Czarnuszka- pomaga na cukrzycę i nie tylko

Czarnuszka- pomaga na cukrzycę i nie tylko

Czarnuszka- Jest to rodzaj rośliny, która pochodzi z rodziny jaskrowatych.Istnieje od 25 do 26 gatunków. W Polsce dziko rośnie jeden gatunek czarnuszka polna N.arvensis. Gdzie możemy ją spotkać spotkać? Na początku dzisiejszego artykułu opowiem Wam moi drodzy czytelnicy o tym, gdzie możemy spotkać czarnuszkę. A będzie to m.in.: -Obszary śródziemnomorskie -Zachodnia Azja  Na co pomaga…

Jagoda kamczacka pomaga obniżyć ciśnienie tętnicze i nie tylko

Jagoda kamczacka pomaga obniżyć ciśnienie tętnicze i nie tylko

Jagoda kamczacka- Znana może być pod taką nazwą jak wiciokrzew siny.  Krótka charakterystyka  Wyglądem przypomina podłużne borówki. Jej owoce mają długość od 2 do 3 cm. Są ciemnofioletowe, pokryte niebieskim nalotem. Jest to roślina długowieczna żyje od 30 do 35 lat. Krzak może osiągnąć wysokość od 1,5 do nawet 2 metrów wysokości. Intensywny smak można…

Pora na zapachowe doznania w ciągu dnia – wanilia, bergamotka, drzewo sandałowe

Pora na zapachowe doznania w ciągu dnia – wanilia, bergamotka, drzewo sandałowe

Wstęp Za pomocą zmysłu węchu możemy odbierać jak i nadawać bodźce w codziennym życiu. Odczucia zapachowe w naszym otoczeniu wpływają na nasz nastrój, a nawet emocje.  Wanilia Temat wanilii był już poruszany w jednym z poprzednich artykułów. Opisując dziś tę kwestię warto do niej wrócić. Wywodzi się z Ameryki Południowej i Środkowej. Największe ilości tej…

Maliny- dlaczego warto je jeść?

Maliny- dlaczego warto je jeść?

Malina (Rubus idaeus)- Jest to gatunek owocu, który pochodzi z rodziny różowatych.  Gdzie możemy spotkać owoce maliny? Pierwszą rzeczą, o jakiej powiem w dzisiejszym artykule będą to kraje w, których występują owoce malin. A będzie to m.in.: -Rosja -Polska -Meksyk -Ukraina  -Serbia -Bośnia i Hercegowina -USA -Chile  Na co pomaga jedzenie malin? Teraz opowiem Wam…

Żyto – jedno z kilku najpopularniejszych zbóż. Składnik wielu produktów. Od chleba po kawę.

Żyto – jedno z kilku najpopularniejszych zbóż. Składnik wielu produktów. Od chleba po kawę.

Wstęp Żyto powinno znajdować się w każdej zrównoważonej diecie. Dlaczego? Dostarcza wiele istotnych składników niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu.  Historia i czas obecny. Żyto pochodzi z państw Bliskiego Wschodu. Największym producentem są Niemcy. Jakie są korzyści? Co zawiera żyto? Jakie właściwości ma chleb żytni? Pokarmy bogate w witaminę A, C, E i cynk przyczyniają się…

Por pomaga obniżyć ciśnienie krwi i nie tylko

Por pomaga obniżyć ciśnienie krwi i nie tylko

Por(Allium ampeloprasum L.)- Jest to gatunek rośliny dwuletniej. Pochodzi z rodziny amarylkowatych (podrodzina czosnkowa).  Gdzie możemy go spotkać? Pierwszą rzeczą, o jakiej opowiem w dzisiejszym artykule to miejsca w, których możemy znaleźć to warzywo. A będzie to m.in.: -Polska (trafił tu już w średniowieczu) -Azja Mniejsza -starożytny Rzym, Egipt, Grecja (uprawiano ją tam w celach…

Winogrono- jak pozytywnie może zadziałać na nasz organizm?

Winogrono- jak pozytywnie może zadziałać na nasz organizm?

Winogrono- Pochodzi rodziny roślin winoroślowatych. Głównie winorośli właściwej. Ten owoc możemy jeść na surowo lub go przetwarzać.  Gdzie możemy spotkać ten owoc? Pierwszą rzeczą, o jakiej opowiem w dzisiejszym artykule moi drodzy czytelnicy. Będzie mianowicie to, gdzie możemy spotkać owoce winogron. Jak możemy dowiedzieć się z różnych źródeł ten owoc możemy spotkać w takich krajach…

Szałwia, kminek, sól himalajska, cebula – dodatki i składniki wielu dań

Szałwia, kminek, sól himalajska, cebula – dodatki i składniki wielu dań

Wstęp Wiele roślin wykorzystywanych jest w kuchni jako przyprawa do wielu dań. Niejednokrotnie bywa tak, że niektóre rośliny są składnikiem nawet cukierków, czy produktów codziennej higieny. Jakie rośliny mogą zmienić smak codziennych dań? jest rośliną aromatyczną pochodząca z regionu Morza Śródziemnego. Roślina ta jest wykorzystywana do przyprawiania wielu dań ze względu na swoją charakterystyczną, intensywną…

Dziś rzepak w roli głównej. Roślina, która jest powszechnie znana. Przynosi same korzyści, czy są pewne ograniczenia?

Dziś rzepak w roli głównej. Roślina, która jest powszechnie znana. Przynosi same korzyści, czy są pewne ograniczenia?

Wstęp Rzepak jest jedną z najbardziej rozpoznawalnych roślin uprawnych. Ze względu na szereg zastosowań cieszy się ogromną popularnością. Największymi producentami tej rośliny w Europie są Niemcy oraz Francja. Skład Aby zapewnić wysoką jakość opisywanego produktu zaleca się wybieranie oleju – otrzymywanego w procesie tłoczenia „na zimno”. Warto wspomnieć, iż na cenę oleju wpływa wiele czynników….

Bio żywność: Źródło zdrowia czy chwyt marketingowy?

Bio żywność: Źródło zdrowia czy chwyt marketingowy?

W dzisiejszych czasach coraz większą uwagę przykładamy do tego, co jemy. Zdrowe odżywianie stało się nie tylko modą, lecz przede wszystkim świadomym wyborem, mającym wpływ na nasze zdrowie i samopoczucie. Wraz z rosnącym zainteresowaniem żywnością organiczną, czyli pochodzącą z rolnictwa ekologicznego, coraz częściej słyszymy również o żywności bio. Ale czym dokładnie jest żywność bio i…