Limonka- wspomaga pracę wątroby i nie tylko
Limonka (Citrus aurantifolia) – Znana może być również pod takimi nazwami jak limeta kwaśna, limona, limetka, limonka. Należy do roślin z rodziny rutowatych. Powszechnie uprawiana jest uprawiana w rejonach subtropikalnych i tropikalnych.
Gdzie możemy ją spotkać?
Pierwszą rzeczą o, jakiej opowiem Wam moi drodzy czytelnicy w dzisiejszym artykule. A mianowicie powiem to, gdzie możemy spotkać limonkę. Będzie to m.in.:
-Azja Południowo-Wschodnia
-Brazylia
-Meksyk
-Indie
-Argentyna
-Na Antylach
-Egipt
-wyspach Bahama
-Floryda
Jakie witaminy zawiera w sobie limonka?
Myślę, że to będzie odpowiedni moment na to, żeby opowiedzieć o tym, jakie witaminy są zawarte w limonce. A będzie to m.in.:
-Witamina C
-Kwas cytrynowy
-Cukry
-Potas
-Fosfor
-Wapń
-Cynk
-Miedź
-Magnez
-Sód
-Żelazo
-Tłuszcze
-Węglowodany
-Białko
-Bioflawonoidy
Jakie pozytywne skutki na nasz organizm może mieć limonka. Kolejną ciekawą informacją, która dotyczy limonki jest to, jak pozytywnie może zadziałać na nasz organizm limonka. Może pomóc m.in.:
-Wspomaga pracę wątroby
-Pomaga wyrównać koloryt skóry
-Spowalnia starzenie się skóry
-Pomaga poprawić wygląd paznokci i włosów
-Może pomóc na układ immunologiczny
-Może pomóc w leczeniu nerwicy
-Pomaga regulować gospodarkę kwasowo-zasadową
-Chroni przed zatruciem bakteriami typu E.coli
-Wspomaga pracę układu nerwowego
-Zaburzenia trawienia
-Może wspomóc również układ krążenia
-Schorzenia reumatyczne
-Nowotwory
-Osteoporoza
-Łagodzi drażliwość
-Ból głowy
-Moczopędnie
-Działa uspokajająco
-Działa odkażająco, oczyszczająco, przeciwzapalnie, bakteriobójczo
Pasta z awokado
Składniki
-2 dojrzałe awokado
-1 czerwona papryka
-1 ostra papryczka
-3 łyżki majonezu
-1 pęczek natki kolendry
-1 limonka
Przygotowanie krok po kroku
Czerwoną paprykę umyj i osusz. Zawiń w folię aluminiową, po czym wstaw do nagrzanego do 190 st. C. piekarnika na około 20 minut. Po tym czasie paprykę wyjmij i pozostaw w folii do wystygnięcia. Zimną już paprykę obierz, usuń pestki i pokrój w bardzo drobną kosteczkę. Posiekaj natkę kolendry i papryczkę chipotle. Wyciśnij sok z jednej limonki. Awokado obierz, usuń pestkę, przełóż do miski, dodaj majonez i rozgnieć je na miazgę, mieszając przy okazji z majonezem. Dodanie majonezu sprawi, że nasza pasta będzie delikatna w konsystencji i wyrazista w smaku. Powstałą pastę dopraw do smaku papryczką chipotle. Dodaj pokrojoną czerwoną paprykę, kolendrę i sok z jednej limonki.
Krem z pomidorów z cytrusami
Składniki
-200 gramów pomidorów z puszki
-1 sztuka cebula
-200 mililitrów bulionu
-200 mililitrów soku pomarańczowego
-2 sztuki limonki świeżej
-2 plastry ananasa z puszki
-200 mililitrów śmietanki słodkiej 36%
-60 mililitrów oliwy
Przygotowanie krok po kroku
Cebulę pokrój w kostkę i podsmaż w dużym garnku na oliwie, aż się zeszkli. Następnie wlej bulion. Dodaj sok pomarańczowy, pomidory z puszki. Dokładnie wymieszaj i gotuj powoli przez około 15 minut. Na bardzo drobnej tarce zetrzyj skórkę owoców cytrusowych. Rozłóż na papierze pergaminowym, a następnie rozgrzej piekarnik do 120 stopni. Umieszczone na pergaminie skórki wstaw do piekarnika na 20 minut, aby lekko wyschły. Z owoców wyciśnij sok i dodaj go do zupy. Dopraw zupę solą i pieprzem, jeśli uznasz za konieczne. Zupę dokładnie zmiksuj i przetrzyj przez sito, aby była gładka i kremowa. Ananasy pokrój w drobną kostkę. Pokrojone owoce ułóż na dnie filiżanek do kawy (cappuccino) i zalej zupą. Śmietankę lekko ubij, tak, aby była puszysta i niezbyt sztywna. Za pomocą dzbanuszka lub łyżeczki umieść niewielką ilość ubitej śmietanki na wierzchu zupy. Wykałaczką możesz zrobić dowolne wzorki na zupie. Na koniec całość posyp przesuszonymi skórkami z cytrusów.
Sałatka z krewetkami i mango
Składniki
-2 marchewki
-12 sztuk krewetek tygrysich wcześniej ugotowane koktajlowe
-1 duże mango (najlepiej takie na wpół dojrzałe
-1 opakowanie Sosu sałatkowego koperkowo-ziołowego z gorczycą
-1 limonka
-100 gramów makaronu ryżowego
-1 łyżka miodu
-1 czerwona cebula
-3 łyżki oliwy z oliwek
-4 łyżki orzeszków ziemnych niesolonych
-Pęczek natki kolendry
-1 sztuka czerwonej papryki
-1 kawałek korzenia imbiru
Przygotowanie
Makaron ryżowy potnij nożyczkami na mniejsze części, zalej gotującą się wodą, gotuj przez 3-4 minuty. Przelej zimną wodą i odstaw na durszlaku, aby makaron się osuszył. Marchew, cebulę i mango obierz i pokrój w bardzo cienkie plastry, a następnie w długie cieniutkie paseczki, przypominające nitki (można do tego użyć tarki). Natkę kolendry posiekaj. Paprykę przetnij na cztery, usuń gniazda nasienne i pokrój w bardzo cieniutkie paseczki, podobnie jak marchew, cebulę i mango. Imbir obierz, zetrzyj na tarce. Orzechy posiekaj nożem na drobno. Wyciśnij sok z limonki. W misce wymieszaj oliwę, sok z limonki, miód, starty imbir i sos sałatkowy. Do gotowego dressingu dodaj krewetki, mango, warzywa, orzechy i makaron. Całość dokładnie ze sobą wymieszaj. Sałatkę nałóż do głębokiego talerza, udekoruj kilkoma krewetkami, polej pozostałym dressingiem.
Czy wiesz, że…?
Z owoców limonki wytwarza się również kwas cytrynowy i olejki eteryczne.
Linki do produktów, które w składzie zawierają limonkę: