Kasza gryczana pomaga obniżyć poziom cholesterolu i nie tylko

Kasza gryczana- Jest to kasza, którą się wytwarza z obłuskanych nasion gryki zwyczajnej. A ze zmielonej kaszy gryczanej całej, inaczej nazywanej białą lub prażoną może powstać mąka gryczana. 

Jakie są rodzaje kaszy gryczanej?

Pierwszą rzeczą jaką opiszę w dzisiejszym artykule będzie to z jakimi rodzajami kaszy gryczanej możemy się spotkać. A będzie to m.in.:

Kaszę gryczaną nieprażoną (zwaną też zwykłą lub białą) możemy podzielić na: 

-Łamaną 

-całą

-Łamaną drobną (kasza krakowska)

Natomiast gryczaną prażoną dzielimy na:

-Łamaną 

-Całą

Okres, w którym możemy przechowywać tą kaszę wynosi 10 miesięcy. 

Jak powstaje kasza gryczana?

Myślę, że to jest odpowiedni moment na to, aby opowiedzieć Wam moi drodzy czytelnicy o, tym jak powstaje kasza gryczana. Będę opisywała krok po kroku. 

1.Pierwszą rzeczą jaką należy zrobić to oczyścić ją z wszelkich zanieczyszczeń i innych zbóż, które mogą się zapodziać 

2.Następny krok nazywa się sortowaniem, czyli to jest nic innego jak usunięcie ziaren drobnych, które mają niepełną wartość odżywczą

3.Parowanie/suszenie ten krok ma na celu to, żeby pozbyć się gorzkiego posmaku, poprawić barwę ziaren

4.Frakcjonowanie według wielkości ziarna 

5.Obłuskiwanie to nic innego jak usunięcie łusek

6.Przesiewanie uzupełniające 

7. Na koniec łączymy kaszę, którą uzyskaliśmy z różnych frakcji

Jakie składniki odżywcze możemy spotkać w kaszy gryczanej?

Kolejną ciekawą informacją, która będzie dotyczyła dzisiaj omawianej kaszy gryczanej. Jest to, jakie składniki odżywcze możemy spotkać w kaszy gryczanej. A będzie to m.in.:

-Białko

-Tłuszcz

-Węglowodany

-Błonnik 

-Gluten 

-Woda

-Miedź 

-Mangan

-Magnez

-Żelazo

-Niacyna

-Fosfor

-Kwas foliowy

-Flawonoidy

-Polifenole

-Potas

Na co może nam pomóc jedzenie kaszy gryczanej?

Następną rzeczą, jaką opiszę będzie to na co może nam pomóc jedzenie kaszy gryczanej. A będzie to m.in.:

-Pomaga poprawić pracę serca i uregulować ciśnienie krwi

-Pomaga na układ trawienny 

-Reguluje poziom cukru we krwi

-Pomaga utrzymać prawidłową wagę

W jakich przypadkach nie jest wskazane spożywanie kaszy gryczanej?

Uważam, że ta informacja będzie najistotniejszą, która się znajdzie w dzisiejszym artykule. A będzie mowa o przeciwwskazaniach, które dotyczą kaszy gryczanej. Wyróżniamy takie przeciwwskazania jak m.in.:

-Alergia, przy której może pojawić się m.in.: trudności z oddychaniem, kichanie, kaszel, pokrzywka, obrzęk, a w skrajnych przypadkach może wystąpić anafilaksja

-Choroba nerek

-Zaburzenia krzepliwości krwi

-Zespół jelita drażliwego i inne schorzenia, które dotyczą przewód pokarmowy

Linki do produktów, które w składzie zawierają kaszę gryczaną:

Przepis na Kasza gryczana z boczkiem, bobem i pieczarkami 

Składniki

-300 gramów kaszy gryczanej 

-150 gramów bobu

-1 kostka do mięs pieczeniowa

-5 plastrów boczku wędzonego

-5 sztuk pieczarek

-2 łyżki oleju

 Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Bób ugotuj w lekko osolonej wodzie, wystudź i obierz z łupin. Pieczarki pokrój w ósemki.

Krok 2

Boczek pokrój w drobną kostkę i podsmaż w rondlu na rozgrzanym oleju. Dodaj pieczarki i smaż chwilę razem.

Krok 3

Do rondla wsyp kaszę i wlej 450 ml ciepłej wody. Następnie, aby danie nabrało pełnego smaku dodaj Kostkę do mięs pieczeniową. Wymieszaj ją w wodzie i zagotuj.

Krok 4

Zmniejsz ogień i gotuj kaszę do momentu wchłonięcia całego płynu. Garnek zdejmij z ognia, przykryj i odstaw na 10 minut.

Krok 5

Na kilka minut przed końcem wsyp do garnka również przygotowany bób, wymieszaj i ponownie przykryj garnek.

Kasza gryczana z warzywami

Składniki

-2 opakowania kaszy gryczanej 

-1 cebula 

-1 cukinia

-1 opakowanie pomidory pelatti z puszki 

-1 bakłażan 

-3 ząbki czosnku 

-1 żółta papryka

-1 czerwona papryka 

-1 zielona papryka

-2 łyżki kapary

-1 ostra papryka chilli

-100 ml oliwy z oliwek 

-1 bulion warzywny

-1 łyżka suszonego oregano 

-1 łyżeczka suszonego tymianku 

-1 gałązka rozmarynu 

-100 gramów jogurtu naturalnego

-Szczypta pieprzu czarnego mielonego

-Szczypta soli 

-Szczypta cukru do smaku 

 Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Cukinię bakłażana paprykę i cebulę pokrój w kostkę grubości od 1 do 1,5 cm. Warzywa przełóż do miski obtocz w oliwie, przełóż na blachę wyłożoną pergaminem wstaw do nagrzanego do 200*C piekarnika na około 20 do 30 minut. Warzywa w międzyczasie przemieszaj co najmniej dwa razy.

Krok 2

Posiekaj czosnek, chili i rozmaryn.

Krok 3

W 400 ml gotującej się wody rozpuść kostkę rosołową. Powstałym bulionem zalej kaszę gotuj, najlepiej w kąpieli wodnej aż całkowicie wchłonie wodę i zrobi się miękka.

Krok 4

W garnku rozgrzej oliwę podsmaż na niej czosnek z chili, dodaj puszkę pomidorów pelati, kapary, jogurt upieczone warzywa oraz tymianek rozmaryn i oregano. Sos możesz doprawić odrobiną soli i cukru, o ile zachodzi taka potrzeba. Do gorącego sosu przełóż kaszę i wymieszaj.

Linki do produktów