Kolendra siewna jako dodatek do potraw i pomoc na różne dolegliwości
Kolendra siewna- Coriandrum sativum L. znana może być również pod takimi nazwami jak kolender ogrodowy, polski pieprz, chińska lub meksykańska pietruszka.
Gdzie możemy ją spotkać?
Kolendra siewna pochodzi z Basenu Morza Śródziemnego, ale zaaklimatyzowała się także w krajach chłodniejszych. Uprawiana jest w całej Azji, Europie, Afryce Północnej, Ameryce i Australii.
Krótki opis kolendry siewnej
Kolendra siewna jest jednoroczną rośliną z rodziny baldaszkowatych. Łodygę ma prostą, żeberkowaną, w górnej części rozgałęzioną, osiągającą wysokość od 60 do 120 cm. Kolendra zaczyna kwitnąć na przełomie czerwca i lipca. Jest rośliną miododajną, chętnie odwiedzaną przez pszczoły. Ma palowy, słabo rozwinięty system korzeniowy.
Jakie ma wymagania kolendra siewna?
Kolendra siewna, chociaż pochodzi z rejonów o klimacie ciepłym i suchym, jest dobrze przystosowana do warunków klimatu umiarkowanego. Ale jednak odznacza się wrażliwością na dużą wilgotność powietrza. Korzystniejsze do uprawy są lata ciepłe i suche. Dobrze znosi niskie temperatury. Potrzebuje dużej ilości wody, aby wytworzyć rozetę liściową.
Kolendra siewna jaki to surowiec i co w sobie zawiera?
Surowcem leczniczym są owoce kształtu kulistego, żółtoszare lub brunatne, o swoistym, aromatycznym zapachu i lekko palącym, gorzkawym smaku. Zawierają one olejek, ale również flawonoidy, triterpeny, kumaryny, olej, białko, cukry i inne składniki.
Do czego możemy wykorzystać kolendrę siewną?
Kolendra jest to bardzo dobrze znana roślina przyprawowa i lecznicza. Jej owoce używane są w przemyśle spożywczym w produkcji wędlin, likierów, wódek i w przetwórstwie warzywnym. Jest on także cennym surowcem w przemyśle perfumeryjnym. W lecznictwie owoc i olejek kolendrowy są stosowane jako środek pobudzający wydzielanie soku żołądkowego, wiatropędny, pobudzający łaknienie oraz przeciwskurczowy. Jak możemy się dowiedzieć z różnych źródeł są badania, które wykazały, że to zioło może się sprawdzić u osób, które chorują na nadciśnienie. Jak możemy dowiedzieć się z różnych źródeł kolendra była używana już w średniowieczu jako składnik dodawany do miłosnych eliksirów. Ta roślina/przyprawa może stanowić składnik kremów i balsamów, a olejki eteryczne, które są zawarte w kolendrze stanowią składni maści na bóle mięśni i stawów jak również na bóle reumatyczne.
Czy są jakieś przeciwskazania do stosowania tej rośliny/przyprawy?
Teraz odpowiem na pytanie, które w tym momencie może się pojawiać w głowach wielu z Was. A mianowicie czy są jakieś przeciwskazania do stosowanie tej rośliny/przyprawy. Otóż jedynym przeciwskazaniem do stosowania tej rośliny/ przyprawy jest alergia na samą roślinę lub zawarty w niej linalol. A także kobiety karmiące piersią, kobiety w ciąży i dzieci poniżej 12 roku życia nie powinny tej rośliny stosować.
Jakie witamy jeszcze zawiera w sobie kolendra siewna?
Oprócz tych, które już wymieniałam, czyli olejku, flawonoidów, triterpenów, kumaryny, oleju, białka, cukrów, to również zawiera witaminę B2, B3, A, beta-karoten, foliany, witaminę C. Ale również jest dobrym źródłem minerałów takich jak wapń, potas, magnez czy żelazo, błonnika, witaminy K, fosforu, niacyny, witamina E.
Jaka dzienna dawka będzie bezpieczna?
Odpowiadając na to powyżej postawione pytanie jaka będzie bezpieczna dzienna dawka do przyjęcia wynosić będzie w granicach 4-35g.
Jakie mogą być skutki uboczne w przypadku przedawkowania zalecanej dziennej dawki?
Odpowiadając na powyżej postawione pytanie w przypadku stosowania nadmiernej dawki kolendry mogą wystąpić niekorzystne skutki uboczne, a będą to m.in.:
-Bóle brzucha
– Nudności
– Bóle głowy
– Senność
Jak uprawiać ją w domu?
Kolendrę możemy wysiać i uprawiać w doniczkach, najlepiej, gdy jej rozmiar będzie wynosił od 15 do 30 cm. Wysiewamy po kilka nasion w każdej doniczce i stawiamy pojemnik w ciepłym pomieszczeniu lub na nasłonecznionym parapecie. Jeżeli chcemy mieć stale świeżą kolendrę przez cały rok, wysiewamy ją co 6- 8 tygodni.
Jak przechowywać kolendrę?
Myślę, że to pytanie może się pojawiać tak samo często jak poprzednie pytania, a mianowicie jak możemy przechowywać kolendrę. Zmieloną kolendrę najlepiej jest przechowywać w szczelnym pojemniku. Jeżeli jednak mamy dostęp do świeżej to ścięte liście najlepiej jest trzymać w lodówce zawinięte w ściereczce.
Jak przygotować napar z kolendry siewnej?
Ten napar ma działanie wiatropędne i regulujące trawienie. A robi się go następująco 1łyżeczkę rozgniecionych owoców kolendry zalewamy 1 szklanką wrzącej wody. Zaparzamy pod przykryciem przez okres 30 minut. Następnie odstawiamy na 15 minut i przecedzamy. Pijemy ½ szklanki 2- 3 razy dziennie przed jedzeniem.
Obok czego możemy siać kolendrę?
Odpowiadając już na ostatnie pytanie kolendrę siewną na nasiona musimy uprawiać z dala od kopru ogrodowego i włoskiego, gdyż mogą się ze sobą krzyżować. Ale za to idealnie będzie się komponować z tymiankiem i rozmarynem, które tak jak kolendra lubią słoneczne stanowisko i rzadkie podlewanie.
Co możemy przyprawiać kolendrą?
Kolendra może dobrze wspomagać smak jagnięciny, wołowiny, szynki wieprzowej, dań z drobiu. Świetnie się może sprawdzić również jako dodatek do ryb i owoców morza. Jest doskonałym dodatkiem do curry z kurczakiem, gulaszu oraz farszów warzywno-mięsnych. Podsumowując uważam, że warto jest zacząć stosować tą roślinę/ przyprawę w codziennej diecie oczywiście jeśli ktoś jej jeszcze nie używa, ale jak ją używacie to bardzo dobrze. Gdyż może nam pomóc np. na nadciśnienie, bóle mięśni i stawów oraz bóle reumatyczne, a także na biegunkę. Ale należy jednak pamiętać, że może nieść za sobą różne niepożądane skutki uboczne, a mianowicie będzie to m.in. bóle głowy, senność, bóle brzucha czy też również nudności. Oraz nie zapominajmy o tym, że nie wolno podawać ją dzieciom poniżej 12 roku życia, kobietom karmiącym piersią oraz będącym w ciąży.