Koperek- idealny składnik pomocny w trawieniu i nie tylko

Koperek (Anethum graveolens L.) – Jest to gatunek rośliny, który należy do rodziny selerowatych.Inaczej może być znany pod takimi nazwami jak m.in.: koper pospolity, kajzer, koper, koper swojski, koper ogrodowy zwykły, koper, koper wonny, koperek wonny, krop, kopr polski. 

Krótka charakterystyka koperku 

Łodyga jest silnie aromatyczna, ma kolor jasnozielony. Jej wysokość osiąga do 1,2 metrów. Jest ona dęta, żeberkowana, rozgałęziona oraz naga. Posiada liście, które są 3 lub 4-krotnie pierzaste o nitkowatych odcinkach. Dolne ma pochwiaste ogonki, a górne są siedzące. Jest rośliną jednoroczną, łatwo się ją uprawia. Wymaga stanowiska, które będzie słoneczne i osłonięte od wiatru. Lubi podłoża, które są dobrze spulchnione, przepuszczalne i żyzne. 

Do czego możemy dodać koperek?

Wydaje mi się, że to będzie odpowiedni moment na to, aby opowiedzieć Wam moi drodzy czytelnicy o tym do, jakich potraw możemy dodać koperek. A będzie to m.in.:

-Ziemniaki 

-Jajka faszerowane 

-Sałatki 

-Krabów

-Ser 

-Chłodników 

-Raków

-Mięs (Baranina, cielęcina, wołowina)

-Masło ziołowe 

Jakie witaminy możemy znaleźć w koperku? 

W tym momencie opowiem Wam moi drodzy czytelnicy o witaminach, jakie możemy znaleźć w koperku. A będzie to m.in.:

-Witamina C

-Flawonoidy 

-Kumaryna

-Witamina D

-Witamina K 

-Witamina E

-Prowitamina A 

-Witamina B1, B2, B6, B12, H

-Fosfor 

-Wapń 

-Żelazo 

-Mangan 

Na jakie dolegliwości pomaga jedzenie koperku?

W tym momencie opowiem Wam o tym, na jakie dolegliwości może pomóc jedzenie koperku. A będzie to m.in.:

-Pomaga w procesie trawienia

-Działa uspokajająco 

-Nieżyt górnych dróg oddechowych 

-Wzdęcia

-Obniża ciśnienie krwi 

-Ma działanie antyseptyczne 

Łosoś pachnący koperkiem 

Składniki 

– 600 gramów łososia w dzwonkach 

-1 koperek

-1 ząbek czosnku 

-100 gramów miękkiego masła 

-1 cytryna 

-3 łyżki oleju

Przygotowanie 

Opłucz, odsącz i posiekaj koperek. Wymieszaj 1/3 koperku z masłem, następnie zawiń w folię i włóż do lodówki. Opłucz łososia, osusz go i skrop sokiem z cytryny, po czym lekko posyp przyprawą. Obierz czosnek, przeciśnij przez praskę i wymieszaj z olejem oraz resztą przyprawy. Posmaruj zaprawą dzwonka łososia i odłóż na 30 minut w chłodne miejsce. Piecz łososia na gorącym ruszcie przez około 15 minut.

Pulpety w sosie koperkowym 

Składniki 

-500 gramów mięso wołowe- wieprzowe 

-1 sztuka kostki pieczeniowej do mięs

-100 mililitrów 

-1 pęczek koperku 

-1 cebula

-1 kajzerka 

-1 szklanka mleka

-4 łyżki mąki 

-1 jajko 

-Szczypta pieprzu czarnego mielonego 

Przygotowanie 

Bułkę namocz w mleku a następnie odciśnij. Mięso przełóż do miski i wyrób dokładnie z jajkiem i bułką. Masę dopraw do smaku szczyptą czarnego pieprzu. Z mięsnej masy uformuj małe pulpeciki i obtocz je w mące. Następnie obsmaż z każdej strony na złoty kolor na rozgrzanym oleju. Do podsmażonych mięsnych pulpecików dodaj pokrojoną w kostkę cebulę. Smaż chwilę tak, aby cebula się zeszkli. Dodaj pozostałą mąkę i wymieszaj. Do garnka wlej szklankę wody, dodaj esencję. Całość gotuj około 8 minut, następnie dodaj śmietanę i posiekany koperek. Wszystko razem gotuj jeszcze 3- 4 minuty. Gotowe pulpety w sosie koperkowym podawaj z ziemniakami lub kaszą.

Makaron z cukinii zapiekany z pulpecikami w sosie śmietanowo- koperkowym

Składniki 

-300 gramów mięsa mielonego wołowo-wieprzowego

-1 opakowanie przyprawy do mięsa mielonego 

-1 pęczek koperku 

-2 sztuki cukinii 

-100 mililitrów śmietany 

-150 gramów pomidorów malinowych 

-3 łyżki oleju do smażenia 

-1 szalotka 

-2 ząbki czosnku 

-50 gramów parmezanu (może być również inny twardy ser) 

-50 gramów bułki tartej typu panco lub inna zwykła bułka tarta 

Przygotowanie 

Cukinie umyj, pokrój w cienkie paski lub używając specjalnej tarki – mandoliny z odpowiednimi nożami, pokrój w długi makaron. Mięso mielone pomieszaj z przyprawą do mięsa mielonego, nada ono kotlecikom odpowiedniego smaku. Z doprawionego mięsa uformuj jak najmniejsze kulki, obsmaż je na patelni przełóż na bok. Na tej samej patelni podsmaż pokrojoną w paseczki cebulę i posiekany czosnek, wlej pół szklanki wody, dodaj śmietanę i posiekany koperek, wrzuć na powrót mięsne kulki, całość chwilę gotuj, dodaj pokrojoną wcześniej cukinię i pomidorki przekrojone na pół. Wszystko razem chwilę wymieszaj, tak aby cukinia zmiękła. Gotową potrawę przełóż do odpowiedniego naczynia, posyp z wierzchu tartym serem wymieszanym z bułką i upiecz na złoty kolor około 5 minut pod górna grzałką piekarnika.

Czy wiesz, że …?

Koper był kiedyś uważany za roślinę czarodziejską. Wierzono, że chroni przed piorunami, a także złymi snami. W starożytnym Rzymie stosowano koper jako afrodyzjak, a także jako środek pobudzający dla gladiatorów. Wyciągi z kopru są wykorzystywane jako surowiec do produkcji perfum i kosmetyków, wchodzą także w skład kremów, past do zębów i wody kolońskie.

Linki do produktów, które znajdują się w produktach: