Koper włoski

Koper włoski stosowany na układ oddechowy i nie tylko

Na koper włoski możemy inaczej mówić np. fenkel, fenkuł włoski, jenkuł, koperek. Nazwa naukowa tej rośliny to Foeniculum vulgare 

Gdzie możemy go spotkać?

Koper włoski pochodzi z terenu krajów śródziemnomorskich, gdzie rośnie na kamienistych, wapiennych, nasłonecznionych górskich stokach. Uprawiany jest prawie na całym świecie.

Krótki opis tej rośliny

W warunkach klimatycznych Polski koper włoski jest rośliną dwuletnią, rzadziej trzyletnią, a w warunkach naturalnych byliną.  W pierwszym roku wegetacji tworzy rozetę pierzastych liści ogonkowych podobnych do liści kopru ogrodowego. Na zakończeniach pędów tworzą płaskie baldachy drobnych, żółtawych kwiatów. Kwitnie i dojrzewa nierównomiernie od lipca do września.

Jakie ma wymagania ta roślina?

W Polsce ze względu na stosunkowo duże wymagania cieplne plantacje kopru włoskiego są skupione głównie w części południowej, zachodniej i środkowej. Pod jego uprawę należy wybierać stanowiska dobrze nasłonecznione, ciepłe, osłonięte od wiatru. Jest on wrażliwy na niskie temperatury, dlatego ostre i bezśnieżne zimy lub wiosenne przymrozki mogą być przyczyną wymarzania plantacji. Gleba pod uprawę kopru włoskiego powinna być żyzna, przepuszczalna, zasobna w próchnicę, o odczynie obojętnym. Najodpowiedniejsze są czarnoziemy, rędziny, mady, lessy lub piaski gliniaste. Plantacje kopru zakłada się w drugim roku po oborniku, najlepiej po roślinach okopowych, warzywach, rzepaku lub motylkowatych.

Koper włoski jako przydatny surowiec

Surowcem leczniczym jest owoc. Owoce zawierają olejek eteryczny z udziałem anetolu, metylochawikolu i fenchonu (odmiany gorzkie), ponadto: flawonoidy, stigmasterol, olej tłusty, białko, cukry i sole mineralne.

Jakie ma przeznaczenia ta roślina?

Koper włoski jest wartościową rośliną leczniczą przyprawową lub warzywną. Owoce wchodzą m.in. w skład przypraw do piernika, są dodatkiem do słodkiego pieczywa, wyrobów cukierniczych lub wódek i likierów. Wykorzystywany jest także w przemyśle kosmetycznym i farmaceutycznym. W lecznictwie koper włoski wykorzystywany jest jako środek wykrztuśny, wiatro- i mlekopędny, przy zaburzeniach trawiennych.

Na co może nam pomóc koper włoski?

Dodatkowo koper włoski może zadziałać m.in. na:

– Zmniejszenie napięcie mięśni gładkich i przewodu pokarmowego

– Poprawia trawienie przy przejedzeniu lub dolegliwościach gastrycznych wynikających z niestrawności i nietolerancji jakiegoś produktu

– Zmniejsza wzdęcia i nieprzyjemne uczucie pełności żołądka oraz jelit

– Poprawia perystaltykę jelit, ułatwiając wypróżnienie

– Pobudza ruch nabłonka rzęskowego, dzięki czemu koper włoski ułatwia wykrztuszanie zalegającej w układzie oddechowym wydzieliny

– Ma działanie antyseptyczne dla układu oddechowego

-Wykazuje delikatne działanie przeciwzapalne

– Zwiększa wydzielanie żółci

– Prawdopodobnie zwiększa wydzielanie mleka u kobiet karmiących

– Przyspiesza metabolizm

– Może pomóc w dolegliwościach kolki dla niemowląt

– Może mieć zbawienny wpływ na pracę serca jak również nerek

Ciekawą informacją będzie to, że koper włoski może także pozytywnie działać na wzrok.

Jakie zawiera w sobie witaminy koper włoski?

Kolejną ciekawą informacją będzie to, że koper włoski niesie za sobą wiele witamin, o których myślę, że warto jest wspomnieć będzie to m.in. takie witaminy i minerały jak:

– Witamina A

– Witamina C

– Witaminy z grupy B

– Witamina K

I minerały takie jak: potas, wapń, żelazo, magnez oraz kwas foliowy

Ile razy dziennie można pić koper włoski?

Jedną z najważniejszych informacji będzie to, ile razy dziennie można pić koper włoski? Otóż odpowiedź brzmi nie więcej niż dwie szklanki dziennie, najlepiej rozłożone ,,na raty”. Napar z kopru można pić niemal codziennie.

Czy koper włoski ma jakieś przeciwskazania do jej spożywania?

Odpowiedź na powyższe zawarte pytanie brzmi nie koper włoski nie ma żadnych przeciwskazań do tego, aby móc ją stosować. Oprócz alergii na nią, ciąży, kobiet karmiących piersią, nie należy również go stosować u dzieci przed ukończeniem 4 roku życia. 

Czy koper włoski może nam szkodzić?

Jedno z ostatnich pytań jakie postawimy sobie w tym artykule będzie to czy koper włoski może nam zaszkodzić? Otóż jest to możliwe z dwóch powodów. Po pierwsze zawarte w nim olejki eteryczne spożywane w dużych dawkach mogą podrażnić śluzówkę żołądka i wywoływać odczyny alergiczne. Po drugie napar z kopru włoskiego wykazuje działanie estrogenne, to jest zwiększające wydzielanie żeńskich hormonów.

Co można zrobić z kopru włoskiego?

Koper włoski nadaje się do wszystkiego: można go dusić, smażyć, piec, grillować, a nawet jeść na surowo. Bulwa przydaje się do rozmaitych potraw, w tym sałatek, zielone gałązki idealnie pasują do dekoracji, czy przyprawianie zupy, nasion używa się jako przyprawy. Łodygi kopru włoskiego wzbogacają również smak sosów.

Czy koper włoski obniża ciśnienie krwi ?

Jak możemy przeczytać w różnych źródłach żucie nasion kopru włoskiego pomaga zwiększyć zawartość azotynów w ślinie. Ostatnią ciekawą informacją jaką możemy się dowiedzieć z różnych źródeł o tej roślinie będzie to herbatka z kopru włoskiego zapobiega zatrzymywaniu wody, dlatego uważana jest za jedną z najlepszych herbatek, które wspomagają odchudzanie. Zwiększa metabolizm, dzięki czemu następuje redukcja cellulitu. To prowadzi do obniżenia ciśnienia krwi w organizmie człowieka. Podsumowując mam nadzieję, że po tym artykule wiele osób z jeszcze większą chęcią będzie sięgało po tą roślinę, gdyż niesie za sobą wiele działań pomocnych na wiele dolegliwości jak również wykorzystać jako składnik w kuchni do potraw o czym nieco wyżej wspomniałam. Jednak pamiętajmy, aby przed rozpoczęciem jej stosowania należy udać się do lekarza, żeby się z nim w tej sprawie skonsultować, bo nie chcemy, aby nam zaszkodziła. Ale wręcz przeciwnie chcemy, żeby nam pomogła.

Linki do produktów, które zawierają w sobie koper włoski inaczej koper włoski:

https://suplementy-ziola.pl/produkt/herbatka-na-odpornosc-immune-support-bio-17-x-2-g-34-g-yogi-tea/https://suplementy-ziola.pl/produkt/bulion-kostki-warzywne-bez-dodatku-cukrow-zolte-bio-8-x-105-g-84-g-rapunzel/