Limonka- wspomaga pracę wątroby i nie tylko

Limonka (Citrus aurantifolia) – Znana może być również pod takimi nazwami jak limeta kwaśna, limona, limetka, limonka. Należy do roślin z rodziny rutowatych. Powszechnie uprawiana jest uprawiana w rejonach subtropikalnych i tropikalnych. 

Gdzie możemy ją spotkać?

Pierwszą rzeczą o, jakiej opowiem Wam moi drodzy czytelnicy w dzisiejszym artykule. A mianowicie powiem to, gdzie możemy spotkać limonkę. Będzie to m.in.:

-Azja Południowo-Wschodnia

-Brazylia 

-Meksyk 

-Indie 

-Argentyna 

-Na Antylach 

-Egipt 

-wyspach Bahama

-Floryda

Jakie witaminy zawiera w sobie limonka?

Myślę, że to będzie odpowiedni moment na to, żeby opowiedzieć o tym, jakie witaminy są zawarte w limonce. A będzie to m.in.:

-Witamina C

-Kwas cytrynowy 

-Cukry 

-Potas 

-Fosfor 

-Wapń 

-Cynk 

-Miedź 

-Magnez

-Sód 

-Żelazo

-Tłuszcze

-Węglowodany 

-Białko

-Bioflawonoidy 

Jakie pozytywne skutki na nasz organizm może mieć limonka. Kolejną ciekawą informacją, która dotyczy limonki jest to, jak pozytywnie może zadziałać na nasz organizm limonka. Może pomóc m.in.:

-Wspomaga pracę wątroby 

-Pomaga wyrównać koloryt skóry 

-Spowalnia starzenie się skóry  

-Pomaga poprawić wygląd paznokci i włosów 

-Może pomóc na układ immunologiczny 

-Może pomóc w leczeniu nerwicy

-Pomaga regulować gospodarkę kwasowo-zasadową 

-Chroni przed zatruciem bakteriami typu E.coli 

-Wspomaga pracę układu nerwowego 

-Zaburzenia trawienia 

-Może wspomóc również układ krążenia 

-Schorzenia reumatyczne 

-Nowotwory 

-Osteoporoza

-Łagodzi drażliwość 

-Ból głowy

-Moczopędnie 

-Działa uspokajająco 

-Działa odkażająco, oczyszczająco, przeciwzapalnie, bakteriobójczo

Pasta z awokado

Składniki

-2 dojrzałe awokado

-1 czerwona papryka 

-1 ostra papryczka 

-3 łyżki majonezu 

-1 pęczek natki kolendry 

-1 limonka 

Przygotowanie krok po kroku

Czerwoną paprykę umyj i osusz. Zawiń w folię aluminiową, po czym wstaw do nagrzanego do 190 st. C. piekarnika na około 20 minut. Po tym czasie paprykę wyjmij i pozostaw w folii do wystygnięcia. Zimną już paprykę obierz, usuń pestki i pokrój w bardzo drobną kosteczkę. Posiekaj natkę kolendry i papryczkę chipotle. Wyciśnij sok z jednej limonki. Awokado obierz, usuń pestkę, przełóż do miski, dodaj majonez i rozgnieć je na miazgę, mieszając przy okazji z majonezem. Dodanie majonezu sprawi, że nasza pasta będzie delikatna w konsystencji i wyrazista w smaku. Powstałą pastę dopraw do smaku papryczką chipotle. Dodaj pokrojoną czerwoną paprykę, kolendrę i sok z jednej limonki.

Krem z pomidorów z cytrusami

Składniki 

-200 gramów pomidorów z puszki

-1 sztuka cebula

-200 mililitrów bulionu

-200 mililitrów soku pomarańczowego 

-2 sztuki limonki świeżej 

-2 plastry ananasa z puszki 

-200 mililitrów śmietanki słodkiej 36%

-60 mililitrów oliwy 

Przygotowanie krok po kroku

Cebulę pokrój w kostkę i podsmaż w dużym garnku na oliwie, aż się zeszkli. Następnie wlej bulion. Dodaj sok pomarańczowy, pomidory z puszki. Dokładnie wymieszaj i gotuj powoli przez około 15 minut. Na bardzo drobnej tarce zetrzyj skórkę owoców cytrusowych. Rozłóż na papierze pergaminowym, a następnie rozgrzej piekarnik do 120 stopni. Umieszczone na pergaminie skórki wstaw do piekarnika na 20 minut, aby lekko wyschły. Z owoców wyciśnij sok i dodaj go do zupy. Dopraw zupę solą i pieprzem, jeśli uznasz za konieczne. Zupę dokładnie zmiksuj i przetrzyj przez sito, aby była gładka i kremowa. Ananasy pokrój w drobną kostkę. Pokrojone owoce ułóż na dnie filiżanek do kawy (cappuccino) i zalej zupą. Śmietankę lekko ubij, tak, aby była puszysta i niezbyt sztywna. Za pomocą dzbanuszka lub łyżeczki umieść niewielką ilość ubitej śmietanki na wierzchu zupy. Wykałaczką możesz zrobić dowolne wzorki na zupie. Na koniec całość posyp przesuszonymi skórkami z cytrusów.

Sałatka z krewetkami i mango

Składniki

-2 marchewki 

-12 sztuk krewetek tygrysich wcześniej ugotowane koktajlowe 

-1 duże mango (najlepiej takie na wpół dojrzałe 

-1 opakowanie Sosu sałatkowego koperkowo-ziołowego z gorczycą 

-1 limonka 

-100 gramów makaronu ryżowego 

-1 łyżka miodu 

-1 czerwona cebula 

-3 łyżki oliwy z oliwek 

-4 łyżki orzeszków ziemnych niesolonych 

-Pęczek natki kolendry 

-1 sztuka czerwonej papryki 

-1 kawałek korzenia imbiru 

Przygotowanie 

Makaron ryżowy potnij nożyczkami na mniejsze części, zalej gotującą się wodą, gotuj przez 3-4 minuty. Przelej zimną wodą i odstaw na durszlaku, aby makaron się osuszył. Marchew, cebulę i mango obierz i pokrój w bardzo cienkie plastry, a następnie w długie cieniutkie paseczki, przypominające nitki (można do tego użyć tarki). Natkę kolendry posiekaj. Paprykę przetnij na cztery, usuń gniazda nasienne i pokrój w bardzo cieniutkie paseczki, podobnie jak marchew, cebulę i mango. Imbir obierz, zetrzyj na tarce. Orzechy posiekaj nożem na drobno. Wyciśnij sok z limonki. W misce wymieszaj oliwę, sok z limonki, miód, starty imbir i sos sałatkowy. Do gotowego dressingu dodaj krewetki, mango, warzywa, orzechy i makaron. Całość dokładnie ze sobą wymieszaj. Sałatkę nałóż do głębokiego talerza, udekoruj kilkoma krewetkami, polej pozostałym dressingiem.

Czy wiesz, że…?

Z owoców limonki wytwarza się również kwas cytrynowy i olejki eteryczne. 

Linki do produktów, które w składzie zawierają limonkę: