Majonez i jego nieznane dotąd oblicze
Majonez(fr.mayonnaise)- Jest to gęsta emulsja, która jest wytwarzana z oleju roślinnego,ocet i żółtek kurzych jaj. Znajdują się w nim również dodatkowe walory smakowe.
Krótka charakterystyka
Głównymi składnikami majonezu będą m.in.:oliwa z dodatkiem surowego żółtka. Przyprawiona octem winnym lub cytryną, solą, a także białym pieprzem.
Składniki i wartości odżywcze majonezu
W tej części artykułu opowiem Wam moi drodzy czytelnicy o tym, jakie składniki i wartości odżywcze możemy znaleźć w majonezie. A będą to m.ina:
-cukier
-barwniki
-konserwanty
-aromaty syntetyczne
-tłuszcz
-kwasy tłuszczowe nasycone
-kwasy tłuszczowe trans
-kwas tłuszczowy omega-3
-cholesterol
-potas
-sód
-węglowodany
-błonnik
-cukry
-białko
-wapń
-kwas askorbinowy
-witamina B6
-żelazo
-magnez
-witamina C
-witamina A
-witamina K
-witamina E
-witamina D
-selen
-lecytyna
Na co pomaga jedzenie majonezu?
Kolejną ciekawą informacją jaka znajdzie się w dzisiejszym artykule będzie to na co może pomóc nam jedzenie majonezu. A będzie to m.in.:
-uelastycznia naczynia krwionośne
-hamuje tworzenie złego cholesterolu
-eliminuje stany zapalne
-odbudowuje komórki nerwowe
-ułatwia trawienie tłuszczów
-odbudowuje naskórek
-poprawia wzrok
-chroni oczy przed szkodliwym promieniowaniem
-pomaga w walce z anemią
-pomaga w tworzeniu się komórek krwi
-chroni nasz organizm przed wyczerpaniem i osłabieniem
-reguluje pracę nerek i ciśnienie tętnicze krwi
-pozytywnie wpływa na układ rozrodczy i nerwowy
-zmniejsza ryzyko wystąpienia udaru
Przeciwwskazania do jedzenia majonezu
Myślę, że ta informacja będzie jedną z najważniejszych jaka znajdzie się w dzisiejszym artykule. A mianowicie będzie mowa o tym komu nie zaleca się jedzenia majonezu. A będzie to m.in.:
-Wysoki poziom cholesterolu LDL i trójglicerydów
-Niestrawność
-Refluks
-Wzdęcia
-Zgaga
PRZEPIS NA DOMOWY MAJONEZ
Główne składniki
-1 żółtko
-3/4 szklanki oleju
-1 łyżeczka soku z cytryny
-1 łyżeczka musztardy
-szczypta soli
Sposób przygotowania
Żółtko wbij do miski, dodaj sól, sok z cytryny i dokładnie wymieszaj, używając metalowej trzepaczki
Dodaj kilka kropel oleju i energiczne wymieszaj – od tego zależy, czy majonez będzie miał odpowiednią konsystencję. Dopiero później możesz zacząć wlewać olej cienkim strumieniem. Cały czas mieszając, oczywiście
Kiedy majonez będzie odpowiednio gęsty, dodaj musztardę i ponownie wymieszaj
Gotowego majonezu używaj tak, jak dotychczas kupnego, do frytek, jajek na twardo, warzyw, śledzików, kanapek, a nawet do zagęszczania sosów. Przechowuj go w lodowce i zużyj najlepiej w ciągu tygodnia.
Sałatka śledziowa
Składniki
-6 filetów śledziowych – matiasów z oleju lub ze słonej zalewy
-4 średnie jajka ugotowane na twardo
-małe jabłko – np. ligol
-2 ogórki konserwowe lub 6 małych pikli
-pół szklanki groszku konserwowego (z puszki)
-3/4 szklanki kukurydzy z puszki
-2 łyżki majonezu
-2 łyżki śmietany 18 %
-1/4 łyżeczki pieprzu
-opcjonalnie pełna szklanka ananasa z puszki lub 1 świeży
Przygotowanie
Przygotuj filety śledziowe.Do tej sałatki używam filetów śledziowych w oleju a’la Matjas. Filety śledziowe osusz ręcznikiem papierowym i pokrój w paski szerokości około 2 cm. Jeśli masz filety śledziowe ze słonej zalewy należy przepłukać je pod bieżącą, zimną wodą i wymoczyć kilka godzin w zimnej wodzie. Następnie osuszyć i pokroić tak samo, jak te z oleju.
Ugotuj jajka na twardo
Cztery średniej wielkości jajka ugotuj na twardo. Zobacz jak ugotować jajka na twardo. Jak obierz i poczekaj aż nieco ostygną, a następnie pokrój na mniejsze kawałki.
Przygotuj resztę składników
Odsącz kukurydzę z zalewy. Potrzebujesz około 3/4 szklanki kukurydzy konserwowej (szklanka o pojemności 250 ml). Groszku konserwowego odmierz pół szklanki (również bez zalewy). Twarde, soczyste i najlepiej lekko kwaśne jabłko obierz. Wykrój gniazdo nasienne i pokrój w kostkę 1 x 1 cm. Ogórki pokrój w podobną kostkę.
Porada: Ogórki można zastąpić marynowanymi grzybami lub pieczarkami.
Połącz składniki i dodaj majonez oraz śmietanę
W jednej misce umieść razem wszystkie przygotowane wcześniej składniki. Na koniec dodaj jeszcze po dwie, pełne łyżki ulubionego majonezu oraz kwaśnej śmietany (u mnie 18 %), także świeżo mielony pieprz.
Porada: Polecam dodać też do sałatki ananasa. Jeśli używasz krążków ananasa z puszki, wybierz 6 krążków i pokrój na mniejsze kawałki. Świeżego ananasa obierz i tak samo pokrój na mniejsze kawałki. Wymieszaj z sałatką.
Wymieszaj dokładnie wszystkie składniki i sprawdź smak sałatki. Ja nie dodaję już żadnych przypraw, ale być może zechcesz ją lekko posolić lub też posypać większą ilością pieprzu. Sałatkę śledziową można podawać od razu lub po schłodzeniu w lodówce.
Sałatka z makaronem i szynką
Składniki
-200gramów makaronu np. muszelki waga przed ugotowaniem
-1 średnia czerwona papryka
-1 średni ogórek szklarniowy
-200 gramów szynki konserwowej może być w plastrach
-1 puszka kukurydzy
-60 gramów ulubionego majonezu- około 4 niepełne łyżki
-1 łyżka ulubionej musztardy
-spora garść koperku i szczypiorku
-pół płaskiej łyżeczki soli
-¼ płaskiej łyżeczki pieprzu
-można też dodać jogurt lub śmietanę, ogórki kiszone lub konserwowe, pieczarki marynowane, świeże pomidory, ser żółty
Przygotowanie
W pierwszej kolejności ugotuj makaron. Wybierz drobniejszy makaron, który bez problemu nałożysz na łyżkę lub na widelec. U mnie był to makaron Cavatappi, ale mogą to być też klasyczne muszelki, czy też kolanka lub kokardki.
Do garnka wlej wodę i doprowadź ją do wrzenia. Na ugotowanie 200 gramów makaronu potrzebujesz około 6-6,5 szklanek wody. Wodę posól dopiero, gdy zacznie się gotować. Do wrzątku wsyp zatem płaską łyżkę soli. W garnku umieść makaron i gotuj al dente. Makaron gotuję zazwyczaj o minutę lub dwie dłużej, niż zaleca producent na opakowaniu. Tym razem jednak gotowałam go tak długo, jak wskazywały zalecenia na opakowaniu, czyli 10 minut.
Ugotowany makaron powinien być sprężysty, ale miękki. Ugotowany makaron przełóż na durszlak, a potem do miski, aby przestygł. Po ugotowaniu makaron ważył u mnie około 440 gramów.
Porada: Możesz też sięgnąć po makaron pełnoziarnisty, gryczany, kukurydziany lub makaron z ciecierzycy lub soczewicy. Zmiana makaronu wpłynie na ostateczny smak sałatki. W trakcie studzenia makaronu umyj i pokrój ogórka oraz paprykę. Ogórka zazwyczaj nie obieram, tylko odcinam końce. Kroję go wzdłuż na cztery i usuwam mokre gniazdo nasienne. Ogórka kroję w grubszą kostkę. Z papryki usuwam pestki oraz ogonek i kroję ją na kawałki na jeden kęs. Odsącz około 160 gramów kukurydzy z puszki, zaś koperek i szczypiorek posiekaj drobno.
Porady: W sezonie warto sięgnąć po 3-4 małe ogórki gruntowe. Smak sałatki podkręcisz dodając do niej ogórki kiszone lub też konserwowe (można i takie i takie). Zamiast ogórków konserwowych sięgnij np. po pieczarki marynowane. Słodyczy i soczystości dodadzą zaś pomidory. Warzywa i zioła dodaj do miski z przestudzonym makaronem. Dodaj też około 60 gramów ulubionego majonezu oraz łyżkę musztardy (u mnie łagodna, ale możesz dać ostrą, jeśli lubisz). 200 gramów szynki (najlepiej chudej, parzonej) pokrój w drobną kostkę (jak jest w kawałku) lub na małe kawałki (jeśli jest w plastrach). Na koniec dodaj przyprawy: pół płaskiej łyżeczki soli oraz 1/4 płaskiej łyżeczki pieprzu.
Porady: Do tej sałatki bardzo dobrze pasuje też żółty ser, który można zetrzeć na tarce, na grubych oczkach lub pokroić w bardzo drobną kostkę. Cześć majonezu (lub dodatkowo) można też zastąpić śmietaną kwaśną 12 % lub 18 %, albo gęstym i kremowym jogurtem naturalnym.Wymieszaj dokładnie wszystkie składniki sałatki i spróbuj jak smakuje. W razie potrzeby dodaj więcej majonezu, soli lub pieprzu. Sałatka z makaronem i szynką może być śmiało podana jako pełnowartościowy posiłek lub też jako dodatek do dań mięsnych z pieca. Będzie świetna na stół z zimnymi przekąskami oraz jako jedna z sałatek na Święta i rozmaite przyjęcia. Można ją trzymać w lodówce pod przykryciem do 2-3 dni. Przed podaniem zawsze dokładnie wymieszaj sałatkę.
Linki do produktów