Jakie zioła można stosować, by obniżyć cholesterol LDL? Czy warto zmienić skład spożywanych posiłków?

Cholesterol to związek chemiczny. Komórki cholesterolu w ujęciu teoretycznym powiązane są błonami zwierzęcymi. Cholesterol występuje w dwóch rodzajach:

  • Cholesterol HDL –nazywany „dobrym cholesterolem”. Nieszkodzący,  naszemu organizmowi. Wyższy poziom tego cholesterolu jest wręcz zalecany. 
  • Cholesterol LDL – ten dający negatywne skutki dla optymalnego funkcjonowania naszego organizmu. Cholesterol LDL jest zwanym „złym cholesterolem”. Podwyższona przez długi czas ilość cholesterolu LDL niesie ze sobą spustoszenie w organizmie człowieka. Zaniedbania w tym aspekcie mogą zmienić Twoje życie na gorsze.

Nadmiar we krwi „złego” cholesterolu może być niebezpieczny dla zdrowia, ponieważ: 

  • uszkadza tętnice – zwiększając ilość nowych blaszek miażdżycowych w organizmie, 
  • sprzyja powstawaniu zakrzepów i innym  dolegliwościom sercowo-naczyniowym.

Z innej strony spożywane w odpowiednich ilościach nienasycone kwasy tłuszczowe to „dobre” tłuszcze , które pomagają podnieść poziom „dobrego” cholesterolu i niosą ze sobą wiele korzyści zdrowotnych. Występują one  zwłaszcza w różnego rodzaju: olejach takich jak:

  • oleju rzepakowym,
  •  oleju lnianym 
  • oliwie z oliwek, 

A także w innych produktach diety takich jak:

  • oleistych suszonych owocach,
  •  awokado, 
  • Warzywa, np. brokuł, szpinak. 

Wysoki cholesterol? Czynniki mogą być też inne i nie wymienione. Oto niektóre powody, skąd może wziąć się kłopot. 

  • Historia rodzinnawysokiego cholesterolu,
  • Dieta bogata w tłuszcze, zwłaszcza te nasycone,
  • Nadwaga,
  • Całkowity brak lub niski poziom codziennej aktywności fizycznej,
  • Wysokie spożycie alkoholu,
  • Nałogi tj. palenie papierosów,
  • Nadciśnienie,
  • Brak błonnika w naszej codziennej diecie.

Niektóre choroby, które powiązane są z wysokim poziomem „złego” cholesterolu to między innymi: 

  • cukrzyca,
  • choroby nerek, 
  • choroby wątroby.

Czego unikać, gdy masz za wysoki ten „zły” cholesterol?

  • Czerwone mięso,
  • Potrawy smażone,
  • Dania gotowe,
  • Śmietana,
  • Majonez.

Jak obniżyć poziom cholesterolu? 

Zbyt wysoki poziom „złego cholesterolu” (LDL) jest na ogół bezpośrednim skutkiem naszego złego trybu życia, niezrównoważonych nawyków żywieniowych, a także pośpiechem. Stres może też się do tego przyczynić, wówczas źle się odżywiamy (zwracamy mniej uwagi na zdrowe posiłki i ich jakość).

Co  warto spożywać lub dodać do naszej diety, by zredukować poziom cholesterolu? 

  • oliwa z oliwek,
  • olej rzepakowy,
  • orzechy włoskie,
  • orzechy laskowe, 
  • migdały,
  • otręby owsiane,
  •  soja, 
  • jabłko,
  • mięso z kurczaka
  • mięso z indyka
  • herbata zielona zamiast tradycyjnej i popularnej herbaty czarnej,
  • zalecana większa ilość wody w codziennym jadłospisie.

W redukcji „złego” cholesterolu warto zwrócić uwagę na zioła i przyprawy takie jak:

  • imbir
  • kurkuma
  • hibiskus
  • karczoch
  • kozieradka
  • oregano

Dlaczego akurat te wspomniane zioła i przyprawy? Oto kilka przykładów.

Herbata z hibiskusa potrafi znacząco obniżyć ciśnienie krwi. Hibiskus może pomóc osobom z dyslipidemią, by lepiej zrównoważyć lub zapanować nad poziomem cholesterolu. Wysoki poziom złego cholesterolu i wysokie ciśnienie krwi istotne czynniki, które mają szkodliwy wpływ na zdrowie. 

Z kolei przeciwutleniające i przeciwzapalne działająca kurkuma może chronić nas przed dolegliwościami nieodłącznie związanymi z naszym sercem. Kurkuma pomaga także w równoważeniu poziomu cholesterolu.

Może pomóc też cynamon, który to  jest jednym z najbardziej antyoksydacyjnych pokarmów. Przeciwutleniacze zapobiegają utlenianiu się kwasów tłuszczowych (zwłaszcza cholesterolu). Zwiększone mikrokrążenie to rezultat dodawania kurkumy do codziennej diety. Niekiedy przeciwutleniacze występujące  w cynamonie hamują apetyt. Co to daje? Przekonasz się o tym, kiedy próbujesz kontrolować i pilnować swoją wagę. Inną zaletą cynamonu jest jego wpływ na regulację metabolizmu. Mając na uwadze ten ostatni czynnik, dlatego też cynamon jest ważnym elementem diety dla diabetyków.

To taka ciekawostka, iż kardamon to jedna z najdroższych przypraw na świecie. Dodając go do potraw możemy liczyć się z tym, iż pobudzi nasz organizm do działania. Dodatkowo może obniżyć  poziom cholesterolu we krwi. Niektórzy twierdzą nawet, że kardamon zapobiega rozwojowi chorób nowotworowych.

Linki: