Kasza jęczmienna- rodzaje, właściwości i korzyści zdrowotne

Kasza jęczmienna wyrabiana jest z ziaren jęczmienia zwyczajnego. Na terenie Polski ten rodzaj występuje najczęściej, bo stanowi aż 70/5 wszystkich rodzajów tego wyrobu. 

Do jej wytworzenia najbardziej nadaje się ziarno posiadające następujące cechy charakterystyczne, mianowicie: posiadają cienką łuskę, szkliste, o dużej zawartości białka, wyrównane oraz o jasnym bielmie. Jest ono bardziej wytrzymałe, gdy posiada dużą zawartość białka w swoim składzie, a także jego szklisty rodzaj nie ulega zniszczeniom podczas obróbki. Kasza nie rozkleja się wówczas, gdy poddawana jest gotowaniu. Najlepsza jakościowo kasza powinna mieć barwy: jasnoszarą (z odcieniem żółtym lub zielonym), mająca określony smak i zapach (dopuścić można też ziarna o barwie brązowej, ale w znikomej ilości). Ważne są również: zawartość ziaren niedołuskanych oraz nieobłuskanych, ich wilgotność, a także zawartość zanieczyszczeń nieorganicznych, jak i organicznych. 

Rodzaje kaszy jęczmiennej:

W tej części artykułu dowiecie się, Moi Drodzy Czytelnicy, jakie występują rodzaje kasz jęczmiennych. A są to między innymi: 

– pęczak- jest to całe ziarno, nieposiadające łuski 

– pęczak obtaczany (pęczak jęczmienny kujawski)- charakteryzuje go to, że posiada całe ziarno bezłuskowe, polerowane i obtaczane (czas jego przechowywania wynosi do 10 miesięcy)

– kasza jęczmienna łamana (wiejska)- jest to rodzaj kaszy nie polerowanej, obłuszczonej, oczyszczonej i pokrojonej. Wyróżnia się 3 jej gatunki: drobną, średnią i grubą. 

– kasza perłowa (jęczmienna mazurska)- kasza polerowana, łamana (pęczak poddawany polerowaniu oraz łamaniu na większe części). Występuje w formie ziaren drobnych, średnich i grubych. Przechowywać ją można przez okres 9 miesięcy. 

– kasza perłowa prażona

Witaminy i inne składniki odżywcze występujące w składzie kaszy jęczmiennej

Ta część będzie poświęcona witaminom, jak i innym składnikom występującym w składzie kaszy jęczmiennej. A są to między innymi: 

– beta- glukany mają korzystny wpływ na niwelowanie złego cholesterolu oraz regulują poziom cukru we krwi, a także pozytywnie wpływają na układ odpornościowy

– węglowodany

– białka

– błonnik- pomaga utrzymać prawidłowy poziom glukozy we krwi, przez co skutecznie pomaga leczyć cukrzycę typu II oraz zapobiega powstawaniu nadwagi i otyłości

– tłuszcze 

– witaminy z grupy B

– witamina K

– witamina A

– witamina E

– selen

– magnez 

– potas

– fosfor

– wapń

Korzystne właściwości spożywania kaszy jęczmiennej

Można tu wymienić między innymi:

– jest idealnym składnikiem diety dla osób odchudzających się

–  zwalcza zaparcia

–  witaminy E i K usprawniają prawidłowy przepływ krwi oraz jej krzepliwość

– chroni przed wystąpieniem nowotworu jelita grubego

Przeciwwskazania do spożywania kaszy jęczmiennej:

Mowa tu między innymi o:

– nie jest polecany dla osób cierpiących na chorobę wrzodową, a także przy biegunce oraz wzdęciach 

– nietolerancja glutenu, czyli tzw. celiakia

– nie powinny jest spożywać małe dzieci 

Przepisy na dania z kaszą jęczmienną:

Pęczotto z pieczarkami i cukinią 

Składniki: 

  • kasza jęczmienna pęczak – 50 gramów,
  • pieczarki– 1 garść, 
  • cukinia – 0,5 sztuki, 
  • cebula – 0,5 sztuki, 
  • marchew – 1 sztuka,
  • czosnek – 1 ząbek, 
  • bulion warzywny – 1 szklanka, 
  • olej rzepakowy – 1 łyżeczka,
  • świeża natka pietruszki – 1 łyżka,
  • przyprawy: pieprz, sól. 

Przygotowanie: pieczarki i cebulę pokroić w kosteczkę, poddusić na patelni natłuszczonej olejem rzepakowym. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, doprawić odrobiną soli, pieprzem. Kaszę przepłukać, przełożyć na patelnię i chwilę smażyć, cały czas mieszając. Na patelnię wlać część bulionu, mieszać co jakiś czas, aż kasza wchłonie bulion. Dodać startą na grubych oczkach marchew i cukinię. Następnie dodawać kolejne porcje bulionu do momentu, aż kasza będzie miękka. Przed podaniem posypać świeżą natką pietruszki.  

Kasza jęczmienna na słodko 

Składniki: 

  • kasza jęczmienna perłowa lub łamana (drobna) – 50 g,
  • mleko – 1 szklanka, 
  • jabłko – 1 sztuka, 
  • orzechy włoskie – 3–4 sztuki, 
  • cynamon – pół łyżeczki.  

Przygotowanie: kaszę przepłukać, przełożyć do garnka, wlać około 150 ml mleka, zagotować. Zmniejszyć ogień, gotować, mieszając od czasu do czasu, aż kasza wchłonie płyn, następnie dodać pozostałą część mleka. Gotować, aż kasza wchłonie całość mleka. Jabłko pokroić w drobną kosteczkę, wymieszać z cynamonem, orzechy posiekać. Kaszę przełożyć na talerz, ułożyć na niej pokrojone jabłko i posypać orzechami.

Krupnik

SKŁADNIKI

  • 1 ćwiartka kurczaka (ok. 500 g) lub skrzydło indyka
  • 2 litry bulionu lub wody
  • 1 cebula
  • 3 ziela angielskie
  • 1 listek laurowy
  • 3 łyżki kaszy jęczmiennej (perłowej, drobnej, do zup)
  • 1 łyżka ryżu
  • 4 – 5 średnich ziemniaków
  • 1 duża marchewka
  • 1 mała pietruszka
  • kawałek selera i pora
  • szczypta kurkumy (opcjonalnie)
  • 1 łyżka posiekanego koperku

Przygotowanie

Mięso opłukać i włożyć do dużego garnka. Wlać 2 litry bulionu lub wody, zagotować, a następnie zszumować. Dodać obraną cebulę, ziele angielskie i listek laurowy, doprawić solą. Gotować na umiarkowanym ogniu pod przykryciem przez ok. 30 minut. Dodać kaszę oraz ryż i gotować przez ok. 10 minut. Dodać obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki oraz marchewkę – obraną i startą na większych oczkach tarki. Dodać obraną pietruszkę w całości, kawałeczek selera i pora. Doprawić zmielonym pieprzem, solą w razie potrzeby i kurkumą. Gotować przez ok. 30 minut. Pod koniec dodać posiekany świeży koperek. Mięso wyjąć z zupy, usunąć skórę i kości, resztę pokroić na kawałki i włożyć z powrotem do zupy. Podawać z pieczywem.

Orzechowy pudding z kaszy jęczmiennej a la Snickers

Masa orzechowa:

– 100 g kaszy jęczmiennej Kupiec

– 100 g mleka roślinnego

– 150 g karmelu daktylowego

Masa karmelowa:

– 100 g kaszy jęczmiennej Kupiec

– 100 g mleka roślinnego

– 2 łyżki masła orzechowego

– 2 łyżki syropu z agawy

Karmel:

– 150 g daktyli

– 150 g wrzątku

Do podania:

– Orzeszki ziemne solone

– 20 g czekolady gorzkiej

Przygotowanie:

Kaszę ugotować do miękkości i ostudzić. Daktyle zalać wrzątkiem i odstawić na 10 minut. Następnie zmiksować razem z wodą. Połowę z ugotowanej kaszy jęczmiennej zmiksować do uzyskania gładkiej konsystencji z połową karmelu oraz mlekiem. Zmiksowaną masę przełożyć do szklanek lub pucharków, wypełniając je do 1/3 wysokości. Na masę karmelową wyłożyć po 2 łyżki karmelu daktylowego. Drugą połowę ugotowanej kaszy zmiksować z mlekiem, masłem orzechowym i syropem z agawy. Wyłożyć do pucharków na karmel. Na wierzch wyłożyć resztę karmelu i posypać orzeszkami oraz posiekaną czekoladą.

Linki:

https://suplementy-ziola.pl/produkt/kasza-jeczmienna-bio-1-kg-bio-planet/https://suplementy-ziola.pl/produkt/kasza-jeczmienna-wiejska-bio-500-g-babalscy/