Kasza Jaglana- słów kilka o jej wpływie na nasze zdrowie

Pochodzenie kaszy jaglanej

Kasza Jaglana jest jedną z najstarszych kasz, zawiera w sobie wiele cennych i prozdrowotnych właściwości. Otrzymuje się ją z ziaren jednego z najstarszych zbóż jakim jest proso – było ono uprawiane już w epoce neolitu, ponad 4000 lat temu. Kasza jaglana dopiero niedawno została bardziej doceniona i coraz częściej pojawia się na naszych stołach zastępując: ziemniaki,ryż czy makaron.

Właściwości lecznicze kaszy jaglanej 

Kasza jaglana inaczej nazywana również jagłą lub krupem,ma w sobie wiele wartości odżywczych i zdrowotnych potwierdzonych wieloma badaniami naukowymi. Wiele osób za najzdrowszą z kasz uważa kaszę gryczaną jednak nie jest to do końca prawdą – kasza  jaglana  nie odbiega od kaszy gryczanej pod względem wartości odżywczych, jest niezwykle bogata w witaminy oraz składniki mineralne.

Kasza jaglana dostarcza do naszego organizmu cynk oraz krzem. Reguluje on pracę układu odpornościowego, a także korzystnie wpływa na kondycję paznokci, włosów i skóry.  Ponadto krzem poprawia mineralizację kości oraz zapobiega odwapnieniu stawów. Dzięki zawartości aminokwasów bierze również udział w produkcji kolagenu. Jedząc odpowiednią ilość prosa (kaszy jaglanej) możemy poprawić kondycję naszej skóry, jej elastyczność, a także może zmniejszyć widoczność zmarszczek. Według badań naukowych kasza ta jest jako jedyna spośród kasz zasadotwórcza. Dzięki temu odkwasza organizm i pomaga w zachowaniu równowagi kwasowo – zasadowej. Proso ma także działanie moczopędne, wspiera prawidłowe funkcjonowanie śledziony, trzustki oraz żołądka. Kasza jaglana w swoim składzie ma także lecytynę, która z kolei wpływa na prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego i mózgu.  Co więcej zmniejsza stężenie cholesterolu, a co za tym idzie zmniejsza ryzyko wystąpienia chorób sercowo naczyniowych ( zawał serca, udar mózgu ). Kasza jaglana ze względu na małą zawartość błonnika w przeciwieństwie do kaszy gryczanej jest lekkostrawna. Dlatego też właśnie ta kasza jest jednym z pierwszych produktów podawanych niemowlętom w trakcie rozszerzania diety. Jednocześnie proso to bogate źródło białka co zatem wpływa na zachowanie sytości przez dłuższy okres czasu. Dzięki temu kasza jaglana będzie bardzo dobrym urozmaiceniem diety wegańskiej i wegetariańskiej 

Witaminy i minerały zawarte w kaszy jaglanej 

  • żelazo
  • fosfor 
  • magnez
  • witaminy z grupy B ( B1, B6,B6,B3,B9 )
  • mieź
  • wapń
  • potas
  • witamina E
  • cynk
  • krzem

Dla kogo polecana jest kasza jaglana

  • osoby chorujące na niedokrwistość ( z uwagi na dużą zawartość żelaza)
  • osoby zmagające się z migreną
  • kobietom, które podczas miesiączki odczuwają dokuczliwe bóle i skórcze ( z uwagi na wysoka zawartość magnezu)
  • osoby z nadciśnieniem, cukrzycą typu II, podwyższonym cholesterolem ( z uwagi na to, że może obniżyć poziom insuliny i glukozy we krwi )
  • osoby z nietolerancją glutenu, chorujące na celiakię ( z uwagi na to, że nie zawiera glutenu )
  • osoby mające problem z trawieniem ( z uwagi na dużą zawartość błonnika, który wspomaga trawienie )
  • osoby z ryzykiem chorób serca i układu krwionośnego ( z uwagi na wysoką zawartość magnezu )
  • osoby mające problem z układem odpornościowym ( z uwagi na zawartość wielu składników odżywczych )
  • osoby mające skłonność do chorób grzybiczych ( z uwagi na właściwości przeciwgrzybicze)
  • osoby z nietolerancją laktozy

Przeciwwskazania do spożywania kaszy jaglanej

Choć kasza jaglana jest zdrowa i często stosowana do różnych diet nie wszyscy powinni ją spożywać. Kasza ta nie jest polecana dla:

  • osób cierpiących na różne dolegliwości związane z jelitami gdyż może wywołać ból żołądka, niedrożność jelit czy wzdęcia
  • osoby chorujące na tarczycę – niedoczynność
  • osoby chorujące na Hashimoto

Jak przygotować kaszę jaglaną

Przed gotowaniem kaszę jaglaną należy przelać wrzątkiem aby wyeliminować jej gorzki posmak. Najlepiej poddać ją hartowaniu –  na zmianę przepłukiwać raz ciepłą, raz zimną. Aby pozbyć się goryczki w smaku kaszę jaglaną możemy także podprażyć na patelni przed gotowaniem. Odpowiednio przygotowaną oraz ugotowaną kaszę jaglaną można wykorzystać  na wiele sposobów. Ze względu na neutralny smak kasza jaglana może być użyta do dań słodkich, słonych czy nawet pikantnych. Może ona stanowić podstawę pożywnego śniadania, dodatek do obiadu. Ugotowana kasza wykorzystywana jest również do pieczenia bezglutenowych ciast, jarskich zapiekanek. Z kaszy jaglanej można przygotować napój jaglany stanowiący alternatywę mleka krowiego dla osób zmagających się z nietolerancją laktozy. 

Pamiętać należy także o odpowiednim przechowywaniu kaszy jaglanej. Zawiera ona dużo tłuszczu, przez co szybko może zjełczeć. Kaszę tą najlepiej od razu po zakupie przesypać do szczelnie zamkniętego pojemnika i umieścić w zacienionym miejscu.

Przykładowy przepis 

KASZA JAGLANA Z JABŁKIEM I CYNAMONEM

Składniki na 2 porcje:

  • ½  szklanki kaszy jaglanej
  • 1 szklanka mleka
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżeczka miodu
  • 2 średniej wielkości jabłka
  • 1 łyżeczka cynamonu

Sposób przygotowania:

Kaszę jaglaną wsyp do garnka, zalej mlekiem i gotuj przez około 15 minut.

W międzyczasie na rozgrzanej patelni rozpuść masło z miodem.

Jabłka obierz i pokrój na mniejsze kawałki. Następnie dodaj je na patelnię. Duś przez kilka minut, aż jabłko będzie miękkie.

Połącz kaszę z jabłkami i posyp danie cynamonem. Wszystko dokładnie wymieszaj.

Linki do sklepu