Jam buraczek jest czerwony, mogę także być kiszony

Wierszyk o buraku- Ćwikła

Raz buraczek nieboraczek
Zaczerwienił się jak raczek:
„Toż gałgaństwo jest niezwykłe,
Żeby robić ze mnie ćwikłę
I ucierać razem z chrzanem.
Nie, to wprost jest niesłychane!”

Na to chrzan, choć był utarty,
Z gniewu zgorzkniał nie na żarty
I powiedział w irytacji:
„Nie rozumiem, z jakiej racji
Jakiś burak za pięć groszy
Przy mnie tutaj się panoszy!”

Burak swoje, a chrzan swoje,
Zaperzyli się oboje,
Nie wiadomo, kto ma rację,
A tu czas już na kolację,
Więc przy stole goście siedli
I do mięsa ćwikłę zjedli.

Nie ma chrzanu ni buraka.
Ot – i cała bajka taka. 

Burak ćwikłowy – jest to podgatunek buraka zwyczajnego. Występuje w formie jednorocznej, dwuletniej, a także trwałej. Jego uprawa była możliwa już w czasach starożytnych, jednak forma obróbki różniła się znacznie od współczesnej. 

Krótka charakterystyka buraka czerwonego 

Burak jest warzywem, które posiada jadalny korzeń. Występuje w barwach żółtej, czerwonej, jak również białej. Warzywo to jest przykładem rośliny dwuletniej; w pierwszym roku uprawy tworzy się korzeń spichrzowy oraz rozeta liści, natomiast w drugim wytwarza się pęd kwiatostanowy. Kształt korzenia zależny jest od odmiany buraka. Długość okresu wegetacji zależna jest od kształtu korzenia (korzenie wydłużone mają dłuższy okres wegetacji od korzeni okrągłych i półkolistych). Warzywo, jakim jest buraczek czerwony, powszechnie uprawia się w Polsce. Młode liście można spożywać w formie botwiny. Jego nasiona najczęściej wysiewane są w kwietniu, a okres wzrostu trwa 3-4 miesiące. Warzywo to nie wymaga specjalnych warunków glebowych.

Właściwości zdrowotne buraka czerwonego

Przyszedł czas, aby wspomnieć o właściwościach zdrowotnych, jakie niesie za sobą wprowadzenie do diety buraka czerwonego:

  • Usprawnienie pracy układu krwionośnego 
  • Zapobiega zwapnianiu naczyń krwionośnych 
  • Obniża ciśnienie tętnicze krwi w naszym organizmie 
  • Korzystnie wpływają na wzmocnienie odporności
  • Mają działanie wykrztuśne 
  • Pomaga w walce z bezsennością
  • Pozytywnie wpływają na koncentrację i pamięć
  • Działanie antynowotworowe 
  • Zwalczanie zgagi
  • Łagodzi uderzenia gorąca oraz uporczywe migreny 
  • Usprawnia pracę układu mięśniowego 

Witaminy zawarte w buraku 

A teraz powiemy o witaminach i innych składnikach, jakie zawiera burak czerwony:

-magnez

– żelazo

– kwas foliowy

– witamina C

– błonnik 

– wapń

– cynk

– potas 

– antocyjany 

Burak czerwony- przeciwwskazania do jego spożywania 

Uważam, że jest to najodpowiedniejszy moment na przedstawienie, jakie istnieją przeciwwskazania do spożywania buraczków czerwonych. A będą to m.in.:

-Nie zaleca się jedzenie buraków osobom z niedociśnieniem, dną moczanową, kamicą nerkową (zawiera znaczne ilości szczawianów)  

-Buraki nie są wskazane dla osób cierpiących na cukrzycę, gdyż mają wysoki indeks glikemiczny   

Sałatka z buraków czerwonych:

Składniki:

3 duże buraki ćwikłowe;

1 mała cebula;

1 jabłko;

3 ogórki kiszone; 

4 łyżki oliwy z oliwek;

cukier, sól, pieprz do smaku.

Sposób wykonania:

Umyte buraki zawinąć w folię aluminiową. Piec je ok. 60-90 min., w temperaturze 200 ºC. 

Przestudzone buraki obrać ze skórki.

Buraki i jabłka zetrzeć na tarce o grubych oczkach. 

Ogórki kiszone oraz cebulę posiekać drobno. 

W misce umieścić razem tarte buraki oraz jabłka. Posypać je cukrem, solą oraz pieprzem. Dodać pozostałe składniki. Sałatkę polać oliwą z oliwek.

Przepis na kiszone buraki

SKŁADNIKI

1 KG BURAKÓW

2 ZĄBKI CZOSNKU

1 KAWAŁEK KORZENIA CHRZANU

1 LIŚĆ LAUROWY

2-3 KULKI ZIELA ANGIELSKIEGO

1 L WODY

2 ŁYŻKI SOLI

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

Buraki dokładnie umyć, obrać i pokroić w kostkę lub plasterki.

Buraki ułożyć w czystym, wyparzonym słoju, dodać czosnek, chrzan i przyprawy.

Sól wymieszać z wodą, solanką zalać warzywa w słoiku.

Słoik zakręcić i odstawić w chłodne i ciemne miejsce na kilka dni. Optymalna temperatura to ok 10 st.C.

Buraczki powinny być gotowe po 4-7 dniach. Po otwarciu należy zdjąć pianę z wierzchu, sok przelać do czystych butelek.

Sok i buraki należy przechowywać w lodówce nie dłużej niż 3 tygodnie.

Kiszone buraki- sposób użycia 

Kiszone buraki możemy przygotować na wiele sposobów, a będzie to m.in.:

-Barszcz z kiszonych buraków 

-Sok z kiszonych buraków 

-Sałatka z kiszonych buraków 

-Kiszony burak jako dodatek do kanapek 

Czego nie lubią buraki?

Burak będzie rósł źle obok ziemniaków, marchwi, szpinaku, pomidorów i szczypiorku.

Gdzie burak czuje się najlepiej

Kolejną informacją, która z pewnością zaciekawi wielu z Was, a mianowicie będzie mowa o tym, gdzie burak czuje się najlepiej. Dobrze jest posadzić je m.in.: obok grochu, ogórka, kapusty, kalarepy, rzodkiewki oraz truskawki. Możemy też posadzić buraki blisko ziół: czosnku, kopru, kolendry czy kminku. 

Czy wiesz, że…?

Wszystkie odmiany buraka pochodzą od buraka dzikiego. Rośnie on do dzisiaj na Bliskim Wschodzie, między wybrzeżami Morza Śródziemnego oraz Czarnego, w okolicach Morza Kaspijskiego, a także w Indiach.

 Linki: