Jak wykorzystać przeterminowaną oliwę z oliwek?
Mówi się, że jakość oliwy z oliwek pogarsza z upływem czasu. W skutek czego traci swoją oryginalną jakość i swoje początkowe właściwości. Więc dlatego, gdy upłynie data przydatności do spożycia najlepiej się sprawdzi jako środek kosmetyczny na włosy i skórę, lub do smażenia.
Czy oliwę można trzymać w plastiku?
Jeśli już mówimy o przechowywaniu oliwy z oliwek. To przechowywanie jej w plastiku należy unikać.
Oliwa z oliwek na co pomaga?
Ciekawą informacją jest to, że oliwa z oliwek pomaga w miażdżycy, kamicy żółciowej, zaparciach i wielu innych problemach żołądkowych.
Na jakim oleju nie można smażyć?
Oleje, które możemy zaliczyć do tych co się nie nadają do smażenia, które będą się szybko utleniały pod wpływem wysokiej temperatury będą to m.in. olej słonecznikowy, sojowy, z pestek winogron, kukurydziany oraz z pestek dyni.
Oliwa z oliwek i jej pochodzenie
No dobrze dowiedzieliśmy się już jak możemy go wykorzystać to znaczy nie tylko w kuchni, ale także w kosmetyce, jak również o jego właściwościach prozdrowotnych. To teraz przyszła kolej na odpowiedź na pytanie jakie właściwie ta oliwa z oliwek ma pochodzenie. Otóż historia oliwy przypada na rok 3000 r. p.n.e .Uważa się, że to drzewo pochodzi ze starożytnej Mezopotamii, ale to Fenicjanie przyczynili się do tego, aby pomóc rozprzestrzenić się tego drzewa oliwnego między innymi w rejonie basenu Morza śródziemnego. A uważa się, że na Polskie stoły trafiła za pośrednictwem królowej Bony.
Oliwa z Oliwek jak produkt wykorzystywany w kosmetyce
Kolejną informacją jaką możemy się dowiedzieć z różnych źródeł jest to, że oliwę z oliwek możemy wykorzystać nie tylko w gastronomi, ale także w przemyśle kosmetycznym. Jest stosowana zarówno w pielęgnacji paznokci jak i w maskach do włosów. Oliwka ma właściwości m.in. poprawiające ukrwienie jak i rozgrzewające. Oliwę z oliwek możemy stosować do produkcji m.in. kremów, różnego rodzaju mydła, balsamów do ciała, ale również możemy go wykorzystać do produkcji asortymentu, który jest przeznaczony dla dzieci. Oliwę z oliwek możemy stosować do produkcji m.in. kremów, różnego rodzaju mydła, balsamów do ciała, ale również możemy go wykorzystać do produkcji asortymentu, który jest przeznaczony dla dzieci.
Ile może stać oliwa z oliwek po otwarciu?
Gdy mamy do czynienia z oliwą z oliwek dobrej jakości ona nie ma ścisłej daty do przydatności spożycia. Jest to naturalny produkt spożywczy. Oliwę z oliwek najlepiej jest przechowywać do 1 roku, gdy ją otworzymy. Powinna być przechowywana w chłodnym, ciemnym miejscu, jednocześnie unikając bezpośredniego nasłonecznienia.
Jakie są rodzaje oliw?
Teraz Wam przypomnę coś co w poprzednich także pisałam, ale to jest ciekawe, więc czemu by nie wspomnieć kolejny raz, a mianowicie jakie są rodzaje oliw:
1.Olej z pierwszego tłoczenia- To są takie oleje, które są wytwarzane przy użyciu tylko i wyłącznie procesów mechanicznych jak i również co najważniejsze to w niskich temperaturach. Nie wymaga dalszej obróbki chemicznej i nadaje się, aby od razu można byłoby go zacząć używać
2.Olej Extra Virgin- Jest to olej, który jego kwasowość jest mniejsza, lub jest równa 0,8%. Idealnie nadaje się do dań na zimno między innymi sałatki, ale także sosów na tego typu oliwie zaleca się krótkotrwałe smażenie
3.Oliwa Virgin- To jest olej, który jego kwasowość wynosi więcej niż 2,0%. Sprawdza się idealnie do przygotowywaniu potraw za równo na ciepło jak i na zimno
4.Olej niezdatny do spożycia inaczej zwany lampante – Jest to olej, który jego kwasowość wynosi więcej niż ,2,0%
5. Oleje inne niż pierwszego tłoczenia – To są takie oleje, które są otrzymywane przy zastosowaniu rozpuszczaliników, lub z wykorzystaniem innych środków chemicznych w wysokich temperaturach
6. Rafinowana oliwa z oliwek w tym procesie jest jeszcze nie zdatna do spożycia. W procesie rafirmacji zmniejsza się takie rzeczy jak kwasowość oleju, który jednocześnie eliminuje on wiele korzystnych substancji. Kwasowość tych olei rafinowanych nie może przekraczać 0,3%. Zalecana jest do gotowania, ale również smażenia jest doskonałym zamiennikiem olejów, które są wytworzone z nasion
7. Oliwa z oliwek, który nie jest z pierwszego tłoczenia-Mieszanka oliwy z oliwek, która jest rafinowana i oliwa, która pochodzi z pierwszego tłoczenia o kwasowości wynoszącej poniżej 2%. Kwasowość tej mieszaniny nie może przekraczać 1%.
8. Surowa oliwa z oliwek ze skrawek- Skrawki jest to produkt odpadowy, który pochodzi z procesu ekstrakcji oleju z pierwszego tłoczenia. Te części stałe oliwki, z których nie możemy wydobyć mechanicznie większej ilości oleju na zimno są, one poddawane działaniu rozpuszczalnika jak również wysokiej temperatury.
9.Oliwa z oliwek ze skrawek- To jest mieszanka dwóch olei oleju rafinowanego są łączone ze skrawkami z olejem z pierwszego tłoczenia i jego kwasowość wynosi poniżej 2%. A kwasowość mieszaniny nie może przekraczać 1%.
Starożytna metoda produkcji oleju
A teraz pora przypomnieć, jak powstaje olej:
1. Świeżo zebrane oliwki są mielone na jednolitą masę za pomocą kamiennych kamieni młyńskich
2.Podczas procesu przędzenia, płyn zawierający cenny olej jest oddzielany od tej owsianki
3.Jest gromadzonych w specjalnych pojemnikach, w których może osiąść przez kilka godzin. Jednocześnie składnik oleju unosi się na powierzchnie i wtedy jest zbierany przez specjalne marki
4.Pierwszy tłoczony olej jest niewiarygodnie silnym lekiem, więc po filtracji jest starannie zbierany i używany dopiero po końcowym dojrzewaniu, po upływie półtora miesiąca
5. Pozostała masa jest zbierana w płóciennych workach i ponownie ściskana, umieszczając ją pod uciskiem. Aby przyspieszyć proces, ładunek jest podgrzewany gorącą wodą
Drugi olej spinowy nadaje się tylko do gotowania lub do celów technicznych
Czy oliwa może być tylko z oliwek?
Słowo oliwa jest zarezerwowane tylko i wyłącznie dla soku wyciśniętego z oliwek. Zatem powiedzenie oliwa z oliwek to masło maślane. Zatem powinniśmy mówić po prostu
Oliwa, olej z oliwek lub olej oliwkowy, tak samo jak mówimy olej słonecznikowy olej z pestek dyni, olej z orzechów itd. Warto wiedzieć, że aby uzyskać jeden litr oliwy z oliwek trzeba zmiażdżyć ok 5-6 kilogramów oliwek.