Kozieradka

Kozieradka pospolita i jej niezwykłe działanie

Kozieradka pospolita- Trigonella foenum- gracecum L., inaczej może być znana pod takimi nazwami jak, boża trawka, bożo rożec, fenegryka, greckie siano, koziorożnik czy grecką koniczyną, greckie siano.

W jakich krajach możemy tą roślinę spotkać?

Rodzimym obszarem, gdzie występuje kozieradka pospolita jest m.in. Azja (Kaukaz, Turkmenistan, Uzbekistan) i Europa Wschodnia (Ukraina, Litwa, Mołdawia, Estonia). Rozprzestrzenia się też w niektórych innych regionach jako gatunek zawleczony. Możemy ją spotkać niemal na całym świecie. W Polsce jest ona rośliną zawleczoną i przejściowo dziczejąca z upraw. Olej i nasiona z kozieradki były wykorzystywane w Egipcie, głównie jako środki kosmetyczne oraz preparaty poprawiające trawienie. W Grecji oraz w Rzymie była ona stosowana jako dodatek do paszy dla zwierząt. Co ciekawe, ale możemy ją spotkać zarówno w Chinach, jak i Indiach.

Krótki opis kozieradki pospolitej

Kozieradka pospolita jest rośliną roczną, która posiada słabo rozgałęzione łodygi. Mają wysokość między 35, a 60cm na których osadzone są liście ogonkowe, trójlistkowe, odwrotnie jajowate, na brzegach ząbkowane. Roślina, a w szczególności nasiona posiadają charakterystyczny, nieco mdły aromat. Kozieradka wytwarza zwykle pojedynczy, palowy system korzeniowy ze znaczną liczbą brodawek korzeniowych. Zapach ten przypomina kozi zapach lub aromat syropu klonowego.

Jakie ma wymagania kozieradka pospolita

Kozieradka pospolita ze względu na swoje pochodzenie do prawidłowego rozwoju wymaga klimatu ciepłego o długim okresie wegetacji. Dlatego, gdy się ją sadzi w Polsce zalecany rejon to południowo-wschodni. Pod plantacje należy wybierać pola o wystawie słonecznej, osłonięte od wiatru. A najlepszymi glebami pod jej uprawę będą to m.in. rędziny, a także lessy, mady i żyzne gleby piaszczysto-gliniaste. Natomiast nie sprawdzą się gleby zimne, podmokłe, ciężkie oraz zbyt lekkie, suche. Najlepszymi przedplonami są rośliny okopowe lub warzywa w drugim lub trzecim roku po oborniku.

Co jest surowcem leczniczym kozieradki pospolitej?

Odpowiadając na powyżej zadane pytanie surowcem leczniczym kozieradki pospolitej są nasion. Które zawierają m.in. znaczne ilości śluzu, tłuszczu, białka, saponiny steroidowe, alkaloid- trigonelinę, flawonoidy, fosfolipidy, olejek eteryczny, a także witaminy głównie to będą z grupy A i D oraz składniki mineralne. Surowiec posiada swoisty, nie przyjemny po tym jak go rozetrzemy jest silniejszy zapach. Smak zaś jest śluzowato- gorzki.

Na co może nam pomóc kozieradka pospolita

Teraz z pewnością ciekawi Was na co tak właściwie może nam pomóc ta roślina. Otóż moi drodzy nasiona kozieradki pospolitej są stosowane w lecznictwie m.in. jako środek przeciwcukrzycowy, wzmacniający, przeciwzapalny oraz obniżający ciśnienie krwi, posiada również działanie wykrztuśne zalecana jest dla osób, które mają problemy z regularnym wypróżnianiem się i cierpią na bolesne zaparcia. Nasiona tej rośliny działają przeczyszczająco.  Wchodzi w skład wielu dostępnych na rynku, gotowych preparatów i mieszanek ziołowych. Może być również wykorzystywana jako przyprawa m.in. do aromatyzowania serów, wchodzą w skład niektórych mieszanek np.curry.

Komu nie zaleca się stosowania tej rośliny?

Jak możemy przeczytać w różnych źródłach kozieradki pospolitej nie zaleca się kobietom w ciąży. Ponieważ nadmierne spożywanie tego zioła może powodować skurcze macicy, które mogą doprowadzić do przedwczesnego porodu, a nawet poronienia. Zalecana jest ostrożność w przypadku osób, które stosują zarówno leki przeciwdepresyjne jak i przeciwzakrzepowe.

Czy kozieradka pospolita ma jakieś skutki uboczne?

Odpowiedź na to pytanie brzmi tak kozieradka pospolita posiada kilka skutków ubocznych, gdy się ją będzie za długo przyjmować. Będzie to m.in. zmiana zapachu potu. Przy przedawkowaniu mogą wystąpić takie objawy jak wzdęcia, problemy gastryczne czy biegunka.

Ile można jeść kozieradki dziennie?

Z kolei odpowiedź na to pytanie jest następująca suplementy diety, które są w kapsułkach najlepiej jest dostosować do zaleceń producenta. Jednakże najczęściej zaleca się dawkę dwóch tabletek dziennie, które najlepiej jest stosować podczas posiłku.

Jakie witaminy jeszcze posiada kozieradka pospolita?

Uważam, że to będzie kolejna ciekawa informacja, która może zaciekawić wiele osób. I myślę, że jedną z ostatnich, a mianowicie jakie tak właściwie posiada w sobie ta roślina witamin. Oprócz śluzu, tłuszczu, białka, saponiny steroidowe, alkaloid- trigonelinę, flawonoidy, fosfolipidy, olejek eteryczny, witaminy z grupy A, C i D oraz składniki mineralne, żelazo, wapń, fosfor, potas, a także witaminy z B1 i oraz B3, cholinę, lecytynę oraz niacynę.

Do jakich potraw możemy dodawać tą roślinę?

Następną interesującą informacją, która dotyczy tej rośliny. Będzie to, że możemy ją dodawać w postaci zmielonej do różnego rodzaju potraw będą to m.in. gotowane warzywa, twarogi, dipy jogurtowe. Idealnie się sprawdzi także jako dodatek do kotletów serowych oraz potraw z jaj. Ważną rzeczą, którą należy zrobić przed dodaniem do niektórych potraw ją uprażyć na patelni lub trochę namoczyć w wodzie. Te czynności pozwolą zniwelować charakterystyczny posmak goryczki.

Jak powinno się parzyć kozieradkę?

Uważam, że przyszedł idealny czas na to, aby powiedzieć już o ostatniej informacji. A mianowicie jak powinno się odpowiednio zaparzać napar z kozieradki 1-2 łyżeczki nasion wsypać do kubka, następnie należy zalać wrzącą wodą. Na koniec musi to się parzyć pod przykryciem od 10 do 15 minut. Mam nadzieje, że dzisiejszym artykułem zachęciłam osoby, które dotychczas jej nie znali do rozpoczęcia jej stosowania. Należy jednak pamiętać o przeciwskazaniach, które posiada ta roślina. A także o skutkach ubocznych, które mogą wystąpić, gdy się przekroczy zalecaną dzienną dawkę. Pamiętajmy, że mamy sobie nią pomóc, a nie zaszkodzić.