Kokos- egzotyczne źródło witamin i minerałów

Kokos właściwy (inne nazwy: kokosowiec, kokosowiec właściwy, palma kokosowa). Gatunek ten należy do monotypowego rodzaju kokosa, który z kolei ma swoje miejsce w rodzinie arekowatych.  Gatunek ten pełni bardzo ważną rolę użytkową i ma bardzo różne zastosowania w przemyśle i w innych dziedzinach życia. 

Skąd pochodzi kokos?

Pochodzenie tego tropikalnego owocu nie jest do końca określone, gdyż występuje on w różnych częściach świata, m.in.: w tropikalnych częściach Ameryki Środkowej i Południowej. Według niektórych źródeł za ojczyznę palmy kokosowej uznaje się region Wielkiej Rafy Koralowej, jak również południowo- wschodnią Azję. Współcześnie może występować na całym obszarze strefy międzyzwrotnikowej. Jest ona uprawiana w większości wzdłuż wybrzeży. 

Budowa i wygląd palmy kokosowej: 

Pień tego drzewa jest pojedynczy, o pochyłej postawie. Jego wysokość może osiągać nawet 20 metrów. Liście kokosowca są przeważnie skupione na kształt korony u szczytu pnia. Ich wygląd jest pojedynczo pierzasty z listkami, które wyrastają płasko po obu stronach osi liścia. Kwiaty palmy kokosowej są jednopłciowe i wyrastają w trójkach. Odmiana żeńska jest otoczona przez dwa osobniki męskie. Trójki te rosną u nasady rozgałęzień kwiatostanu kokosowca. Owoce palmy kokosowej mają formę jedno pestkowca, który wyrasta z trzech owocolistków. owocnia kokosa składa się z bardzo cienkiego egzokarpu, inaczej zwanego skórka, a także mezokarpu, który stanowi grubą warstwę włókien brązowych a także endokarpu, który pełni rolę pestki, gdzie znajduje się pojedyncze nasiono. Wewnętrzną jego ścianę stanowi gruba warstwa stałego bielma, które inaczej nazywane jest kopra.  Wnętrze wypełnia postać płynną, czyli inaczej woda kokosowa. 

Witaminy i inne składniki odżywcze zawarte w kokosie:

 W tej części artykułu przedstawię wam, jakie witaminy i inne składniki korzystnie wpływające na organizm człowieka zawiera kokos. A są to między innymi: 

  • Białko,
  • Tłuszcz,
  • Błonnik,
  • Węglowodany,
  • Witamina C,
  • Witamina K,
  • Witamina B6,
  • Witamina E,
  • Niacyna,
  • Kwas foliowy,
  • Tiamina,
  • Wapń,
  • Ryboflawina,
  • Fosfor,
  • Magnez,
  • Potas,
  • Żelazo,
  • Cynk,
  • Sód.

Zdrowotne korzyści uwzględnienia kokosa w swojej diecie:

Przyszedł czas,  aby przedstawić wam, moi drodzy czytelnicy, jak pozytywny wpływ ma spożywanie orzechów kokosowych. Będą to m.in.: 

  • usprawnia pracę układu pokarmowego,
  • zwalcza bakterie – kokos może pełnić funkcję antybiotyku,
  • pozytywnie wpływa na prawidłowe działanie układu nerwowego,
  • odżywia skórę,
  • wzmacnia odporność,
  • pomaga utrzymać skórę i paznokcie w dobrej kondycji,
  • obniża cholesterol,
  • zwalcza gronkowca złocistego, 
  • zapobiega powstawaniu próchnicy zębów,
  • pomaga złagodzić objawy Parkinson i Alzheimera,
  • uzupełnia elektrolity,
  • obniża ciśnienie,
  • usprawnia prawidłowy metabolizm,
  • dodaje energii.

Przeciwwskazania do jedzenia kokosa:

Uważam, że informacja zawarta w tej części artykułu może być istotna, a mianowicie, jakie mogą być przeciwwskazania które niesie za sobą spożywanie kokosa, mianowicie, są one następujące:

– kokosa nie powinny spożywać osoby, które mają nieprawidłowy poziom lipidów we krwi,

– choroby układu krążenia,

– osoby zmagające się z nadwagą i otyłością,

– choroby układu pokarmowego, w tym  trzustki i woreczka żółciowego,

– alergicy, którzy nie tolerują kokosa i salicylanów w nim zawartych.

Sposób przygotowywania mleka kokosowego:

Sposób 1:

 Rozłup kokosa i wytnij z niego miąższ za pomocą ostrego noża. Pozbądź się również brązowej skórki, która otacza miąższ i potnij go na drobne kawałki. Wrzuć kokosa do blendera, dodaj wodę i miksuj na najwyższych obrotach przez 1–2 minuty. Następnie całą powstałą w ten sposób masę przeciśnij przez pieluchę lub gazę do osobnego naczynia.  

Sposób 2:

1 filiżankę wiórków kokosowych zalej około litrem wrzątku i pozostaw na kilka minut. Następnie zblenduj wszystko na najwyższych obrotach przez 1–2 minuty. Gotową masę przeciśnij przez pieluchę lub gazę do osobnego naczynia.  Produktem ubocznym domowego wyrobu mleka kokosowego są zmielone wiórki kokosowe. Można je wysuszyć i podprażyć na patelni, a następnie wykorzystać jako mąkę kokosową. 

Krem kokosowy 

Składniki dla 5 porcji

  • Mleko 2% 500 ml,
  • Cukier 100 g,
  • Budyń w proszku 40 g,
  • Mleko kokosowe 100 g,
  • Masło 260 g.

Sposób wykonania:

Mleko, cukier i proszek budyniowy wymieszaj w garnku, następnie zagotuj gęsty budyń, który pozostaw do wystygnięcia. Wiórki kokosowe upraż na rozgrzanej patelni beztłuszczowej a następnie pozostaw je do wystudzenia. Masło utrzyj i dodaj do niego partiami przestudzony budyń ciągle ucierając masę. Masa powinna być jednolita. Do kremu dodaj prażone wiórki kokosowe i utrzyj, aż połączą się z kremem. Gotowy krem rozsmaruj na cieście.

1.  Kokosowe curry z kurczakiem 

Składniki: 

500 g fileta z indyka (może być kurczak bez kości np. podudzia wówczas około pół kilograma),

  • 1 łyżeczka curry w proszku,
  • 1/2 łyżeczki mielonego kminku,
  • 2 cm kawałek pokrojonego w paski świeżego imbiru,
  • 2 posiekane ząbki czosnku,
  • 1/2 łyżeczki soli morskiej,
  • 2 łyżki soku z limonki lub z cytryny,
  • 1/2 posiekanej papryczki chilli,

1 łyżka oleju kokosowego,
1 puszka mleka kokosowego,
pęczek posiekanej kolendry lub natki pietruszki,
*kolendra nadaje całemu daniu, bardziej orientalnego smaku.

Warzywa:

1 mała cukinia,  1 opakowanie warzyw mrożonych. Można użyć też świeżych warzyw z tym, że trzeba je najpierw „uparować” lub delikatnie obgotować.

Wykonanie:

1. Mięso pokroić na małe kawałki, takie o boku 2 cm na 2 cm. 2. Na patelni rozgrzać olej kokosowy, dodać imbir, czosnek i papryczkę chilli i krótko podsmażyć (około 1 minuty). Dodać pokrojonego indyka i podsmażyć około 5 minut. 3. Na patelnię wlać mleko kokosowe, dodać warzywa, cukinię i doprowadzić do wrzenia. Zmniejszyć ogień, nakryć pokrywką i pozostawić, aż warzywa zmiękną (około 10 minut). Doprawić solą i posiekaną kolendrą. To danie najlepiej smakuje z dobrej jakości ciemnym ryżem, a nawet pieczywem pełnoziarnistym.

Linki do produktów, które w składzie zawierają kokos: