Lejkowiec dęty- co to za grzyb i do czego możemy go dodawać?
Lejkowiec dęty (Craterellus cornucopioides (L.) Pers.) Inaczej może być również nazywany jako skórzak, wronie uszy, cholewka, kominki, wroniaki
Krótka charakterystyka lejkowca dętego
Średnica tego grzyba dzieli się między 3, a 8 cm. Jego kształt jest trąbkowato-lejkowaty i ma podwinięty brzeg, pofałdowany w dojrzałych okazach. Część wewnętrzna jest początkowo brązowoczarna, później zmienia kolor na czarnosiwy, aż w końcu zmienia kolor na czarny, nieregularne czarne łuski. Wysokość trzonka tego grzyba jest między 5 do 12 cm. Wewnątrz jest pusty, od dołu ku górze lejkowato rozszerza się i płynnie przechodzi w kapelusz. Powierzchnia gładka lub pomarszczona i posiada barwę siwo-brązową lub siwo=czarną. A starsze trzony, podobnie jak kapelusz są białe oprószone od zarodników. Natomiast miąższ jest cienki, na początku szaroczarny, a później zmienia na całkowicie czarny. Dodatkowo jest dość sprężysty i elastyczny. Gdy się ususzy może stać się łamliwy, ale po namoczeniu odzyskuje swoją elastyczność. Posiada przyjemny zapach, a smak jest nieznaczny.
Gdzie możemy spotkać lejkowiec dęty?
Jak możemy dowiedzieć się z różnych źródeł lejkowiec dęty możemy spotkać tylko na półkuli północnej w Ameryce Północnej i Środkowej, Azji i Europie. A jego północny zasięg może sięgać po środkową część Półwyspu Skandynawskiego i Zatokę Hudsona, która znajduje się w Kanadzie. A w Polsce wytwarza owocniki od sierpnia do listopada. I możemy go wtedy spotkać w lasach mieszanych i liściastych, zwykle kępami, najczęściej na obszarach podgórskich. Zazwyczaj możemy go spotkać pod dębami i bukami.
Do czego możemy dodawać lejkowiec dęty?
Jak czytamy w różnych źródłach lejkowiec dęty możemy dodawać w postaci proszku, gdyż podczas gotowania czernieje i dlatego najczęściej bywa suszony i zmielony na proszek i dodawany do takich potraw jak:
-Zup
-Sosów
Jakie gatunki grzybów są jadalne?
Myślę, że jak już jesteśmy przy grzybach to warto jest wspomnieć o tych, które są jadalne. Bo z pewnością znajdzie się wśród Was ktoś kto lubi je jeść i zbierać. No dobrze to nie przedłuża. Grzyby jadalne to będą m.in.:
-Borowik szlachetny (tzw. Prawdziwek)- Myślę, że tego króla lasów wśród grzybów znają niemal wszyscy. Ma brązowy, szeroki kapelusz (jego średnica może dochodzić do 25 cm), długi, masywny trzon, który jest w jaśniejszym odcieniu. Ma również gąbczasty spód kapelusza jest on żółty, natomiast miąższ, gdy go przekroimy jest biały
-Podgrzybek zajączek- Ten grzyb posiada znacznie dłuższy i smuklejszy trzon, który jest zakończony niewielkim kapeluszem, który jego średnica wynosi maksymalnie 10 cm. A kapelusz może posiadać brązowy lub oliwkowy kolor, natomiast nóżka ma żółtawy kolor
-Podgrzybek brunatny- Posiada masywną nóżkę w kształcie walca lub łzy, na którym jest osadzony ciemniejszy, brązowy kapelusz. Ten rodzaj grzyba jest wyraźnie mniejszy od borowika
-Maślak zwyczajny- Jego nazwa wzięła się od lepkiej skórki, która znajduje się na wierzchu kapelusza, który wygląda jak polany płynnym masłem. A tak naprawdę jest pokryty śluzem, który jest widoczny zwłaszcza po deszczu. Pod jego szerokim, brązowym rondem znajduje się krótki trzon
-Maślak sitarz- Ten grzyb również posiada szeroki kapelusz, ale jego spód, który jest gąbczasty również wyraźnie porowaty, przez co może przypominać sito. Posiada również cienki, dłuższy często wygięty trzon
-Koźlarz babka- A ten grzyb rozpoznamy po masywnej, jasnej i długiej nóżce, na której znajduje się drobne cienkie łuski. Wygląda jakby był posypany pieprzem. A jego kapelusz jest brązowy, a jego średnica wynosi od kilku do nawet 20 cm. Jego krewniakiem jest koźlarz czerwony, który ma czerwony kapelusz i posiada podobny trzon
-Piaskowiec kasztanowaty- Posiada ciemnobrązowy kapelusz, który do złudzenia przypomina kasztana, jest on osadzony na masywnym, krótkim trzonie i jest on w jaśniejszym kolorze. A wierzch kapelusza wyraźnie lśni, gdy się go zmoczy.
-Pieprznik jadalny (tzw. Kurka)- (Cantharellus cibarius Fr.) jest również znany pod taką nazwą jak lisica, liszka, lisiczka, stągiewka, lub kurza noga. Ciekawą informacją o tzw.kurce jest to, że mówi się o niej, że jest ,,grzybem żydowskim”
-Czubajka kania- (Macrolepiota procera) Jest to gatunek grzyba, który należy do rodziny pieczarkowatych. Posiada kapelusz w kształcie parasola, a jego średnica wynosi od 10 do 30 cm. Z garbkiem na środku i z popękaną łuszczącą się skórą. Znana może być również pod takimi nazwami jak bedłka wyniosła, bedłka wysoka, bedłka parasolowata, czubajka wyniosła, czubajka sowa
-Gąska zielonka- Gatunek grzyba należący do rodziny gąskowatych. Jego kapelusz jest żółtozielony lub żółtobrązowy. Jego średnica wynosi od 4 do 10 cm. Jest on żółtozielony lub żółtobrązowy. Trzon ma średnice od 3 do 9 cm.
-Koźlarz czerwony- Jest to gatunek grzyba, który pochodzi z rodziny borowikowatych. Kapelusz posiada kolor pomarańczowoczerwony, czerwono-pomarańczowy, ciemno lub ceglastoczerwony. Trzon ma od 5 do 18 cm. Jest Cylindryczny, pełny, a dołem jest szerszy
-Maślak ziarnisty- Pochodzi z rodziny maślakowatych. Jego nazwa naukowa to (Suillus granulatus). Początkowo jego kapelusz jest brązowy lub rdzawoczerwony. Za młodu łukowaty z ostrym brzegiem. Natomiast trzon od 4 do 8 cm wysokości, cylindryczny, pełny i bez pierścienia. Powierzchnia bladożółta
-Mleczaj rydz- (Lactarius deliciosus). Należy do rodziny gołąbkowatych.
Jakie są niejadalne i trujące grzyby?
No dobra moi kochani czytelnicy była mowa o tym jakie mamy jadalne grzyby. Dlatego też myślę, że to jest idealny moment na to, aby powiedzieć jakie mamy niejadalne grzyby. Otóż moi drodzy do trujących i niejadalnych grzybów możemy zaliczyć m.in.:
-Gąska biaława
-Gąska czarnołuskowa
-Gąska siarkowa
-Aksamitówka złota
-Gołąbek lepki
-Gołąbek krwisty
-Łuskwiak rdzawo-łuskowy
-Lisówka pomarańczowa
-Mleczaj rudy
-Zasłonak fioletowy
-Zasłonak cynamonowy
-Muchomor sromotnikowy
-Muchomor plamisty
-Muchomor czerwony
-Muchomor jadowity
-Muchomor wiosenny
-Strzępiak ceglasty
-Piestrzenica kasztanowata
-Borowik szatański
-Borowik purpurowy
-Zasłonak rudy
-Maślanka wiązkowa
Linki: