Magiczne warzywo o wielu właściwościach – cebula

Czym jest cebula i skąd pochodzi

Cebula, a właściwie czosnek – bo tak brzmi poprawna botaniczna nazwa tego warzywa znana jest od tysięcy lat. Pochodzi z Azji Środkowej gdzie uprawiana jest od dawna. Pierwsze wzmianki  uprawy cebuli, a także jej zbioru pojawiły się około 5000 lat p.n.e.  Przeznaczenie warzywa,  jakim jest cebula okazuje się być niezwykłe, gdyż możemy ją wykorzystać nie tylko w kuchni, lecz też przy leczeniu wielu dolegliwości i chorób.

To specyficzne warzywo choć posiada ogromny wachlarz zastosowań to niestety zniechęca swoim zapachem, bardzo często powoduje łzawienie. Jest jednak produktem, który warto mieć w swoim domu. Przygotowany w odpowiedni sposób może wzbogacić smak potraw, ale również pomóc naszemu ciału – zarówno od zewnątrz, jak i na zewnątrz.

Zastosowanie w kuchni i medycynie

Cebula powszechnie znana w naszej kuchni wykorzystywana jest do celów spożywczych oraz medycznych.  W kuchni gości w wielu rejonach świata, pasuje do wielu potraw. Cebulę możemy wykorzystać przygotowując mięsa,sałatki, zupy oraz surówki. Świetnie nadaje się do smażenia i duszenia. 

Wszystkie rodzaje cebuli są cenne, ponieważ posiadają wiele składników odżywczych oraz właściwości leczniczych.

Cebula jest cennym źródłem:

  • siarki
  • cynku
  • magnezu
  • kwasu foliowego
  • fluoru
  • potasu
  • wapnia
  • żelaza
  • krzemu
  • witamin z grupy B,C,E,A,K
  • błonnika pokarmowego

Cebula zawiera też bardzo dużą ilość przeciwutleniaczy to właśnie dzięki nim ma działanie:

  • antybakteryjne
  • obniżające stężenie cholesterolu
  • przeciwnowotworowe
  • poprawiające odporność naszego organizmu.

Kiedy chcemy spożyć cebulę świeżą bądź wykorzystać ją do sałatki, najlepiej wybrać odmianę o słodkim i łagodnym smaku. Jednak gdy oczekujemy bardziej wyrazistego smaku w potrawie, którą przygotowujemy nasz wybór powinien paść na ostrzejszą odmianę. Z kolei jeżeli chcemy cebulę przechowywać po zamrożeniu lub też ususzeniu najlepszym wyborem będzie odmiana, która posiada biały nieciemniejący miąż oraz ma ostry smak. Przy konserwowaniu najlepszym wyborem będzie cebula w białej łusce i takim samym kolorze miąższu. Do przechowywania zimą najlepszą odmianą cebuli będzie ta odporna na obicia, mogące powstać w wyniku przechowywania jej luzem i najważniejsze, cebula musi być twarda.

Rodzaje i właściwości odżywcze cebuli

  • Cebula czerwona –  ma piękny fioletowo – bordowy kolor. Często dodawana do sałatek, głównie w diecie śródziemnomorskiej ze względu na charakterystyczny delikatny smak. Może być zarówno smażona, jak i duszona wykorzystana do sosów, makaronów, mięs. Jest  źródłem potasu, witamin z grupy B,E i C, wapnia, magnezu oraz cynku. Jej zaletą jest fakt, iż jest mało kaloryczna mająca jednak wadę, gdyż jest ciężkostrawna.
  • Cebula cukrowa – jest lekko słodka, posiada bardzo delikatny smak i aromat. Często zjadana na surowo w sałatkach, a także surówkach. Świetna dla osób, które nie lubią ostrego smaku cebuli. Ma soczysty miąższ oraz białą skórkę.

Cebula cukrowa jest źródłem olejków eterycznych, bogata w witaminy z grupy B, potas, wapń oraz przeciwutleniacze mające działanie przeciwnowotworowe.

  • Cebula biała ( czosnkowa) –  bardziej wyrazista niż cebula cukrowa czy dymka, jednak nie tak bardzo jak cebula żółta. Ma chrupką strukturę, doskonale komponuje się dodana do sosów, sałatek, nadaje się również do smażenia. Dobrze współgra z naszym układem pokarmowym, nie powodując np.wzdęć. Śmiało mogą ją jeść osoby mające  problemy trawienne oraz wrażliwą wątrobę.

Cebula biała posiada właściwości bakteriobójcze, a także wzmacniające odporność.

  • Cebula żółta ( zwyczajna ) – najczęściej używana w polskiej kuchni, ma silny ostry smak. Jej miąższ jest zielonkawo – biały, jasnożółty lub biały.

Składniki, które zawarte są w cebuli żółtej  pobudzają wydzielanie soków żołądkowych, a co za tym idzie wspomagają trawienie i apetyt. Dostarcza do organizmu witamin A,B,C oraz minerałów takich jak: cynk, wapń, żelazo dzięki czemu chroni nasz organizm przed infekcjami, oczyszcza go, ma także działanie moczopędne.

Naturalny lek na wiele dolegliwości

  • pomaga w profilaktyce oraz łagodzeniu objawów przeziębienia i grypy
  • poprawia naszą odporność
  • zwalcza stany zapalne w organizmie 
  • pomaga w oczyszczaniu dróg oddechowych
  • świetny lek na zapalenie gardła, zatok przynosowych, krtani, czy oskrzeli

Kto powinien unikać cebuli

  • osoby borykające się z chorobami wątroby
  • osoby mające poważne problemy z układem pokarmowym
  • osoby z predyspozycją występowania wzdęć , lub zgagi
  • osoby chorujące na nerki
  • nie poleca się jej spożywania w przypadku chorób serca

Przepis na syrop z cebuli

składniki :

  • 2 czerwone cebule
  • 2 białe cebule
  • melasa

wykonanie:

Cebulę obieramy i kroimy w cienkie plasterki. Zalewamy melasą i ugniatamy ręką. Przekładamy do słoika i odstawiamy na dobę. Przyrządzony syrop pijemy raz dziennie

Linki do produktów w sklepie