Kasza kuskus pomaga na pracę układu nerwowego i nie tylko?
Kasza kus kus (od arab. kaskasa – tłuc, rozbijać) – Jest to tradycyjny produkt spożywczy, który łączy cechy makaronu i kaszy. Pochodzi z krajów Maghrebu to jest północno-zachodnia Afryka.
Jak powstaje kasza kuskus? Pierwszą rzeczą o, jakiej opowiem w dzisiejszym artykule będzie to, jak powstaje kasza kuskus. Otóż moi kochani czytelnicy kasza kuskus jest tworzona ze zmielonej pszenicy twardej. Dawniej była tworzona jako materiał odpadowy przy mieleniu pszenicy w kamiennych żarnach.
Jakie wartości odżywcze posiada kasza kuskus?
Myślę, że przyszedł odpowiedni moment na to, aby opowiedzieć o tym, jakie wartości odżywcze posiada kasza kuskus. A będzie to m.in.:
-Wapń
-Białko
-Sód
-Żelazo
-Fosfor
-Kwas foliowy
-Błonnik
-Węglowodany
-Tłuszcz
-Potas
-Miedź
-Magnez
-Mangan
-Cynk
-Witamina C
-Witamina B1, B2, B3 (PP), B6
-Witamina E
-Kwas pantotenowy
Na co pomaga jedzenie kaszy kuskus?
Kolejną rzeczą o, jakiej opowiem w dzisiejszym artykule, a mianowicie to na co pomaga jedzenie kaszy kuskus. Będzie to m.in.:
-Pomaga w funkcjonowaniu układu nerwowego
-Pomaga na pracę mózgu
-Kontroluje przemianę metaboliczną
Jakie są przeciwwskazania do jedzenia kaszy kuskus?
Myślę, że ta informacja będzie jedną z najważniejszych informacji, która znajdzie się w dzisiejszym artykule. A mianowicie będzie mowa, o tym, jakie są przeciwwskazania do jedzenia kaszy kuskus. Będzie to m.in.:
-Nie wskazane jest jedzenie osobom cierpiącym na celiakię
-Chorym na cukrzycę
-Niemowlętom poniżej 9 miesiąca życia
Kasza kuskus z pikantnym sosem warzywnym
Składniki
-1,5 szklanki kaszy kuskus lub inna ugotowana kasza
-3 papryka w dowolnym kolorze
-3 ząbki czosnku
-1 cebula
-1 cukinia
-3 łyżki oleju
-Papryka mielona
-Sól
-Szczypiorek lub inna zielenina do dekoracji
-łyżki koncentratu pomidorowego
-0,5 łyżeczki rozmarynu
Przygotowanie
Krok 1
Kaszę kuskus wsyp do miski i zalej osolonym wrzątkiem tak, by powierzchnia wody była centymetr nad kaszą. Przykryj naczynie i poczekaj aż kasza wchłonie całą wodę i będzie gotowa do jedzenia.
Krok 2
Cebulę oraz czosnek obierz i posiekaj.
Krok 3
Papryki pokrój w niewielką kostkę, a cukinię w półplasterki.
Krok 4
Na oleju podsmaż czosnek oraz cebulę, dodaj łyżeczkę papryki mielonej i łyżeczkę przyprawy ZIARENKA SMAKU, wymieszaj.
Krok 5
Dodaj papryki i cukinię. Smaż wszystko przez 2 minuty na dużym ogniu.
Krok 6
W osobnym naczyniu wymieszaj koncentrat pomidorowy z 3 łyżkami wody i dodaj do warzyw. Gotuj około 5 minut, co jakiś czas mieszając.
Krok 7
Pod koniec gotowania dodaj rozmaryn i w razie potrzeby dopraw solą, pieprzem i Ziarenkami Smaku.
Krok 8
Przygotowaną wcześniej kaszę kuskus wymieszaj z warzywami i sosem, chwilę podgrzej.
Krok 9
Tak przygotowane danie możesz podawać w świeżych, wydrążonych, kolorowych paprykach lub w miseczkach z dodatkiem świeżego szczypiorku.
Sałatka z kuskusem, kurczakiem i ciecierzycą
Składniki
-1 szklanka kaszy kuskus
-1 łyżka masła
-2 łyżek mięty
-2 łyżki natki pietruszki
-2 łyżki soku z cytryny
-400 gramów piersi z kurczaka
-1 łyżka kurkumy
-Sól
-Pieprz czarny
-Pół szklanki ciecierzycy
Przygotowanie
Kurczaka gotujemy w wodzie z dodatkiem kurkumy, soli i pieprzu przez około 30 do 40 minut. Wyjmujemy i tniemy na drobną kostkę. W garnku zagotowujemy rosół z masłem i tak przygotowanym płynem zalewamy kuskus, przykrywamy talerzykiem. Następnie odstawiamy na 10 minut. W sporej misce mieszamy zaparzony kuskus, kurczaka, ugotowaną wcześniej ciecierzycę, posiekaną miętę i pietruszkę oraz sok z cytryny. Podajemy.
Kuskus z cukinią i bobem
Składniki
-40 dag bobu
-Sól
-0,75 szklanki kaszy kuskus
-O,5 cebuli
-3 ząbki czosnku
-25 gramów masła
– 0,35 cukinia
-1 łyżeczka ziół prowansalskich
-Szczypta curry
-Pęczek natki pietruszki
Przygotowanie
W pierwszej kolejności bób ugotować w osolonej wodzie prawie do miękkości, odcedzić, przestudzić, obrać z łupinek. Następnie kaszę przygotować zgodnie z przepisem na opakowaniu. Cebulę pokroić w kostkę, czosnek posiekać. Cebulę i czosnek lekko zrumienić na maśle. Cukinię umyć, pokroić w ćwierć plasterki, dodać do cebuli. Dodać też trochę soli, curry i zioła prowansalskie. Wymieszać, chwilę razem smażyć, aż cukinia trochę zmięknie (ma pozostać chrupka). Do cukinii dodać kaszę i bób, lekko wymieszać. Chwilę razem podsmażać, cały czas delikatnie mieszając. Natkę posiekać. Dodać ją do kaszy z warzywami i wymieszać. Podzielić na porcje i podawać, Dodałam jeszcze na koniec kilka pokrojonych pomidorków cherry.
PAPRYKI ZAPIEKANE Z KUSKUSEM
z pomidorkami koktajlowymi, orzeszkami pinii, serem feta i szczypiorkiem
SKŁADNIKI
2 PORCJE
-2 papryki (żółta i czerwona)
-2 łyżki oliwy z oliwek
-1/3 szklanki kuskusu
-Gorący bulion warzywny, około 1/3 szklanki
-1 łyżka posiekanego szczypiorku
-1 łyżka posiekanej natki pietruszki
-6 pomidorków koktajlowych, przekrojonych na połówki
-2 – 3 łyżki orzeszków pinii, z grillowanych na suchej patelni
-2 łyżki oliwy z oliwek
-8 kosteczek sera feta
Przygotowanie
Piekarnik nagrzać do 190 stopni C. Papryki przekroić w poprzek na połówki, oczyścić z gniazd nasiennych, oprószyć solą oraz pieprzem, wysmarować oliwą z oliwek. Ułożyć na blaszce do pieczenia (w razie konieczności przyciąć spód papryki) i wstawić do piekarnika na około 15 minut, aż papryka zmięknie a jej skórka lekko się pomarszczy. Można też skorzystać z funkcji grilla w piekarniku, wówczas czas pieczenia trzeba będzie skrócić. Po podpieczeniu papryk nie wyłączać piekarnika.
Kuskus wsypać do miseczki, zalać wrzącym bulionem 1/2 cm ponad poziom kaszy. Odstawić na kilka minut aż wchłonie cały płyn, następnie wymieszać widelcem z posiekanym szczypiorkiem i natką pietruszki, doprawić solą oraz pieprzem.
Dodać pomidorki, orzeszki pinii, oliwę, ser feta, doprawić solą oraz pieprzem, delikatnie wymieszać. Kuskusem wypełnić dolną część papryki i przykryć drugą połówką, w odmiennym kolorze. Wstawić do piekarnika (z funkcją grilla) i grillować jeszcze przez około 5 – 10 minut, aż kuskus będzie gorący a ser się roztopi.
Linki do produktów, które w składzie zawierają kaszę kuskus: