Liczi pomaga kontrolować poziom cukru we krwi i nie tylko
Liczi- Znany może być również pod takimi nazwami jak: bliźniarka smaczną, czy też śliwką chińską. Jest to gatunek drzewa tropikalnego, który pochodzi z rodziny mydleńcowatych.
Gdzie możemy ten owoc spotkać?
Pierwszą rzeczą o, jakiej opowiem w dzisiejszym artykule będzie mianowicie to, gdzie możemy spotkać ten owoc. Jak dowiadujemy się z różnych źródeł liczi rośnie m.in.:
-Wietnam
-Kambodża
-Filipiny
-Południe Chin
Krótka charakterystyka liczi
Drzewo na, którym rosną te owoce jest długowieczne i zimozielone. Jego wysokość może osiągnąć nawet do 9 metrów wysokości. Liście są pierzaste, a także złożone posiada również od 2 do 4 par lancetowatych i całobrzegich listków. Natomiast kwiaty są drobne, mają kolor żółto-zielonkawy. Owoce są kuliste, podłużne lub lekko stożkowate. Ma brązowo-czerwoną skórkę, która jest cienka, łamliwa, a przy tym stwardniała. Posiada również stożkowate wyrostki. Z wyglądu przypomina truskawkę lub malinę. Pod skórką znajduje się jadalnia i kremowa osnówka, która otacza jedno podłużne nasiono.
Jakie wartości odżywcze odżywcze znajdują się w tym owocu?
Kolejną rzeczą o jakiej opowiem Wam moi drodzy czytelnicy w dzisiejszym artykule. Będzie to, jakie wartości odżywcze możemy znaleźć w owocach liczi. A będzie to m.in.:
-Kwas jabłkowy
-Witamina C
-Białko
-Węglowodany
-Sole mineralne
-Fruktoza
-Glukoza
-Ryboflawina
-Niacyna
-Tiamina
-Kwas foliowy
-Witamina B6
-Witamina K
-Witamina E
-Sód
-Magnez
-Fosfor
-Cynk
-Żelazo
-Wapń
-Błonnik
Na co pomaga jedzenie liczi?
Myślę, że to jest idealny moment na to, aby opowiedzieć Wam moi drodzy czytelnicy o tym na jakie dolegliwości może nam pomóc jedzenie owoców liczi. A będzie to m.in.:
-Poprawia kontrolować poziom cukru we krwi
-Pomaga walczyć z otyłością
-Zapobiega chorobom wątroby
-Pomaga zwalczyć raka
-Wzmacnia układ odpornościowy
-Pomaga poprawić wygląd skóry
-Poprawia koncentracje
-Reguluje ciśnienie krwi
-Może pomóc w walce z miażdżycą
Czy wiesz, że…?
-Wystarczy zjeść pół szklanki liczi dziennie, aby dostarczyć naszemu organizmowi dzienną dawkę witaminy C
-Chińczycy suszą ten owoc na podobieństwo rodzynek
-Pestki liczi w odpowiednich warunkach mogą kiełkować po dwóch miesiącach
Deser z Liczi
Składniki
– 150 gramów jogurtu naturalnego
– 1 kiwi
– 10 liczi
– 1 mandarynka
-50 czerwonych owoców frużeliny
sposób przygotowania
Owoce umyć i obrać. Liczi przekroić na pół i oddzielić od pestki. Kiwi kroimy w ósemki. Zostawiamy 4 połówki liczi, dwa kawałki mandarynki, kiwi i wisienkę z frużeliny do dekoracji. Resztę owoców drobno kroimy. Jogurt łączymy z frużeliną i dodajemy pokrojone owoce. Dokładnie mieszamy i przekładamy do pucharka. Dekorujemy owocami.
Sorbet z liczi i imbiru
Składniki
-560 gramów liczi w syropie
-2 cm imbiru
-1 sok z limonki
-1 łyżka cukru pudru
-1 białko
sposób przygotowania
Do rondelka wlewamy syrop z liczi, dodajemy sok z imbiru i limonki. Redukujemy jego objętość z 250 ml do 100 ml i studzimy.Blendujemy liczi z cukrem pudrem i naszym wyredukowanym syropem. Mrozimy przez 6-8 godzin co jakiś czas mieszając.Białko dokładnie rozkłócamy widelcem i blendujemy z naszym sorbetem. Ponownie mrozimy przez 4-6 godzin, a najlepiej całą noc. Gotowe!
Pudding kokosowy z chia, liczi i nutą pomarańczy
Składniki
-400 ml mleka kokosowego
-50 ml soku z pomarańczy
-20 ml wiórków kokosowych
-6 płaskich łyżek nasion chia
-2 łyżki ksylitolu
-8-9 liczi
sposób przygotowania
Mleko kokosowe należy zagotować z ksylitolem i wiórkami kokosowymi.Następnie całość – po lekkim ostudzeniu wymieszać z sokiem pomarańczowym oraz nasionami chia.Masę co jakiś czas przemieszać – aż całkowicie wystygnie i przełożyć do pucharków/szklaneczek.(Ładnie wygląda w przezroczystych naczyniach.)Desery schłodzić w lodówce przez minimum 2-3 godziny, a najlepiej przez całą noc.Gotowy pudding podawać z owocami liczi – uprzednio pokrojonymi w kostkę.
Linki do produktów, które w składzie zawierają owoce liczi: