Kopalnia składników mineralnych – kawa zbożowa
Kawa zbożowa – czy warto ją pić?
Pewnie większości z nas kawa zbożowa kojarzy się ze szkolną stołówką,gdzie podczas śniadań podawano dzieciom taką kawę. Niestety nie wiele osób zdaje sobie sprawę z tego,że kawa zbożowa jest „kopalnią” składników mineralnych, a jej właściwości są bardzo imponujące.
Kawa zbożowa – skąd się wzięła?
Pierwsza wytwórnia kawy zbożowej w Polsce została założona w 1818 roku przez Ferdynarda Bohm. Fabryka powstała we Włocławku.Produkowano tam kawę z prażonego zboża i cykorii,która początkowo sprowadzana była z Holandii. W późniejszym czasie jednak cykorię uprawiano pod Włocławkiem. Kawa zbożowa wytwarzana jest z: jęczmień,orkisz, żyto, pszenica. Początkowo taką kawę piły tylko niższe warstwy społeczne m.in.z Wielkopolski oraz Śląska, z czasem jednak przekonali się do niej również inni (zwłaszcza w czasie wojen). Tym sposobem kawa zbożowa stała się popularna w Polsce.
Kawa zbożowa – zdrowy zamiennik tradycyjnej kawy?
Przyszedł czas by powiedzieć jak wiele dobrego znajduje się w filiżance kawy zbożowej. Kawa ta jest świetnym źródłem błonnika, który wspomaga metabolizm i ułatwia trawienie dzięki czemu napój zdobywa właściwości odchudzające. Ponadto kawa ta zawiera w sobie wiele witamin z grupy B,które świetnie wpływają na nasz układ odpornościowy, a także nerwowy. Witaminy te mają bardzo dobry wpływ na naszą skórę oraz włosy. Ma także działanie probiotyczne.
W tej kawie możemy znaleźć wiele składników mineralnych takich jak:
- magnez – może działać kojąco na nasze nerwy, a także może zwiększyć odporność na stres,
- cynk – odpowiada na świetny wygląd naszych włosów, skóry i paznokci,
- potas – jeden z głównych elektrolitów w naszym organizmie, który bierze udział w budowie aminokwasów oraz białek,
- żelazo – wspomaga dostarczanie odpowiedniej ilości tlenu do naszych mięśni, wpływa także na metabolizm cholesterolu,
- fosfor – kawa zbożowa zawiera naturalne przeciwutleniacze, a pita z mlekiem zwiększa wchłanianie magnezu oraz białka. Fosfor bierze udział w mineralizacji kości i zębów.
Dla kogo kawa zbożowa będzie najlepsza?
Kawa zbożowa to świetna alternatywa tradycyjnej kawy, zwłaszcza dla osób,które nie mogą jej pić. Dzięki zawartości węglowodanów pozytywnie wpływających na mózg działa pobudzająco na organizm mimo, że nie zawiera kofeiny. Napój ten nie uzależnia, nie podnosi ciśnienia,zmniejsza uczucie głodu, a także nie drażni żołądka.
Taką kawę mogą pić:
- kobiety w ciąży,
- matki karmiące,
- dzieci,
- osoby borykające się z nadciśnieniem,
- osoby mające problemy z układem pokarmowym,
- dzięki właściwościom odchudzającym, świetnie sprawdzi się dla osób dbających o linię.
Co dodać do kawy zbożowej dla urozmaicenia?
Jeśli nie lubimy smaku lub po prostu znudziła nam się ” zwykła” czarna kawa możemy urozmaicić ją na kilka sposobów, a będą to między innymi:
- dodanie mleka, które w przypadku kawy zbożowej wspomaga jej działanie (najlepsze jest mleko o niskiej zawartości tłuszczu).
- idąc krok dalej smak kawy możemy wzbogacić przyprawami takimi jak; cynamon, wanilia, kardamon czy anyż.
- lubicie kawę słodką? Nie ma problemu wystarczy,że dodamy trochę miodu,latem natomiast ciekawym rozwiązaniem będzie dodanie lodów śmietankowych lub waniliowych.
Kto nie powinien pić kawy zbożowej?
Mimo, że kawa zbożowa nie jest szkodliwa dla większości z nas istnieje grupa osób,które nie powinny jej pić. Picie tego napoju nie wskazane jest między innymi dla osób:
- chorych na cukrzycę, ponieważ zawiera wysoki indeks glikemiczny,
- chorych na celiakię osoby te nie mogą pić tego napoju,gdyż zawiera on w sobie gluten
- kawy zbożowej nie powinny pić również osoby,które mają nietolerancję glutenu
Zastosowanie kawy zbożowej w kuchni:
Dzięki temu,że kawa zbożowa ma wyrazisty smak, który może przypominać karmel można użyć jej do podkreślenia smaku wielu ciast i wypieków. Można ją dodać do piernika dyniowego czy jeśli wolimy brownie.Podkreśli ona smak czekolady lub dodanego kakao w proszku.Kawa zbożowa sprawdzi się też jako dodatek do:
- porannej owsianki
- polewy do lodów
- domowej galaretki
- koktajlu
Przepis na pyszną kawę zbożową – jak z PRL-U:
Składniki:
- 2 czubate łyżeczki kawy zbożowej palonej,
- 1/2 szklanki wody,
- 1/2 szklanki mleka.
Opcjonalnie:
- 1 łyżeczka cukru.
Przygotowanie:
W rondelku o grubym dnie należy zagotować wodę.
- Kawę zbożową mieloną (nierozpuszczalną) należy wsypać do wrzątku i gotować na małym ogniu przez 2-3 minuty. Od czasu do czasu należy mieszać.
- Napój należy obserwować w trakcie gotowania, gdyż nie może wykipieć, ani się zbytnio pienić.
- Gotowaną kawę należy skropić zimną wodą, przykryć i odstawić na chwilę do wystudzenia. Fusy mają opaść na dno, co ułatwi przecedzanie kawy.
- Następnie kawę zbożową należy przecedzić przez sitko, połączyć z cukrem i rozgrzanym mlekiem.
- Kawę zbożową należy podawać w ogrzanym dzbanku lub wlaną do filiżanki, lub kubka.
Linki do produktów w sklepie :