Liczi pomaga kontrolować poziom cukru we krwi i nie tylko

Liczi- Znany może być również pod takimi nazwami jak: bliźniarka smaczną, czy też śliwką chińską. Jest to gatunek drzewa tropikalnego, który pochodzi z rodziny mydleńcowatych.

Gdzie możemy ten owoc spotkać? 

Pierwszą rzeczą o, jakiej opowiem w dzisiejszym artykule będzie mianowicie to, gdzie możemy spotkać ten owoc. Jak dowiadujemy się z różnych źródeł liczi rośnie m.in.:

-Wietnam 

-Kambodża 

-Filipiny 

-Południe Chin 

Krótka charakterystyka liczi 

Drzewo na, którym rosną te owoce jest długowieczne i zimozielone. Jego wysokość może osiągnąć nawet do 9 metrów wysokości. Liście są pierzaste, a także złożone posiada również od 2 do 4 par lancetowatych i całobrzegich listków. Natomiast kwiaty są drobne, mają kolor żółto-zielonkawy. Owoce są kuliste, podłużne lub lekko stożkowate. Ma brązowo-czerwoną skórkę, która jest cienka, łamliwa, a przy tym stwardniała. Posiada również stożkowate wyrostki. Z wyglądu przypomina truskawkę lub malinę. Pod skórką znajduje się jadalnia i kremowa osnówka, która otacza jedno podłużne nasiono. 

Jakie wartości odżywcze odżywcze znajdują się w tym owocu?

Kolejną rzeczą o jakiej opowiem Wam moi drodzy czytelnicy w dzisiejszym artykule. Będzie to, jakie wartości odżywcze możemy znaleźć w owocach liczi. A będzie to m.in.:

-Kwas jabłkowy 

-Witamina C

-Białko 

-Węglowodany

-Sole mineralne

-Fruktoza 

-Glukoza

-Ryboflawina 

-Niacyna

-Tiamina

-Kwas foliowy 

-Witamina B6

-Witamina K

-Witamina E

-Sód 

-Magnez 

-Fosfor 

-Cynk 

-Żelazo 

-Wapń 

-Błonnik

Na co pomaga jedzenie liczi?

Myślę, że to jest idealny moment na to, aby opowiedzieć Wam moi drodzy czytelnicy o tym na jakie dolegliwości może nam pomóc jedzenie owoców liczi. A będzie to m.in.:

-Poprawia kontrolować poziom cukru we krwi

-Pomaga walczyć z otyłością 

-Zapobiega chorobom wątroby

-Pomaga zwalczyć raka

-Wzmacnia układ odpornościowy

-Pomaga poprawić wygląd skóry

-Poprawia koncentracje

-Reguluje ciśnienie krwi 

-Może pomóc w walce z miażdżycą 

Czy wiesz, że…?

-Wystarczy zjeść  pół szklanki liczi dziennie, aby dostarczyć naszemu organizmowi dzienną dawkę witaminy C 

-Chińczycy suszą ten owoc na podobieństwo rodzynek

-Pestki liczi w odpowiednich warunkach mogą kiełkować po dwóch miesiącach

Deser z Liczi

Składniki

– 150 gramów jogurtu naturalnego 

– 1 kiwi

– 10 liczi

– 1 mandarynka

-50 czerwonych owoców frużeliny 

sposób przygotowania

Owoce umyć i obrać. Liczi przekroić na pół i oddzielić od pestki. Kiwi kroimy w ósemki. Zostawiamy 4 połówki liczi, dwa kawałki mandarynki, kiwi i wisienkę z frużeliny do dekoracji. Resztę owoców drobno kroimy. Jogurt łączymy z frużeliną i dodajemy pokrojone owoce. Dokładnie mieszamy i przekładamy do pucharka. Dekorujemy owocami.

Sorbet z liczi i imbiru

Składniki

-560 gramów liczi w syropie

-2 cm imbiru 

-1 sok z limonki 

-1 łyżka cukru pudru 

-1 białko 

sposób przygotowania 

Do rondelka wlewamy syrop z liczi, dodajemy sok z imbiru i limonki. Redukujemy jego objętość z 250 ml do 100 ml i studzimy.Blendujemy liczi z cukrem pudrem i naszym wyredukowanym syropem. Mrozimy przez 6-8 godzin co jakiś czas mieszając.Białko dokładnie rozkłócamy widelcem i blendujemy z naszym sorbetem. Ponownie mrozimy przez 4-6 godzin, a najlepiej całą noc. Gotowe!

Pudding kokosowy z chia, liczi i nutą pomarańczy

Składniki

-400 ml mleka kokosowego 

-50 ml soku z pomarańczy 

-20 ml wiórków kokosowych

-6 płaskich łyżek nasion chia 

-2 łyżki ksylitolu 

-8-9 liczi 

sposób przygotowania 

Mleko kokosowe należy zagotować z ksylitolem i wiórkami kokosowymi.Następnie całość – po lekkim ostudzeniu wymieszać z sokiem pomarańczowym oraz nasionami chia.Masę co jakiś czas przemieszać – aż całkowicie wystygnie i przełożyć do pucharków/szklaneczek.(Ładnie wygląda w przezroczystych naczyniach.)Desery schłodzić w lodówce przez minimum 2-3 godziny, a najlepiej przez całą noc.Gotowy pudding podawać z owocami liczi – uprzednio pokrojonymi w kostkę.

Linki do produktów, które w składzie zawierają owoce liczi: