w, których występują te owoce. A mianowicie będzie to m.in.:

-Chiny 

-Rosja 

-Północna Azja 

-Syberia

Dżem z jagody kamczackiej

Składniki 

-1 kilogram jagody kamczackiej 

-O,5 kilograma cukru 

-2 łyżki wody 

Przygotowanie:

Do garnka z podwójnym dnem dodajemy umyte owoce jagody kamczackiej, posypać je cukrem i dodać wodę. Od czasu do czasu mieszać aby jagody nie przywarły do dna garnka. W międzyczasie myjemy dokładnie słoiki i nakrętki, a następnie w piekarniku wyprażyć około od 10 do 15 minut w temperaturze od 120 do 150 stopni celsjusza. 

Nalewka 

Składniki

-1 kilogram jagody kamczackiej 

-kilogram cukru 

-0,5 litra wody 

Przygotowanie

Umieszczamy 1 kilogram owoców jagody kamczackiej w dużym słoju, zalewamy 0,5 litrem wódki i 0,5 litra spirytusu. Następnie szczelnie zamykamy i odstawiamy w ciemne miejsce na 6 tygodni. 

Sok z jagody kamczackiej 

Składniki

-kilogram owoców jagody kamczackiej

-0,5 litra wody 

-kilogram cukru bądź innego słodzika 

Przygotowanie

Do garnka wrzucamy 1 kilogram owoców, dodajemy 0,5 litra wody oraz 1 kilogram cukru, bądź innego słodzika. Gotujemy przez 20 minut na małym ogniu, a następnie gotowy sok przelewamy przez gęste sito do butelek i pasteryzujemy przez okres czasu około od 15 do 20 minut.

Koktajl 

Składniki 

-Banan zamrożony 

-Malina 

-Jagoda kamczacka 

-Miód 

-Masło orzechowe 

-Mleko 

Przygotowanie 

W blenderze miksujemy zmrożonego banana, maliny, jagodę kamczacką, miód, masło orzechowe i mleko. Do uzyskania gęstej konsystencji. 

Uwaga!!!

Ważną informacją będzie to, że należy tą czynność należy wykonać dość szybko. Tak, żeby owoce się nie rozmroziły. 

Sałatka z jagody kamczackiej 

SKŁADNIKI:

-garść roszponki 

-100 gramów sera typu feta z mleka krowiego 

-½ szklanki jagody kamczackiej 

-od 8 do 10 truskawek 

-2 łyżki płatków migdałowych 

składniki na dressing 

-4 łyżki oliwy z oliwek 

-1 ząbek czosnku 

-1 łyżka octu winnego białego 

-1 łyżeczka miodu 

-Sól 

-Świeżo mielony pieprz 

Przygotowanie 

Czosnek przeciskamy przez praskę, a następnie łączymy z pozostałymi składnikami dressingu aż uzyskamy sos o jednolitej konsystencji.Płatki migdałowe prażymy na suchej patelni.Truskawki pozbawiamy szypułek i kroimy na ćwiartki.Na półmisek wykładamy na przemian roszponkę, truskawki, jagody kamczackie, podzielony na mniejsze kawałeczki kozi feta oraz płatki migdałowe. Całość polewamy dressingiem i posypujemy kwiatami begonii.

DODATKOWE UWAGI:

Kwiaty begonii dopełniają całości kompozycji, nadając sałatce bardzo fajnego kwaskowatego smaku, ale jeśli nie macie ich pod ręką możecie dodać do roszponki szczaw lub po prostu pominąć, tudzież dodać kiełki jarmużu, które ciekawie będą się tu prezentować.

Jeśli nie uda Wam się nabyć jagody kamczackiej, zastąpcie ją naszymi rodzimymi jagódkami.

Domowy budyń z nasionami Chia i jagodami kamczackimi

Składniki 

-2 szklanki mleka

-3 płaskie łyżki nasion chia 

-4 żółtka

-3 łyżki cukru 

-3 czubate łyżki mąki ziemniaczanej

-opcjonalnie 2 krople aromatu waniliowego 

-garść owoców jagody i truskawki 

Przygotowanie

Odlej pół szklanki mleka. Możesz je lekko podgrzać. Dodaj 3 łyżki nasion Chia i odstaw na blat, na 30 minut do napęcznienia.1,5 szklanki mleka, mąkę ziemniaczaną, cukier i żółtka umieścić razem w rondelku. Ustaw małą moc palnika. Mieszaj całość przez kilka minut do zgęstnienia i zagotowania budyniu. Warto użyć rózgi kuchennej. Na koniec dodaj pozostałe mleko z Chia. Mieszaj energicznie jeszcze do 1 minuty i wyłącz.Najlepiej smakuje na ciepło z owocami jagód kamczackich i truskawkami

Linki do produktów, które w składzie zawierają jagodę kamczacką: